Alternativna medicina

Listovi bršljena kao lek: Poboljšajte zdravlje na pet načina! (RECEPT)

Reč je o vrlo lekovitoj biljci koja se koristi od najdavnijih vremena
Lepi & Zdravi
11:46h Autor:
Listovi bršljena kao lek: Poboljšajte zdravlje na pet načina! (RECEPT)
Foto: Thinkstock

Izuzetno otporan bršljen može potpuno da obraste oko cele kuće i stabla, pa ga ljudi katkad smatraju nepoželjnim ili doživljavaju tek kao ukras. Ali, reč je o vrlo lekovitoj biljci koja se koristi od najdavnijih vremena - cvetovi umočeni u vinu preporučivali su se kod proliva, glavobolje i bolesti uha. Danas su listovi bršljena najčešći sastojak sirupa protiv kašlja, ali i krema protiv celulita.

Bršljen (Hedera helix) je penjačica koja u prirodnim staništima raste na stablima drveća, boreći se na taj način da dođe do svetla. Svojim snažnim vrežama može da uguši i manja stabla. Neobično dobro prilagodio se i građevinama, pa raste po zidovima. Iako može da ošteti nekvalitetniju fasadu, njegova velika prednost je što deluje kao prirodni materijal za izolaciju, budući da zimi zadržava listove i svojim bujnim rastom sprečava gubitak toplote. Dobro podnosi senovita mesta.

Listovi bršljena su kožasti, sjajni, vrlo raznolikog oblika. Za upotrebu mogu da se beru tokom cele godine, ali najkvalitetniji su oni ubrani u maju ili junu, sa dna biljke. Plod im je crna bobica veličine 8 do 20 mm koja zri u proleće. S njima je potrebno biti oprezan, jer kod manje dece nakon konzumiranja bobica dolazi do grčeva u stomaku i povraćanja.

Jedite ren zimi što više: Borac protiv prehlade i gripa, ubrzava metabolizam, poboljšava cirkulaciju

Srećom, bobice su prilično gorke, pa ih deca obično ne jedu u velikim količinama. Listovi bršljena sadrže veliki broj aktivnih sastojaka (saponozide, saponine, flavonoide i druge). Nauka je pomno istražila biološka svojstva ovih molekula i tako objasnila efikasnost bršljena koja je poznata već vekovima. Ekstrakt bršljena je ekspektorans, odnosno olakšava iskašljavanje, hederasaponin opušta mišiće bronhija (spazmolitik) i olakšava disanje, dok alfa hederin smanjuje preterano stvaranje sluzi u plućima. To dualno delovanje čini bršljen delotvornim i kod suvog i kod produktivnog kašlja. Bršljen ima prednost pred drugim tipovima klasičnih biljaka ekspektoransa, jer ne samo da olakšava iskašljavanje, nego i reguliše samo stvaranje sluzi.

Sastojci bršljena su delotvorni i protiv patogenih gljivica i bakterija zbog čega se bršljen primenjuje i spolja, kod gljivičnih infekcija kože. U tu svrhu se primenjuju kupke od bršljana. U novije vreme otkriveno je delovanje na proširene vene i celulit, pa se bršljen dodaje i kozmetici.

Srednjevekovni moćni lek protiv infekcija: Manastirski prirodni antibiotik! (RECEPT)

Pet načina upotrebe bršljenovih listova

1. Tinktura u sirćetu

Sitno isecite bršljenovo lišće i njime napunite teglu. Do vrha nalijte jabukovo sirće i ostavite da stoji na toplom mestu nedelju dana. Ova tinktura je odličan lek protiv kožnih bolesti - obolelo mesto treba mazati tinkturom 10 dana.

2. Kuvano vino

Sitno isecite 50 g svežih listova i stavite u litar crnog vina. Lagano kuvajte da se količina tečnosti upola smanji, procedite, ohladite i dodajte još 500 ml kuvanog vina. Po jedna čaša pije se 8-10 dana pre doručka kao lek protiv žučnih, bubrežnih i mokraćnih kamenaca.

Kupinovo vino, lek koji prija svim čulima: Popravite krvnu sliku, ubrzajte metabolizam!

3. Protiv kurjih očiju

Dobro usitnjena četiri sveža lista bršljena treba svako veče staviti na kurje oko, dobro umotati gazom i ostaviti da tako stoji najmanje jedan sat. Nakon 7-10 dana kurje oko će da omekša tako da će biti lako ukloniti ga.

4. Kupka od bršljena

Prelte 40 g listova litrom kipuće vode, ostavite da stoji 15 minuta, iscedite i izlte u kadu punu vode. Ova kupka pomaže protiv gljivičnih oboljenja kože i za ublažavanje simptoma reumatskih bolesti.

5. Protiv uboda insekata

Kod uboda ose ili pčele bol možemo da ublažimo tinkturom bršljena, a ako je nemamo možemo da posegnemo za svežim sokom od zgnječenih listova bršljena. List bršljena možemo da sameljemo u mašinu za mlevenje mesa, umočimo u alkohol sat-dva, protisnemo kroz gazu i upotrebimo.

Kesicu od čaja stavila među prljave sudove: Oduševićete se kada vidite zašto! (VIDEO)

Kupka i ulje ukloniće naslage celulita

Potopite suvi list bršljena u hladno ceđeno ulje poput badema, marelice, suncokreta ili masline, ostavite mesec dana i procedite. Ovo ulje koristi se protiv celulita, tegoba s venama i gljivičnih infekcija kože. Zahvaćena mesta treba redovno mazati uljem, a dobro ga je kombinovati s kupkama.

Otarasite se celulita: 5 najefikasnijih vežbi za zategnutu kožu! (VIDEO)

Čaj od bršljena pije se samo kraće vreme

Čaj od bršljrna priprema se od jedne kašičice suvih listova (0,9 grama). Treba ih preliti šoljicom vruće vode i ostaviti da odstoji 10 minuta. Zasladite ga medom i pijte po dve do tri šoljice dnevno. Koristite ga i spolja, za noge, ako ste skloni gljivičnim infekcijama, kao i za ispiranje rana. Čaj pijte samo kraće vreme (najduže dve nedelje). Ovaj čaj katkad se koristi i za za reumatske tegobe, za čišćenje kože i čišćenje krvnih sudova.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs