Korisno znati

Arganovo ulje, nektar lepote: Najbolji saveznik kože, kose i noktiju!

Arganovo ulje je na mnoge načine dragoceno, a tradicionalna priprema samo je jedan od njih
Lepi & Zdravi
03:46h Autor:
Arganovo ulje, nektar lepote: Najbolji saveznik kože, kose i noktiju!
Foto: Shutterstock

Sigurno ste već čuli za ulje argana, takođe poznato kao marokansko ulje. Dobija se iz oraščića, plodova drveta argana (lat. Argania spinosa) koje raste u jugozapadnom Maroku i koje Berberi (prastanovnici severne Afrike) nazivaju još i “drvom života”.

Arganovo ulje je na mnoge načine dragoceno, a tradicionalna priprema samo je jedan od njih. Žene ručno beru i sakupljaju oraščiće, razbijaju ih kamenom i koštice koje se nalaze u oraščiću melju u gustu pastu. Pastu potom cede, kako bi dobile ulje. To je vrlo zahtevan i dugotrajan postupak, što ovo ulje čini vrednim i retkim finalnim proizvodom.

Brojne su dobrobiti arganovog ulja, posebno za negu kože, kose i noktiju, i pravi je nektar lepote koji Marokanke vekovima koriste u ritualima ulepšavanja.

Negujte kožu sirćetom: Četiri moćna efekta po lepotu lica!

Sastav i delovanje arganovog uljaOvo je ulje najbolji saveznik zdravlja kože, kose i noktiju. Arganovo ulje je jedno od najmoćnijih antiejdž ulja na svetu, zahvaljujući svom bogatom sastavu hranjivih nutrijenata. Sadrži zasićene i nezasićene masne kiseline (linolna, alfa linolenska, oleinska), sterole, vitamin E, minerale i karotenoide. Tokoferoli, poznatiji kao vitamin E, najvredniji su sastojak arganovog ulja. Ovom se vitaminu pripisuju snažna antioksidativna svojstva. Nezamenjiv je u borbi protiv ožiljaka, ekcema i suvog vlasišta. Drugi važan sastojak arganovog ulja su karoteni koji štite kožu od UV zračenja.

Esencijalne masne kiseline iz arganovog ulja sprečavaju upalne procese na koži hidrirajući je i jačajući u isto vreme. Ulje argana ima visok udo skvalena, prirodnih jedinjenja koja štite od raka kože i pomažu da se smiri iziritirana koža. Ferulinska kiselina iz ulja argana vrlo je snažan stabilizator vitamina C i E pa ona udvostručuje njihovo delovanje. Sadrži i polifenole - prirodna jedinjenja iz biljaka koji imaju protivupalno i regenerativno delovanje na kožu. Arganovo ulje pogodno je za sve tipove kože, a mogu da ga koriste i trudnice i mala deca. Neguje i hidrira suvu kožu, pomaže kod dermatitisa i psorijaze, te sprečava infekcije.

Čišćenje lica prema tipu kože: Kako tretirati suvu, masnu ili osetljivu kožu

1. Podloga za sjajnu i zdravu kožu lica

Arganovo ulje može da vam posluži kao hranjiva podloga za šminku ili uobičajenu kremu za negu lica i tela. Ne masti kožu, a prirodno je hidrira, pa je pogodno i za one koji imaju mešovitu i kožu sklonu nepravilnostima. Za prirodnu podlogu i negu napravite vlastiti losion: prelijte vrećicu zelenog čaja s 2 dcl vruće vode i ostavite 7-10 minuta. Uklonite vrećicu i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Dodajte jednu kap eteričnog ulja po želji i 2-4 kapi arganovog ulja, te prelijte u tegli. Koristite ujutro i uveče, nakon čišćenja lica.

2. Noćna hidratacija

Prednost ovog ulja je što ga koža brzo upija i ne ostavlja masne tragove, pa vam može poslužiti i za noćnu hidrataciju lica. Kap arganovog ulja nanesite na dlanove, blago ih zagrijte i tapkajući nanesite na područje nosa i oko očiju, na čelo i ostatak lica, a zatim i na vrat. Budući da je bogato vitaminima A i E, može da vam posluži i kao prirodna pomoć za ublažavanje bora i negu osetljivih područja lica.

3. Nežan i hranjiv piling

Mrtve ćelije kože možete s lica i tela ukloniti uz pomoć arganovog ulja, u kombinaciji sa smeđim šećerom. Ovaj nežan i hranjiv piling osiguraće vam zdravu i sjajnu kožu, nahraniti je, podariti joj sjaj i privlačan izgled, a pritom ukloniti nečistoće i osećaj zatezanja. Možete da ga koristite i za jako suvu i oštećenu kožu laktova i peta. Pomešajte jednu supenu kašiku smeđeg šećera sa 3 kapi arganovog ulja, kružnim pokretima nanesite na lice (ili drugi deo tela) i istim pokretima blago masirajte to područje 2-4 minuta. Isperite mlakom vodom i posušite peškirom.

4. Prirodna pomoć za akne

Bogatstvo linolenske kiseline i drugih hranjivih sastojaka čini arganovo ulje izvrsnim rešenjem za problematičnu kožu sklonu aknama i bubuljicama. Ovo ulje smanjuje količinu sebuma kod masne kože i upalne procese na koži, pa je pogodno kao prirodni tretman za akne, u bilo kojoj životnoj dobi. Štiti kožu i od ožiljaka, te podstiče njeno brže zaceljivanje, što je još jedna prednost ovog ulja u odnosu na druga ulja prilikom nege kože sklone aknama. Kap ulja razmažite među dlanovima i nežnim pokretima nanesite na problematično područje.

Travari se kunu u čaj od peršuna: Moćan čistač organizma!

5. Nega za opekotine i posekotine

Arganovo ulje smiruje nadraženu i oštećenu kožu, te je prirodno hrani i neguje. Zato se koristi i kao tretman kože nakon opekotina (sunce, drugi izvor toplote), nadraženosti nakon brijanja (za muškarce i žene), te oštećenja kojima je uzrok suva i ispucala koža. Jednu do dve kapi nanesite na dlanove i lagano umasirajte na željeno područje.

6. Zaštita od strija

Nežno delovanje arganovog ulja možete da iskoristite i u svrhu zaštite kože od strija. Podstiče elastičnost i dubinski hrani kožu, a mogu da ga koriste i trudnice. Dve do tri kapi ulja razmažite među dlanovima i nežno ga nanesite na problematična područja na telu: bokove, bedra, stomak i grudi. Ako već imate strije, arganovo ulje može pomoći da budu manje vidljive: pomešajte ga s malo smeđeg šećera, izmasirajte tim pilingom zahvaćeno područje kože i nežno isperite. Nakon toga, nanesite kap čistog ulja na strije i ostavite da upije.

Da, ovo je moje telo i ponosim se njime: Hrabra žena oduševila svet! (FOTO)

7. Nega za celo telo

Hrani, neguje, osvežava, čisti kožu, osigurava joj sjaj, negu i zdravlje – mnogo je razloga zbog kojih bi arganovo ulje moglo postati vaš novi omiljeni losion za telo. Napravite ga tako što ćete dve kapi arganovog ulja dodati u vaše omiljeno bazno ulje (bademovo, kokosovo, jojobino) i tu mešavinu nanesite na telo.

8. Regenerator za kosu koji se ne ispira

Lakše raščešljavanje, nahranjena i sjajna kosa, te manje ispucalih vrhova, rezultat su korišćenja arganovog ulja kao prirodnog regeneratora za kosu. Zaštitiće je od vetra, sunca, morske soli kao i od oštećenja koja mogu nastati čestom upotrebom fena za kosu i drugim uređajima za tretman kose. Može vam poslužiti i kada želite dodatni sjaj u kosi, ali i kada morate na brzinu da ukrotite divlje kovrdže. Arganovo ulje možete da nanesete na suvu ili mokru kosu, ali nemojte da ga ispirate. U zavisnosti od dužine i gustine kose, iskoristite 1-3 kapi ulja koje ćete lagano umasirati, od vrhova do temena.

Čista vam je kosa, a svrbi vas glava: Opasne posledice i kako to sprečiti!

9. Balzam za usne

Meke, nežne i negovane usne možete postići uz pomoć ovog ulja koje će ih nahraniti i obnoviti, te zaštititi od sunca i vetra. Jednu kap nanesite na jagodicu prsta i nežno je umasirajte na usne. Arganovo ulje brzo će upiti i početi da deluje. Eventualni višak uklonite maramicom.

10. Nega za zdrave i lepe nokte

Arganovo ulje pomaže u zdravlju noktiju – sprečava njihovo pucanje, hrani nokte, štiti kožicu i daje noktima prirodni sjaj. Ujedno je i zaštita od bolnih i neugodnih zanoktica. Koristite ga kao bazu za negu noktiju, pre nanošenja laka i za svakodnevnu negu ruku. Nanesite vrlo malu količinu ulja na svaki nokat, nježno umasirajte i ostavite nekoliko trenutaka da se upije, a potom isperite mlakom vodom.

11. Zaštita od starenja i bora

Zaštita kože od starenja i bora još je jedna funkcija arganovog ulja, bogatog antioksidansima i karotenima. Podstiče elastičnost kože, dubinski je hrani i neguje, te pomaže u ublažavanju posledica koje na koži nastaju usled izlaganja UV zracima, preteranom suncu i vetru. Arganovo ulje može da podstakne regeneraciju kože, ublaži vidljive pege od sinca i smanji upalne procese na koži, te zaštiti kožu od štetnih uticaja iz okoline.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs