Moćni začin

Jedan prstohvat je dovoljan za sve: Vaš najjači saveznik za lepotu i zdravlje!

Prednosti ovog začina po zdravlje odavno su poznati - reguliše kiselost organizma i količinu vode, nivo šećera u krvi, pomaže apsorpciji hrane u crevima i izlučivanju sluzi iz pluća, zbog nje su nam kosti čvršće i san mirniji, a vene u nogama i bedrima zdravije
Lepi & Zdravi
03:34h Autor:
Jedan prstohvat je dovoljan za sve: Vaš najjači saveznik za lepotu i zdravlje!
Foto: Profimedia

Stara budistička izreka kaže da čovek čoveka ne može upoznati dok sa njim ne pojede onoliko soli koliko može zubima da podigne.

Nije slučajno što se izreka odnosi na najvažniji začin na planeti, mineral zbog kojeg su se vodili ratovi, prekrajale karte i koji je imao veću vrednost i od zlata. Bez nje ništa ne bi bilo isto, jer osim što je nužan za opstanak ljudi, životinja i biljaka, so ima ukus koji obogaćuje svako jelo i meša se, doslovno, u sve.

Solju se trgovalo, trampilo, a Rimljani su čak svoje legionare delom plaćali u soli. Taj deo plate nazivao se salarijum, a so je dolazila sa naših obala Jadrana. Čak su i rimski carevi uživali u punoći i ukusu ninske soli koju su smatrali jednom od najboljih.

Mnogo kasnije, kada je Venecija zavladala našim obalama, zatvorila je većinu solana kako ne bi ugrozila poslovanje sopstvenih. Imati so značilo je imati moć.

Kašičicu soli sipajte u med i stavite pod jezik: Bićete oduševljeni rezultatom! (RECEPT)

Prirodna so bogata je natrijumom i hloridima, a određeni planinski masivi kriju soli koje sadrže čak 84 minerala i svi su sastavni deo našeg organizma. Ovakva so prozirno-crvenkasto-zlaćanog sjaja nema negativnog uticaja na krvni pritisak i krvotok, a sjajnog je ukusa.

Zdravstveni benefiti soli odavno su poznati, jer je ovaj začin zadužen za regulisanje kiselosti organizma i količine vode, u metaboličkim procesima i kod nivoa šećera u krvi, pomaže apsorpciji hrane u crevima i izlučivanju sluzi iz pluća, zbog nje su nam kosti čvršće i san mirniji, vene u nogama i bedrima zdravije.

Na prvi pogled čini se da su sve soli iste, jednostavno - slane. Ali, zapravo, svaka ima svoju priču, karakteristike, ukus, aromu, pa čak i ulogu u lečenju i održavanju zdravlja. Gurmani vrlo dobro znaju razlike između soli, od crvene i crne himalajske do dimljene, aromatizovane i neizbežnog cveta soli. Proučavanje i primena soli u gastronomiji otišla je toliko daleko da su otvoreni butici soli u kojima se nalaze desetine vrsta tog dragocenog minerala, čije se stvaranje veže za promene na planeti nakon raspadanja prakontinenta Pangee, kad je pomicanjem velikih ploča i nastankom kontinenata kakve danas poznajemo, more ostalo zarobljeno u utrobi zemlje.

Odatle i neobična pojava da se morska so i dan danas vadi u Austriji, i to od oko 5.500 godina pre nove ere.

Pomešajte malo soli i šećera pred spavanje: Efekat je neverovatan!

Govoreći o solima, njihovu načinu dobijanja i uticaju na zdravlje i kvalitet, treba reći da je morska so čoveku prijatelj ako je razumno koristi.

Kuvana so dobija se iz naslaga soli na mestima na kojima je nekada bilo more, pa se njegovim povlačenjem nataložila. Bušotine u ovakvim rudnicima soli nalik su na one za eksploataciju nafte, ali kroz njih se u slane žile pod zemljom ubrizgavaju velike količine vode dok ne stvore male bazene u kojima se otopi so.

Tako dobijena salamura ispumpava se i kuva u kotlovima dok ne ostane čista so. Vrlo je sitna, upravo zbog procesa iskuvavanja i znatno siromašnija od morske soli koja se, pak, dobija procesom isparavanja mora u letnjim mesecima na terasastim pogonima i plitkim bazenima.

Poznavatelji soli posebno izdvajaju crnu vulkansku so, koja je usitnjena zapravo ljubičasto-siva. Ova dragocena so vadi se na području ugašenih vulkana u Pakistanu i uz granicu sa Indijom. Specifičnog je ukusa, sumporastog mirisa, ali sjajna u salatama kada je otopi kiselina i ulje. Pripisuju joj je svojstva eliksira mladosti.

Ružičasta so popularnost dobrim delom duguje činjenici da je reč o najčistijoj soli koja stiže iz pakistanske brazde podno Himalaja i datira iz vremena kad je na tom području bio okean. Aktivnosti vulkana pomerile su kontinente i deo okeana ostao je zarobljen pod Himalajima punih 250 miliona godina. Vadi se u grumenju koje se potom melje bez zagevanja, a najbolje ju je koristiti u malim kuhinjskim mlinovima.

Pomešajte malo soli i maslinovog ulja: Nećete osećati bol narednih 5 godina! (RECEPT)

Kako ne bi povukla vlagu, himalajsku so, ali i sve ostale čuvajte u posudicama u koje ste ubacili pokoje zrno pirinča ili ječma, koje će imati ulogu sunđera u slučaju da se kondenzuje vlaga.

So koja je u našoj gastronomiji najprihvatljivija je morska so, i to krupna. Odličan je partner u kuhinji, kozmetici, zdravlju... Koristite je za pripremu kupki, inhalaciju i svakako soljenje hrane koju termički obrađujete.

Ako niste od onih koji će sos za salatu mešati toliko dugo dok se so ne otopi, naoružajte se mlinom za so i sveže je sameljite. Ali, pritom ne zaboravite da je količina do 5 grama optimalna za zdravstvene potrebe odraslog čoveka, a do 3 grama za dete.

So je poput slikarskog platna, pogodna da se njome poigrate dodajući arome. Aromatizovanje soli zabavno je jer možete kreirati sopstvene omiljene mešavine, sa agrumima, začinskim biljem, sušenim povrćem, možete je čuvati u malim bačvicama sa komadima suve kore drveta kako bi povukla aromu ili je "napiti" aromatičnim crvenim vinom i prosušiti u rerni. Tako ćete dobiti vinsku so sa merlotom ili nekim drugim vinom.

Sve primene sode bikarbone: Svakodnevno konzumiranje čini čuda za zdravlje i lepotu!

Evo šta sve možete da popravite prstohvatom soli!

- ako želite da mućena jaja dobiju finu teksturu, dodajte malo sitne soli- aromu kafe intenziviraće zrno-dva krupne soli u vodi za kuvanjem jer će je omekšati- ako pečete roštilj, a previše se dimi zbog masnoće koja kaplje na vatru, bacite malo soli- ako želite da smanjite temperaturu u staklenoj posudi, dodajte par kapika soli u vodu u koju ste ih potopili- kako biste ravnomerno posolili hranu, na mlako maslinovo ulje dodajte krupne soli. Otopit će se, a slano ulje obliće hranu- crna so pomoći će kod probave, nadutosti i zatvora- otopite malo soli u vodi i sprečićete žgaravicu- pomešana sa finim uljima, so je sjajno sredstvo za uklanjanje mrtve kože, pogotovo nakon leta. Ovakav piling ostaviće kožu glatkom i čistom. Kupka u kojoj ste otopili nekoliko kašika soli podstaći će izlučivanje toksina iz tela, cirkulaciju i prijatno hidrirati kožu koja će postati glatka i čvrsta.- ako imate vremena, počastite se slasnom kupkom od morske soli, meda, toplog mleka i par kapi ulja lavande i ruzmarina.- ako imate problema sa sinusima ili ste prehlađeni, kupku pripremite od soli, preprženog ruzmarina, zalfije i eteričnog ulja kedra i čajevca.

Malo mlevene paprike sipajte u čašu vode i popijte: Za 10 sekundi događa se čudo!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs