Prirodni lek za bolne rane

Ovako se rešite afti u ustima!

Biljni čajevi, poput čaja od žalfije, crnog ili zelenog vaši su saveznici u borbi sa ovim neprijatnim ranicama u ustima
Lepi & Zdravi
19:38h Autor:
Ovako se rešite afti u ustima!
Foto: Shutterstock

Afte su bolne ranice koje se javljaju na sluznici usta ili na unutrašnjem delu usta. Ometaju vas dok jedete i pijete i mogu biti vrlo neugodne. Najčešće prolaze same od sebe, otprilike nedelju dana nakon izbijanja, ali se često ponovno vraćaju.

Tradicionalni načini lečenja afti uključuju led za ublažavanje bola ili ispiranje usta toplom slanom vodom. Takođe, tokom trajanja afti dobro je da izbegavate alkohol, citrusno voće, žvakaće gume, sirće i druga kisela jela, jer takva hrana pogoršava stanje u vašim ustima.

Na raspolaganju vam je i nekoliko biljnih rešenja.

Crni ili zeleni čaj

Obični crni ili zeleni čaj bogati su izvor tanina. Kao antiseptik sa širokim rasponom antibakterijskog i antivirusnog delovanja, tanin posebno pomaže kod upala usta koje mogu biti izazvane bakterijama, gljivicama, virusima ili alergijama. Stoga, napravite uobičajeni crni ili zeleni čaj, pustite da se malo ohladi i njime isperite usta kada imate afte. Čaj, naravno, možete i piti.

Čaj od žalfije

Iako nije najbogatiji biljni izvor tanina, žalfija, odnosno čaj od žalfije, jedan je od najpoznatijih lekova za afte. Žalfija smiruje i leči upalu u ustima. Priprema je jednostavna: dve čajne kašičice osušene žalfije dodajte u šoljicu uvrele vode. Pustite da se ohladi i čajem ispirite usta. Naravno, čaj od žalfije možete i da pijete, ali nemojte da preterujete jer žalfija u većim količinama može kod nekih osoba da izazove grčeve.

Imajte na umu da za lečenje afti možete da iskoristite i čaj od kamilice ili majčine dušice.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs