Obratite pažnju

Kupanje u moru za vreme menstruacije: 5 stvari koje morate da ispoštujete!

Doktorka je odgovorila i na najčešće ženske dileme vezane za menstruaciju na moru
Lepi & Zdravi
19:26h Autor:
Kupanje u moru za vreme menstruacije: 5 stvari koje morate da ispoštujete!
Foto: Shutterstock

Kada vas tokom godišnjeg odmora iznenadi menstruacija, tuga i strah od kupanja duboko je usađen u ženske misli.

Samo kupanje nije problem, ako je more prijatno i ako se poštuju određena pravila.

Doktorka Ula Marton otkriva koja pravila morate da poštujete, a odgovorila je i na najčešće ženske dileme vezane za menstruaciju na moru:

Nakon kupanja promenite tamponTampon treba promieniti neposredno nakon izlaska iz mora, zajedno sa kupaćim kostimom, i naravno pritom voditi računa o higijeni ruku i kupaćeg kostima.

Ženama s izrazito obilnim menstruacijama i s obilnim ugrušcima savetuje se konsultovanje sa ginekologom, ali ukoliko mogu da se zadovolje ''tehnički uslovi'', dakle promena kupaćeg kostima, tampona i uložaka tokom dana, u periodu kada menstrualno krvarenje pomalo jenjava (4, 5 i 6 dan ciklusa), ne postoje razlozi da se ne okupate tokom godišnjeg odmora.

Ovakva menstruacija treba da vas zabrine: Kada je potrebno da se javite ginekologu!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Uticaj suncaSunčanje samo po sebi nema nikakvog štetnog uticaja na dužinu i obim menstrualnog krvarenja, ali ipak morate da budete neizmerno oprezne prilikom izlaganja sunčevim zracima zbog njihovog nepovoljnog delovanja na kožu.

Zašto menstruacija često izostaje na letovanju?Vrlo često promena dnevnog ritma može neposredno da utiče na dužinu trajanja menstrualnog ciklusa, a najčešće se to događa tokom prelaska u novo godišnje doba. Takođe, promjena dnevnog (radnog) ritma i popuštanje uzroka stresa mogu da dovedu do promene u dužini menstrualnog ciklusa.

Ublažite simptome PMS-aPMS predstavlja veliku boljku mnogih žena i zasigurno nije najbolja opcija tokom godišnjeg odmora. Velika količina akumuliranog stresa zbog ubrzanog i zahtevnog načina života gde ostaje minimalno vremena za nas same onemogućava poniranje u dubinu problema. Period godišnjih odmora predstavlja razdoblje kada se može uhvatiti komadić vremena za sebe i započeti promene u životnim navikama.

Izbacite kofein, čokoladu i mlekoIzlaganje velikoj količini dnevnog svetla može da ublaži simptome PMS-a, kao i izbacivanje kofeina, gaziranih pića, čokolade, korišćenje što manje mlečnih proizvoda (sladoleda, svežeg kravljeg sira, sira, mleka...)

Može li da se zatrudni za vreme menstruacije?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs