Supernamirnica

Lečenje matičnim mlečom: Čudotvorna hrana koja podmlađuje ćelije!

Matični mleč je biološki najmoćnija priodna supstanca - iskra života
Lepi & Zdravi
20:48h Autor:
Foto: Profimedia

Ako je matica kraljica u pčelinjem društvu, onda je matični mleč kraljica u prirodnoj zdravoj hrani. Proizvode je mlade pčele od 5-15 dana i njom hrane sve larve radilica, trutova prvih 72 sata, larve iz kojih će se izleći matica ceo period razvoja hrane matičnom mleči a to je i hrana za maticu tokom celog života.

Postoji biološka razlika između mleča kojom se hrane larve iz kojih će se izleći matica i mleča iz kojih će se izleći radilice i trutovi. Matični mleč za matice je bogatiji pantonteskom kiselinom, biopterinom i neopterinom, ali nije sigurno dokazano koja je to supstanca ili kombinacija supstanci koje deteminišu da li će se iz larve razviti matica ili radilica.

20 supermoći običnog meda: Ni ne znate za šta sve možete da ga koristite!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Matični mleč je biološki najmoćnija prirodna supstanca - iskra života, čiji sastav i biološka moć nisu do kraja ispitani. Mleč je izuzetno hranljiva, gusta, mlečnobela kremasta tečnost, karakterističnog mirisa, nakiselog i pomalo ljutog ukusa. Pčele radilice proizvode mleč od cvetnog nektara, polena i vode pomoću sekreta svojih žlezda. Tim mlečom one hrane larve pčela radilica i trutova prvih dana njihovog života, dok maticu hrane tokom celog perioda razvića i kasnije. Najčešće se koristi mleč izvađen iz matičnjaka, pa se zato zove matični mleč. Osnovni sastojci matičnog mleča su: belančevine, vitamini, hormoni, masti, šećeri, voda, aminokiseline i ostalo.

Lekovitost matičnog mleča

Matični mleč je čudotvorna hrana koja podstiče razvoj, vraća snagu, regeneriše organizam i metabolizam. Blagotvorno utiče na mnoga oboljenja, a posebno su značajni efekti u jačanju imuniteta i poboljšanju krvne slike. Matični mleč ubrzava oporavak kod rekonvalescenata, a poboljšava i stanje kod Parkinsonove bolesti. Reguliše nivo šećera u krvi kod dijabetičara. Matični mleč takođe utiče i na podmlađivanje ćelija jer ih snabdeva materijama koje se vremenom gube. Zbog svog izuzetno vrednog proteinskog sastava, matični mleč blagotvorno deluje kod dece jer podstiče rast i razvoj, a naročito jača imunitet mladog organizma. Matični mleč najbolji je pratilac za dug i zdrav život.

Žive preko 100 godina i pucaju od zdravlja: Tajna dugovečnosti italijanskog sela Ačeroli!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kako se čuva matični mleč?

Matični mleč u izvornom stanju treba čuvati u hermetički zatvorenim posudama od tamnog stakla na niskim temperaturama (-20˚C). Može se čuvati i pomešan sa medom, polenom ili sa rastvorom propolisa koji služi kao prirodni konzervans, pa se kao takav može držati i na višim temperaturama. Najduže se matični mleč može čuvati ako mu se posebnim postupkom (liofilizacijom) oduzme voda i tako se pretvori u prah.

Čisti matični mleč se takođe može čuvati na taj način što će se 10 grama matičnog mleča staviti u staklenu teglicu od 10 grama napunjenu do vrha, kako bi se istisnuo sav vazduh. Hermetički zatvorenu teglicu sa matičnim mlečom treba zaroniti u med i čuvati u frižideru. Na ovaj način korisna svojstva matičnog mleča mogu se sačuvati i do 8 meseci. Pri upotrebi matičnog mleča pomešanog sa medom ili čistoj upotrebi treba isključivo koristiti plastičnu kašičicu.

Doziranje matičnog mleča su razna za razne bolesti i kreću se od 5 do 50 miligrama dnevno u trajanju od 20 do 60 dana, a u nekim slučajevima i duže. Matični mleč se uzima 1 do 3 puta na dan, a najmanja dužina uzimanja je 20 dana. Mešavina matičnog mleča i meda uzima se na prazan stomak pola sata pre jela.

Lečenje belim lukom i slaninom: Naši planinci otkrivaju stari recept!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs