Korisno znati

Može li da se zatrudni za vreme menstruacije?

Iako je mogućnost za trudnoću tokom "neplodnih" dana manja, ne može se predvideti vreme u mesecu kada ne postoji mogućnost zanošenja. Ukratko ćemo prikazati kako se to može dogoditi
Trudnoća
23:26h Autor:
Može li da se zatrudni za vreme menstruacije?
Foto: Profimedia

Da, žena može ostati trudna čak i ako ima nezaštićene polne odnose za vreme menstruacije.

Iako je mogućnost za trudnoću tokom "neplodnih" dana manja, ne može se predvideti vreme u mesecu kada ne postoji mogućnost zanošenja. Ukratko ćemo prikazati kako se to može dogoditi.Tokom svakog menstrualnog ciklusa žena iz jajnika otpušta jajnu ćeliju, odnosno jajašce. To se naziva ovulacija. Tipično se ovaj proces događa 14 dana pre početka sledeće menstruacije, međutim to varira iz meseca u mesec čak i kod iste žene. Ponekad se ovulacija uopšte ne događa, pa žene nemaju menstruaciju i neplodne su (anovulacija, anovulatorni ciklus). Nakon ovulacije jajna ćelija se kreće prema materici kroz jajovod i tu se najčešće dešava oplodnja. Neoplođena jajna ćelija može živeti 24 sata, a ako se ne oplodi izbacuje se tokom menstruacije zajedno s površinskom sluznicom maternice.

Žena će najverovatnije postati trudna ako je seksualni odnos bio neposredno pre ili posle ovulacije. Spermatozoidi u polnim organima žene mogu preživeti nekoliko dana, tipično dva ili tri. U idealnim slučajevima mogu ostati vitalni čak i pet dana. Tako, ako je sperma odložena ranije, npr. tokom menstruacije ili neposredno nakon nje, može ostati u telu dok se stvore uslovi za oplodnju.

Kada je žensko telo naprikladnije za trudnoću: Ovo su najbolje godine!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Osim sposobnosti preživljavanja spermatozoida, istraživanje objavljeno u časopisu British Medical Journal ukazuje na drugi razlog zašto parovi ponekad zatrudne ako su imali odnos tokom menstruacije. Istraživanje pokazuje kako je "plodni prozor", odnosno vreme tokom meseca kada žena može zatrudneti, vrlo teško predvideti kod većine žena.

Tokom tromesečnog istraživanja naučnici su prikupili podatke o hormonalnom i ovulacijskom uzorku grupe u kojoj je bila 221 zdravih žena koje su pokušavale da zatrudne. Pronašli su da je kod otprilike 2% žena imalo plodni prozor u prva četiri dana ciklusa (prvi dan ciklusa je prvi dan menstruacije), a 17% do sedmog dana. Svaki dan između 6. i 21. dana ciklusa je postojala prosečna verovatnoća od 10% za trudnoću. Osim toga, žene koje su imale prethodno pravilne cikluse imale su do 6% verovatnoću da budu plodne na dan kad je trebalo da počne menstruacija. Ovulaciju je bilo još teze predvideti ako žena ima neredovne menstruacije.

Istraživači su, stoga, zaključili da je teško precizno odrediti veme kad bi polni odnos trebao omogućiti (ili izbeći) trudnoću. Tzv. plodni dani su period kad je najverovatnije da će se dogoditi ovulacija, međutim tačno vreme kad se može zatrudneti tokom meseca je očito vrlo nepredvidivo za većinu žena. U navedenom istraživanju je kod svega 30% žena plodni prozor bio između 10. I 17. dana ciklusa, koji se obično navode kao plodni dani. Zbog toga je najbolje uviek koristiti kontracepciju za zaštitu od neželjene trudnoće, bez obzira na dan ciklusa, sve dok ne odlučite da imate decu.

Da li su opasni miomi u trudnoći? Zašto nastaju i kako ih sprečiti!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs