Bomba zdravlja

Eliksir lepote i mladosti naših predaka: Kako da napravite voćnu turšiju!

Ovaj napitak ubrzava metabolizam, dobar je i za one koji su na kuri mršavljenja, ali, prema nekim verovanjima, i za one koji se bore sa astmom
Lepi & Zdravi 02.07.2015. - 14:26h Autor: lifepressmagazin.com
Foto: Shutterstock

Voćna turšija ili vodnjika je jedno od najstarijih zdravih pića naših predaka. Pravi se od šumskih plodova i divljeg voća, a mnogo je razloga zašto je još od davnina tako cenjena.

 

Ako redovno pijete ovaj zdravi fermetisani napitak, kažu da možete doživeti duboku i lepu starost, posebno ako za vodnjiku birate divlje plodove, koji rastu na nezagađenim područjima. Vodnjika (ili venovača) je puna enzima, minerala i vitamina, a obično je pripremaju u oktobru i novembru.

 

Ovaj napitak je vrlo zdrav, jer se obično priprema od divljeg bobičastog voća, koje je bogato vitaminom C i antioksidantima. Jedan je od najvažanijih napitaka zimi, jer efektivno štiti od gripa i prehlada.

 

Zahvaljući divljem, jakom i vrlo zdravom voću, vodnjika je carica kada je u pitanju jačanje imuniteta, a kada je reč o sprečavanju bora i zdravlju kože, tu je neprikosnovena!

 

Kako sam se rešila bora oko očiju: Žena (48) otkriva drevni turski recept!

 

Čak je koriste kod problema sa mokrenjem, probavom (posebno zatvorom), iskašljavanjem i još mnogo toga. Ovaj napitak ubrzava metabolizam, dobar je i za one koji su na kuri mršavljenja, a prema nekim verovanjima i za one koji se bore sa astmom.

 

Zanimljivo je da spada i među najbolje domaće lekove protiv mamurluka. Oni, koji su je probali tvrde da posle jedne šolje vodnjike mamurluk bude kao rukom odnesen.

 

Zbog svega toga, ne čudi što stari narod kaže da će zimu najlakše pregurati onaj koji svaki dan zaviri u sušnicu, bure sa kupusom i vodnjiku.

 

Sutra čim ustanete popijte 600 ml vode: Evo šta će se dogoditi!

 

Kako se pravi vodnjika

 

Potrebno je da prvo sakupite mnogo divljeg voća i šumskih plodova, kao što su drenjine, šipurak, kleka, divlje kruške (oskoruše) i jabuke, glog, trnjine, borovnice...

 

Pazite da je ubrano voće prikupljeno sa nezagađenih područja. Dobro ga operite i očistite.

 

Priprema: U čisto bure (poželjno sa česmicom na dnu) stavite prethodno pripremljeno voće, sipajte filtriranu ili čistu izvorsku vodu. Obično ide oko 4 kilograma voća na 10 litara vode. Možete sve malo pritisnuti kamenom (prethodno pokriti čistom krpom ili mrežicom) da voće ne bi isplivalo na površinu.

 

Sve pokriti krpom i ostaviti da ogrezne u vodi oko mesec dana na sobnoj temperaturi. Kada počne da “rezi”, odnosno dobije kiselkast ukus, možete je piti. Tada se obično pije razblažena sa vodom, jer je prejaka.

 

Bure možete sada premestiti na hladno mesto, a prilikom stavljanja voća i vode, možete dodati smeđeg šećera ili meda da biste ubrzali fermentaciju (već za 15-tak dana vodnjika će biti gotova).

 

U bure sa vodnjikom možete dodavati vodu, tako će vremenom biti sve blaža. Ipak, oni koji su probali, kažu da je najlepša kada je jaka i kada je razblažite sa vodom i dodate malo meda.

 

Ruski eliksir mladosti: Dva magična sastojka podmlađuju spolja i iznutra!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs