Obratite pažnju

Najgore što sebi možete da uradite: Greške koje uništavaju probavu!

Ljudi koji imaju problema sa probavom, znaju koliko to ume da bude nezgodno i bolno, naročito ako je u pitanju zatvor ili konstipacija
Lepi & Zdravi
07:44h Autor:
Najgore što sebi možete da uradite: Greške koje uništavaju probavu!
Foto: Thinkstock

Tvrda i suva stolica može da izazove jako neprijatan bol, koji neretko dovodi i do drugih komplikacija, kao što su hemoroidi. Redovnom stolicom smatra se pražnjenje creva između dva puta dnevno i tri puta nedeljno. Dakle, vrlo je važno da se nesvarena hrana, odnosno sav metabolički otpad ne zadržava dugo u crevima kako ne bi došlo do pojave zatvora.

Dobra probava jedan je od pokazatelja u kakvom je stanju organizam, stoga stručnjaci smatraju da treba povesti računa o načinu života, naročito ishrani, koja ponajviše utiče na celokupan digestivni sistem.

Osim laksativa koji dokazano olakšavaju tegobe i simptome zatvora, postoji nekoliko svakodnevnih navika kojima možete preporoditi svoje digestivno zdravlje. Najpre ispravite greške koje svakodnevno činite možda i nesvesno, a koje provereno dovode do komplikacija u varenju.

1. Manji zalogaji - najbolje bi bilo da počnete sa malom promenom, u obliku manjih zalogaja. Na ovaj način hrana se bolje vari jer je manja količina hrane dostupnija sokovima za varenje i enzimima koji se nalaze u njima.

2. Korigujte ishranu - loša ishrana siromašna vlaknima može da dovede do pojave zatvora - stolica postaje suva i tvrda, neredovno i teško se izbacuje napolje. Preporučeni dnevni unos vlakana je 25-40 g/dan. Namirnice koje u sebi imaju najviše vlakana su voće (1 jabuka prosečne veličine ima oko 3 – 3.5 grama vlakana), povrće (brokoli, prokelj), beli pasulj, mahunarke, žitarice, kukuruz, integralna testenina.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

3. Za regulisanje stolice mogu da pomognu i preparati iz kućne apoteke. Na primer, kim je dobar pokretač lenjih creva i deluje kao laksativ. Primena je vrlo jednostavna - kim osušite u rerni, sameljite ga i dodavajte pomalo u jelo, pri kraju pripreme.

4. Stomačne tegobe se mogu umiriti čajem od svežih ili suvih listova kamilice, nane ili matičnjaka. Čaj treba piti u gutljajima, a ne odjednom.

5. Aktivirajte se! Konstantno sedenje po ceo dan ne utiče samo na kilažu i probavu, već može da napravi i brojne druge zdravstvene probleme. Redovna fizička aktivnost pokreće lenja creva! Zato, pravac u šetnju, minimum pola sata dnevno.

6. Kada ste dehidrirani, vaše telo nema dovoljno tečnosti na raspolaganju koja pomaže u omekšavanju stolice. Često naše telo vapi za tečnošću, a da toga nismo ni svesni. Zlatna formula glasi: osam čaša vode dnevno!

7. Ograničite unos alkohola i kofeina jer oni mogu dovesti do gubitka tečnosti kroz mokrenje.

8. Ukoliko odlažete odlazak u toalet, činite svom telu “medveđu uslugu”. Trpljenje i odlaganje ima negativne posledice na digestivni sistem. Prirodne signale za odlazak u toalet ne treba zanemarivati.

Ako ste kod sebe uočili neke od simptoma zatvora ili problema sa varenjem, trebalo bi da se obratite lekaru ili farmaceutu, kako biste odabrali najbolji preparat koji će vam pomoći. Proizvodi koji imaju laksativno dejstvo mogu da vam olakšaju tegobe već nakon 30 minuta.

PROČITAJTE JOŠ: Kako sprečiti hronični zatvor: Opasnost po ceo organizam!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs