Čuvari kolagena

Lepota dolazi iznutra: Uz ovakvu ishranu nikad nećete imati bore!

Prilikom spremanja hrane, postarajte se da omiljenim jelima dodate i veće količine belog luka
Lepi & Zdravi
20:44h Autor:
Lepota dolazi iznutra: Uz ovakvu ishranu nikad nećete imati bore!
Foto: Shutterstock

Kolagen je protein koji je izuzetno važan za održavanje kože mladom i usporavanje pojave bora. Njegova razgradnja može izazvati različite probleme kože. Nažalost, kako starimo tako dolazi do razgradnje kolagena i gubljenja elastičnosti kože.

Kako povećati njegovu proizvodnju u koži i telu i usporiti proces starenja? Zapravo i nije tako teško. Sledećih pet namirnica, ukoliko ih uvrstite u redovnu ishranu, mogu vam pomoći u tome.

Beli luk

Beli luk je dobar izvor sumpora koji je neophodan za proizvodnju kolagena u vašem telu. On sadrži i prilično velike količine lipoinske kiseline i taurina, koji su od suštinskog značaja za obnavljanje oštećenih vlakana kolagena. Prilikom spremanja hrane, postarajte se da omiljenim jelima dodate i veće količine belog luka.

Čim ustanete, pojedite beli luk na prazan stomak: Zapanjiće vas ono što će se dogoditi!

Paradajz

Verovatno vam je poznato da paradajz sadrži veliku količinu likopena. Ono što vam verovatno nije poznato je to da likopen pomaže u borbi protiv kolagenaza. Kolagenaze su, zapravo, enzimi koji uništavaju kolagen u vašem organizmu. Kako biste na najbolji način iskoristili likopen, potrebno je da paradajz konzumirate kuvan, odnosno da ga ne jedete svež. Paradajz sos za testeninu samo je jedan način na koji ga možete konzumirati.

Povrće zelenih listova

Lisnato zeleno povrće i druge vrste povrća zelene boje poznati su po tome što sadrže mnogobrojne hranljive materije. Pored toga, istraživanja pokazuju da sadrže i agense koji pomažu u proizvodnji kolagena. Spanać, kelj, blitva, brokoli i zelena salata samo su neke od njih.

Koža bez bora, kosa kao griva, zdravi kao dren: Sve primene svinjske masti! (RECEPTI)

Namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama

Omega-3 masne kiseline pomažu vam da imate glatku i elastičnu kožu pa bi bilo dobro da ih redovno unosite putem ishrane. Najbolji izvori su masne vrste ribe (skuša, tunjevina, losos), orasi i semenke lana.

Voće i povrće crvene boje

Osim paradajza, voće i povrće crvene boje takođe se smatra dobrim izvorom likopena. Cvekla i crvena paprika odlične su salate koje možete uvrstiti u redovnu ishranu. Crvene jabuke odlična su užina. Pored likopena, pomenute vrste sadrže i antioksidante koji potpomažu proizvodnju kolagena i bore se protiv znakova starenja.

Kolagen pomaže pri sprečavanju i lečenju određenih zdravstvenih stanja, kao što su artritis, srčana oboljenja, oboljenja desni i prerano starenje. Osim što pomaže u održavanju mladalačkog izgleda i prirodnog sjaja kože, kolagen jača vašu kosu i daje joj prirodan sjaj, a pomaže i kod sprečavanja opuštanja kože.

Iskustvo žene koja sama pravi šampon: Kosa mi sad sija i raste kao luda! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs