Vredi probati

Rešite se bolova, mučnine i čira na želucu: Ova hrana ubija kiselost!

Aktivni čir na želucu manifestuje se kao bol, obično u gornjem delu trbuha, malo ispod grudnog koša. Neretko je praćen tragovima krvi u stolici ili tokom povraćanja
Lepi & Zdravi
15:00h Autor:
Rešite se bolova, mučnine i čira na želucu: Ova hrana ubija kiselost!
Foto: Shutterstock

Mučnina, slab apetit, probavne smetnje i bol samo su neki od simptoma poznatih mnogima: čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Krivac za nastajanje čira je još uvek nepoznat. Mogući uzročnici su višak želudačne kiseline, infekcija bakterijom Helicobacter pylori (H. pylori), ali i različiti lekovi protiv bolova.

Aktivni čir na želucu manifestuje se kao bol, obično u gornjem delu trbuha, malo ispod grudnog koša. Neretko je praćen tragovima krvi u stolici ili tokom povraćanja. Budući da se čirevi mogu konstantno javljati i postati hronični problem ili pak dovesti do brojnih ozbiljnih komplikacija, važno je odmah početi sa lečenjem.

Pre svega probajte ovih 5 prirodnih lekova. Predstavljaju sigurnu i neškodljivu alternativu u tretmanu ove neugodne bolesti.

1. Med

Med poseduje niz lekovitih svojstava, a posebno je efikasan pri lečenju čira. Glukozna oksidaza, enzim u medu, proizvodi vodonik peroksid koji ubija štetne bakterije koje mogu da doprinesu razvoju čira. Tu su i druge antibakterijske materije u medu od cvetova iz kojih pčele skupljaju polen, što povećava efikasnost meda u eliminisanju bakterija. Dve kašike dnevno prikladna su doza kod većine vrsta meda. Kad se stanje s čirom popravi, jedna kašika dnevno je po pravilu dovoljna.

Očistite creva u rekordnom roku: 3 puta nedeljno večeru zamenite ovim! (RECEPT)

2. Banane

Spojevi fitoindosidi u sušenim, nezrelim bananama povećavaju količinu sluzi u probavnom traktu. Sluz stvara snažan zaštitni sloj koji pomaže lečenju čira, te sprečava njegov nastanak. Banane sadrže i polisaharide topive u vodi, iste spojeve koji se koriste u jednom farmaceutskom leku protiv čira.

U svrhu lečenja čira, najbolji rezultati postižu se s bananom u prahu. Kako biste napravili bananu u prahu, ogulite jednu ili više banana, pa ih isecite na tanke kriške. Stavite ih na sunce ili u rernu, pa ih temeljno osušite. Kada se osuše, sameljite ih u fini prah. Pomešajte dve kašike praška s jednom kašikom meda. Uzimajte ovu smesu tri puta dnevno: prepodne, poslepodne i pre spavanja.

Jabuke je prelila smesom od jaja i mleka: Za ovakve palačinke još niste čuli! (VIDEO)

3. Sok od kupusa

Dokle god imate dovoljno korisnih bakterija u telu, loše bakterije biće pod kontrolom, što će smanjiti rizik od čira. Jedan od najboljih načina da opskrbite probavni trakt sa što više dobrih bakterija jeste redovan unos fermentiranih namirnica. Namirnice kao što su domaći kiseli kupus, jogurt i ukiseljeno povrće pomažu pri održavanju ravnoteže dobrih bakterija u vašim crijevima. Ali, kada je reč o lečenju čira, najefikasniji je sok od svežeg kupusa.

Decenijama pre izuma antibiotika, sok od kupusa uspešno se koristio za sprečavanje ili lečenje čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Jedna studija je pokazala da sok od kupusa dovodi do izlečenja u preko 92 odsto slučajeva, dok konvencionalne terapije imaju efikasnost od samo 32 odsto. U ovoj studiji pacijenti su primali dozu od samo 50 ml sirovog soka od sveže presovanog kupusa. Kupus je takođe pouzdan izvor vitamina C, koji nedostaje obolelima od čira. Ako imate čir, kupusov sok je siguran, efikasan i jeftin lek.

4. Beli luk

Istraživanja o preventivnim i terapeutskim prednostima belog luka kontinuirano rastu. Čini se da beli luk može da drža bakteriju Helicobacter pylori pod kontrolom. Istraživači iz Istraživačkog centra Fred Hutchinson otkrili su da beli luk ostvaruje specifično antimikrobno delovanje protiv H. pylori. Prekomerno razmnožavanje ove bakterije pogoduje razvoju čira na želucu.

5. Feferoni

Nasuprot onome što mnogi ljudi veruju, ljuti feferoni ne uzrokuju čir na želucu, nego, naprotiv - sprečavaju njegov nastanak! To je posledica činjenice da feferoni aktiviraju mehanizme koji štite sluznicu želuca. Istraživanja u Mađarskoj pokazala su da je kapsaicin, aktivni sastojak feferona, smanjio količinu kiseline u želucu, dok je u isto vreme povisio volumen zaštitnih sokova. Kapsaicin je posebno delotvoran u zaštiti želuca od ulceracija uzrokovanih alkoholom i nesteroidnim protivupalnim lekovima. Stoga, ako ste zakleti protivnik feferona zbog uverenja da uzrokuju čir, vreme je da ih vratite u ishranu.

Očistite creva pirinčem: Stari provereni recept kojem se uvek vraćamo!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs