Jednostavno, a efektno

Evo na kojih 10 načina možete koristiti sodu bikarbonu: Iznenadićete se u čemu vam sve može pomoći

Obavezno isprobajte!

Lepi & Zdravi
19:17h Autor:
Evo na kojih 10 načina možete koristiti sodu bikarbonu: Iznenadićete se u čemu vam sve može pomoći
Foto: Shutterstock

Soda bikarbona ima u domaćinstvu ogroman izbor namena koje verovatno nikada niste ni zamislili, a mogu vam olakšati svakodnevne obaveze i kućne poslove. Spremite se da otkrijete neke zaista impresivne primere kako da koristite ovu namirnicu u svom domu koji će vas oduševiti.

1. Čišćenje voća i povrća od štetnih supstanci

Danas smo mnogo svesniji činjenice da se većina našeg povrća i voća uzgaja sa pesticidima i hemikalijama koje mogu biti štetne po naše zdravlje. Pomešajte 1 kašičicu sode bikarbone sa 2 šolje vode, stavite voće i povrće u smešu, ostavite da se natopi neko vreme i isperite sve prljave hemikalije i pesticide pomoću sunđera ili krpe. Uživajte u čistim svežim proizvodima i nikada više ne perite voće bez sode bikarbone!

Soda Bikarbona
foto: Shutterstock

2. Trenutno čisti i sveži tepisi

Idelana je za čišćenje svih mrlja sa tepiha, kao i uklanjanje dlaka od kućnih ljubimaca. Pospiteodgovarajuću količinu sode bikarbone na zahvaćena područja, operite ih toplom vodom ili prelijte vrelom, ostavite da da upiju preko noći, a ujutru usisajte višak vode.

3. Prirodno svež dah

Zašto trošiti nepotreban novac na komercijalnu vodu za ispiranje usta da biste eliminisali loš zadah, od kojih neki mogu biti štetni i za vaše desni? Pogodili ste – soda bikarbona ponovo stiže u u pomoć – pomešajte bikarb i toplu vodu, koliko je potrebno i isperite usta.

3. Prirodan dezedorans

Mnogi ljudi odbijaju da koriste komercijalne dezodoranse jer sadrže mnogo štetnih hemikalija. Pomešajte malo tople vode i bikarbona u pastu i utrljajte ispod ruku, a možete dodati i nekoliko kapi mirisnog prirodnog ulja za prijatan miris. Ovo je takođe efikasan način ako ste alergični na alkoholne proizvode i hemikalije ili ako uopšte imate osetljivu kožu.

4. Nema više štetnog izbeljivača

Šoljica sode bikarbon pomešana sa deterdžentom po izboru sigurno će učiniti vaše belo belo i svetlije! Ovo će učiniti da izbeljivač postane prošlost, barem kada je u pitanju nega i održavanje odeće – još jedan sjajan trik koji zamenjuje štetne hemikalije.

Soda Bikarbona
foto: Shutterstock

5. Besprekorno čisto kupatilo

Jedan od najčešće korišćenih zajedničkih prostora u kući i najzahtevnija za čišćenje. Pomešajte pastu sa vodom i bikarbom, utrljajte na željena područja i obrišite nakon otprilike 20 minuta. Vaše kupatilo će izgledati kao novo.

6. Pribor za jelo

Dakle, čak i ako niste rođeni sa tom „srebrnom kašikom u ustima“, taj osećaj možete stvoriti u svom domu, figurativno rečeno, naravno. Ne postoji ništa dosadnije od zatamnjenog srebrnog pribora, zar ne? Stavite svoj pribor u mešavinu sode bikarbine i tople vode, i skoro kao u nekom obliku kućne magije, prisustvujte hemijskoj reakciji koja uklanja neželjene tragove.

7. Nega stopala

Svojim stopalima često ne pridajemo pažnju koju zaslužuju, a ona zaista trpe većinu pritiska tokom dana. Sve što treba da uradite je da pomešate tri kašike sode bikarbone u maloj kadi tople vode i stavite stopala u dobijenu tečnost. Odličan način da završite stresan dan.

Soda Bikarbona
foto: Shutterstock

8. Umanjuje svrab od ugriza buba

Većina krema na tržištu koje su fokusirane na ublažavanje uboda i svraba uzrokovanih malim stvorenjima sadrže sodu bikarbonu, pa zašto jednostavno ne napravite sopstvenu mešavinu sa bikarbonom i vodom u svom domu? Naročito ako vas uhvate nespremne, samo se obratite našem prijatelju sodi bikarboni.

9. Čišćenje lonca, tiganja i posuđa

Imate svoj omiljeni lonac dugi niz godina, možda vam ga je poklonila vaša majka ili ste ga sami kupili, ali će se uskoro naći u smeću jer je spaljen. Sačekajte, pre nego što to uradite, isprobajte ovaj poslednji trik. Prokuvajte sodu bikarbonu i vodu stvarajući formulu kojom ćete preliti zahvaćena područja. I da, nema na čemu.

10. Čistač cipela

"Hm, ne, hvala - oni mirišu!". Smrdljive cipele će sada biti stvar prošlosti. Zaista, možete pitati, loš zadah, miris tela i loši mirisi cipela, a sve to rešavate sodom bikarbonom? Pa, odgovor je glasno da! Uzmite 2 komada tkanine, stavite kašiku sode bikarbone i stavite u cipele na nekoliko dana i vaš neugodan problem će biti rešen.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs