Svaka kuća treba da ga ima

Šta sve može običan hidrogen: Sve primene za zdravlje i higijenu!

Upotreba je potpuno bezbedna jer nije toksičan, a može da vam pomogne kod čitavog obilja problema sa zdravljem i čistoćom u domu

Lepi & Zdravi
12:13h Autor:
Šta sve može običan hidrogen: Sve primene za zdravlje i higijenu!
Foto: Shutterstock

Pored zadivljujućeg lekovitog dejstva, vodonik peroksid možete da upotrebite na razne načine i u svom domu.

Upotreba ovog super jedinjenja olakšava poslove u domaćinstvu i ulepšaće vaš život. Ovo jeftin preparat vrlo je dobro kotiran među najboljim sredstvima za dezinfekciju.

Ako ste ga nekada koristili za dezinfikovanje rana, sigurno ste primetili kako peni. Suština je da za vreme reakcije molekulske veze H2O2 popuštaju. S jedne strane nastaje kiseonik(O2), a sa druge strane voda(H2O). Pena koja se dobija u toj reakciji su upravo molekuli kiseonika. Zar nauka nekada nije pomalo zastrašujuća?

U daljem tekstu ćemo se pozabaviti sa tim koliko je svestrana mogućnost upotrebe hidrogen peroksida za zdravlje u kući.

Šta je vodonikov peroksid?

Vodonik peroksid je nestabilno jedinjenje vodonika i kiseonika. To je bezbojna tečnost sličnog izgleda kao voda, samo ima jedan atom O više (H2O2) i malo je viskoznija.

Hidrogen peroksid je slaba kiselina i poseduje jaka oksidativna svojstva, zbog kojih ga možemo upotrebljavati kao sredstvo za izbeljivanje. Zahvaljujući njegovim oksidativnim svojstvima, možete ga efikasno koristiti protiv bakterija, virusa, spora i gljivica, izvrstan je za dezinfekciju.

Troprocentni hidrogen peroksid je prikriveni lek. On čisti organizam, jak je antioksidans, eliminiše apoksična stanja (bez kiseonika) te tako sprečava umnožavanje ćelija raka. Preporučljiv je u slučaju različitih stanja i svakakvih bolesti.

Istraživao rak 50 godina, i sada tvrdi: Javnost je u zabludi sa fatalnim posledicama!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Za spoljašnju upotrebu možete ga koristiti kao obloge, za utrljavanje ili mazati na problematičnu kožu. Bez obzira šta je u pitanju: melanom, psorijaza, protiv gljivica, bradavica, rana, desni, mitesera, bora...

Kod unutrašnje upotrebe najbolje je prvo zatražiti mišljenje svog lekara. Uzima se kao terapija od jedne do najviše 20 kapi u decilitru vode, pije se 3 puta dnevno.

Za bolje dejstvo, preporučljivo je pre toga uzeti jedan prstohvat soli, a nakon njegovog uzimanja uneti u organizam vitamine. Dobar izbor je domaća neprskana jabuka.

Ispiranje usta hidrogenom za bolju oralnu higijenu

Ne znate kako sprečiti loš zadah, a ni pranje zuba vam ne pomaže? Hidrogen peroksid za ispiranje usta dezinfikuje usnu duplju i odlična je alternativa kupovnim tečnostima za tu namenu. On ubija loše bakterije u ustima i osvežava dah.

Pola minuta ispiranja je dovoljno za efikasno uklanjanje smrada iz usta. Možda vas iznenadi koliko je delotvoran, ali jednim ispiranjem rešićete problem sa zadahom i na nedelju dana. Nije ga dobro previše koristiti jer ubija i dobre bakterije.

Druga velika prednost je to što hidrogen peroksid za zube čini da oni postanu belji. Rezultati su vidljivi gotovo odmah. Primenom ove vrste tečnosti za ispiranje usta jednom nedeljno, postiže se blistav osmeh.

Napravite sami pastu za zube

Za pravljenje paste možete koristiti samo soda bikarbonu, a kako bi ista bila još delotvornija, pomešajte je sa vodonik peroksidom. Potrebno je staviti toliko soda bikarbone u troprocentni rastvor H2O2, sve dok ne dobijete finu kremastu pastu.

Svaki dan pijte vodu sa sodom bikarbonom: Najjeftiniji lek momentalno pomaže!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Takođe možete i dezinfikovati četkice za zube sa ovim moćnim sredstvom. Sipajte nekoliko kapi vodonik peroksida na četkicu. Ovo će vam pomoći u uništavanju bakterija, samim tim ćete umanjiti šansu za njihovim ponovnim vraćanjem u vaša usta.

Kako se koristi za ispiranje ušiju

Hidrogen peroksid za uši možete upotrebiti u slučaju zapaljenja. Naravno ne uspeva se svaka upala uha izlečiti na ovaj način, ukoliko je ona akutna preporučljivo je obratiti se lekaru.

Hidorgen peroksid za ispiranje ušiju se jednostavno samo ukapava u uho. Potrebno je nekoliko kapi i to nakon što ste prethodno ukapali par kapi maslinovog ulja.

Glavu treba držati okrenutu na suprotnu stranu otprilike jedan minut. Zatim je okrenuti na tu stranu i ostaviti nek iscedak iscuri. Posle toga nežno isperite uho toplom vodom. Tako se efikasno uklanja ušna mast. Osobe koje imaju oštećenja bubne opne ne smeju koristiti H2O2.

Kako koristiti hidrogen peroksid za kosu i lice

Za postepeno posveljavanje boje, hidrogen peroksid za kosu možete primeniti na sledeći način. U jednu bocu (najbolje sa pumpicom na sebi) pomešajte u istoj razmeri troprocentni H2O2 sa vodom. Sa tom mešavinom isprskajte kosu, zatim je potrebno pomoću češlja ravnomerno je razmazati duž vlasi. Sačekajte nek se dobro osuši. Redovnom upotrebom kosa postepeno postaje svetlija.

Trajno ispravlja kosu, bolje od keratina: Žene poludele za receptom od 4 sastojka!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Nega lica i noktiju

Upotrebom male količine vodonik peroksida protiv akni, ubrzajte proces njihovog lečenja. Ubija nepoželjne bakterije i čisti kožu. Nikako ne smete preterivati sa njegovom upotrebom. Upotrebite ga samo jednom. Preteranim korišćenjem ubićete i dobre bakterije.

Ako želite da izbelite nokte, za to je takođe pogodan, kao i za izbeljivanje zuba ili posvetljavanje kose. Natopite troprocentni hidrogen peroksid na vateni tupfer i pritisnite na nokat. Zahvaljujući ovome nokti će vam biti svetliji i lepši.

Uklanja gljivice sa noktiju

Ako ste umorni od borbe protiv gljivica i svrabom koji one uzrokuju, isprobajte ovo moćno sredstvo. S obzirom da on ima i antimikotičko dejstvo, uspešno može eliminisati i gljivične infekcije stopala. Pomešajte vodu sa troprocentnim H2O2 u razmeri 1:1 i u taj rastvor potopite zaraženo stopalo na pola sata.

Omekšava tvrdu kožu i eliminiše kurije oči

Dakle, ako imate tvrdu kožu negde na stopalima ili kurije oko onda možete i taj problem efikasno rešiti. Potrebno je držati nogu potpoljenu u vodi sa vodonik peroksidom oko pola sata.

Sa svakom kašikom skidate po 1 cm sa struka: Čudesna smesa koju treba odmah da probate! (RECEPT)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Efikasno sredstvo za dezinfikovanje rana

Jedna od najpoznatijih upotreba hidrogen perokisda jeste za čišćenje i dezinfekcija. Ako ga kod kuće imate, najverovatnije je upravo iz to razloga. U apotekama dostupan troprocentni rastvor neposredno je upotrebljiv za čišćenje manjih rana. Zaustavlja manja krvarenja i može pomoći u prevenciji infekcije.

Hidrogen peroksid za rane je najbolje samo jednom koristiti. Ako prečesto sterilišemo sa njim povrede, onda sprečava funkcionisanje i onih bakterija koje potpomažu lečenje, odnosno zarastanje. Za ozbiljnije posekotine ili čireve koristi se jači rastvor od 6 procenata, a za manje rane onaj od 1-2 posto. Loša strana upotrebe je to što potpomogne nastanak ožiljaka i usporava zarastanje rana.

Detoksikuje organizam

Napravite sebi jednu osvežavajuću kupku za detoksikaciju organizma. Ako želite otkloniti otrove iz svog tela, dodajte troprocentni hidrogen peroksid u kupku i to cele 2 litre. Preporučljivo je tokom pola sata ležati u kadi. Ovo je dobra ideja i u slučaju prehlade, tako iz kade možemo izaći očišćeni od bakcila.

Moćno dezinfekciono sredstvo u domaćinstvuZa dezinfekciju ga možete koristiti ne samo kod rana, već i u domaćinstvu. Može biti od pomoći u sprečavanju širenja zaraza. Njegovom upotrebom površine postaju besprekorno čiste.

Kupatilo, kuhinja, ili neke druge površine u kući brzo i lako je moguće dezinfikovati pomoću vodonik peroksida. Pomešajte ga sa vodom u jednakoj razmeri, pa sipajte to u bocu sa pumpicom. Primenjujte direktno na površini koju želite da očistite, zatim prebrišite sunđerom.

Najmoćniji prirodni laksativ: Potpuno čišćenje tela nakon slavskog prejedanja!(RECEPT)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Pogodan je za izbeljivanje fugni

Nema goreg nego kad se fugne upljaju od prašine, navuče se buđ i prljavština. Hidrogen peroksid izbeljuje i njih. Poprskajte ga neposredno na prljave fugne, nakon par sati protrljajte ih četkicom i sapunicom, a zatim vodom. Biće bele i čiste kao kad su bile nove.

Očistite i ogledala sa njim

Mrzite štrafte i mrlje koje ostavljaju na ogledalima deterdženti iz marketa? H2O2 je sjajno sredstvo za ukljanjanje mrlja sa ogledala. Jedostavno samo naprskajte i prebrišite papirnim ubrusom.

Dobar je i za dezinfekciju wc šolje

Sipajte pola čaše hidrogen peroksida u wc šolju. Ostavite nek tako odstoji dvadeset minuta, a zatim oribajte četkom i isperite. Ovako dezinfikujete i četku za čišćenje wc šolje.

Očistite pločice hidrogen peroksidomHidrogen peroksid pomaže u ubijanju buđi i čini pločice ponovo blistavim.

Pomešajte H2O2 sa brašnom i napravite pastu. Nju nanesite neposredno na pločice i pokrijte folijom. Ostavite tako preko noći, a sutradan ujutru ih dobro saperite, biće lepe i sjajne kao nove.

Protiv buđi bilo gde u kući možete upotrebiti vodonik peroksid. Nanesite ga neposredno na površinu zahvaćenu plesnima i prebrišite. Delotvoran je protiv različitih vrsta buđi, pomaže u održavanju i dezinfekciji najrazličitijih površina.

Skida buđ i fleke u kupatilu: Najmoćnije prirodno sredstvo za dezinfekciju! (RECEPT)

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Hidrogen peroksid je koristan za čišćenje cele kuće, ali to je naročito tačno za kuhinju, gde ima mnogobrojne načine primene. Daska za seckanje je jedno od mesta gde se bakterije lako namnože, pogotovo ako je koristimo za sečenje mesa.

Evo šta trebate uraditi: nakon upotrebe isperite dasku za seckanje, a zatim je poprskajte sa hidrogen peroksidom. Očistite mašinu za sudove

Za čistiju sudomašinu pokušajte sledeći način. Stavite nekoliko decilitara vodonik peroksida uz deterdžent. Možete ga koristiti i kod običnog pranja sudova, takođe ga samo malo dodate uz uobičajeni deterdžent. Bolje čisti i ubija bakterije.

Pomaže u oslobađanju upornih zagorelih ostataka hrane

Soda bikarbona sa hidrogen peroksidom daje pravu čarobnu pastu. Protrljajte, ostavite par minuta nek deluje, a zatim isperite toplom vodom. Natrijum bikarbonat deluje abrazivno, dok H2O2 pomaže u skidanju čestica.

Dezinfikujte sunđere i krpe za suđe, jer oni mogu biti mesta gde se krije mnogo bakterija. Potopite ih u hidrogen peroksid od 3 posto, ili ih samo poprskajte sa njim. Pomaže da ih održavate čistim i produžite im vek trajanja.

Voleli biste da oterate neprijatne mirise iz svog frižidera i potpuno ga dezinfikovati? Očistite i frižider pomoću ovog super sredstva. Samo prebrišite sa njim unutrašnjost frižidera. Ovo pomaže u rešavanju ružnih fleka od hrane i ubija bakterije. Takođe uništava i neprijatne mirise.

Sačuvajte voće i povrće svežim

Kako bi očistili povrće i voće, stavite hidrogen peroksid visokog kvaliteta u bocu sa pumpicom. Poprskajte namirnice i ostavite tako par minuta pa zatim saperite. U tu svrhu isto tako možete upotrebiti i sirće.

3 obična sunđera stavite u frižider: Trik koji će vam uštedeti brdo novca! (VIDEO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Takođe, možete napuniti sudoperu hladnom vodom, pa dodati jednu četvrtinu šolje troprocentnog kvalitetnog peroksida. Natopite povrće i držite ga u njemu dvadesetak minuta. Saperite dobro sa vodom i ostavite neka se osuši.

Salate su ukusne i jako zdrave, ali skoro iz jednog dana u drugi se pokvare. Kako bi ostale sveže, pomešajte u pola šolje vode jednu supenu kašiku H2O2 (visokog kvaliteta). Zatim poprskajte salatu sa tim rastvorom. Kao što možete uočiti ova mešavina je jako razblažena. To je jako važno!

Gde kupiti vodonik peroksid?

Ovo moćno sredstvo dostupno je u apotekama u različitim koncentracijama. 30 procentni vodonik peroksid oštećuje kožu i vrlo je agresivan. Najčešće se upotrebljava troprocentni hidrogen peroksid cena mu se kreće oko 250-300 dinara po litri, manja pakovanja od 500ml/130din.

Postoje i drugi proizvodi kao npr. razni sprejevi namenjeni za dezinfekciju sluznice. Za takav preparat od 100ml ćete morati platiti nešto više od 100din.

Svaki hidrogen koji se kupi u apoteci je dobar. Međutim, najbolje ga je koristiti 2-3 nedelje od otvaranja. Nakon toga slabi, nije toliko delotvoran i dobar.

Mere opreza i neželjena dejstva

Njegovi nedostaci i mane su što može biti štetan za kožu. Bez obzira na antibakterijska i antiseptička svojstva, on oštećuje osetljivo tkivo i ometa proces zarastanja. Nije toksičan pa se bezbedno može koristiti u svim drugim sferama. Možete lako proveriti da li je troprocentni hidrogen čist. U čašu vode stavite kap i ostavite je na suncu sat vremena. Ako voda malo požuti to je znak da postoje stabilizatori u H2O2. Ako voda ostane bistra onda znači čist je.

Morate biti oprezni sa njegovom upotrebom, stoga pre upotrebe u medicinske svrhe, najbolje je ipak posavetovati se sa svojim doktorom. Nije preporučljivo primenjivati hidrogen peroksid kod dece, jer je njihova koža mnogo tanja i osetljivija od kože odraslih. Upotreba u domaćinstvu je potpuno bezbedna jer nije toksičan.

Sve primene pantenola na jednom mestu: Lekovita svojstva brišu godine sa vašeg tela! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs