Odmah prestanite

Pijete kafu na prazan želudac? Evo šta svaki dan radite svom telu!

Proteini koji ostanu nerazgrađeni u telu mogu prouzrokovati brojne zdravstvene probleme, poput nadutosti, iritacije ili upale creva, pa čak i raka
Lepi & Zdravi 31.03.2015. - 21:03h
Foto: Shutterstock

Iako znamo da ispijanje crne kafe ima određene dobrobiti, postoje i negativni efekti po naše zdravlje. Američki stručnjaci nedavno su saznali da ispijanje kafe u velikim količinama može smanjiti rizik od raka, ali utvrdili su i da nije svejedno kada i kako ćete piti kafu.

 

Većina ljudi započinje dan šoljicom tople, crne kafe i to na prazan želudac, uz preskočeni doručak. Ne čudi ni to što nakon kafe većina ljudi izbegava hranu, jer ih ovaj napitak sasvim dovoljno zasiti. Ali, ova navika ima posledice po zdravlje.

 

Pila je vodu sa medom i limunom svako jutro na prazan želudac - Evo šta se desilo posle godinu dana!

 

Naime, šoljica čiste crne kafe popijene na prazan želudac podstiče izlučivanje hlorovodične kiseline u probavni trakt, a tu neprijatnu pojavu brzo će osetiti osobe sklone gastritisu, prenosi Healthy Food TeamAli, nisu pošteđene ni osobe koje ne pate od gastritisa, jer ta kiselina razgrađuje hranu koju smo konzumirali, a ako je ponestane tokom dana, doći će do probavnih smetnji i otežane razgradnje proteina.

 

Sa druge strane, proteini koji ostanu nerazgrađeni u telu mogu prouzrokovati brojne zdravstvene probleme, poput nadutosti, iritacije ili upale creva, pa čak i raka. Brojna istraživanja pokazala su da kafu treba piti tek sat vremena nakon buđenja i to nikako na prazan želudac.

 

Takođe, treba je izbegavati odmah nakon buđenja jer je tada nivo kortizola u telu vrlo visok, a odgovoran je za kontrolu biološkog sata. Šoljica kafe na prazan želudac može izazvati i žgaravicu, nadutost, a u nekim slučajevima čak i povraćanje.

 

Ne tuširate se svaki dan? Evo šta radite svom telu!

 

Pokušajte da se naviknete da ujutro pojedete bar krišku hleba pre nego što popijete kafu, a ako ne možete ni to, kafu bar razblažite mlekom i nemojte kuvati previše jaku.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Facebook Registracija

Popunite ostala polja kako bi zavrsili registraciju

Prijavi se

ili

Registracija

Promeni lozinku

Upišite email i mi ćemo vam poslati poruku sa linkom za promenu lozinke.

Unesite novo korisničko ime i lozinku

Aktivacioni mail

Upišite email adresu na koju želite da vam se pošalje aktivacioni email.

Promena lozinke

Uspešno ste promenili lozinku.


Promena lozinke

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za promenu lozinke. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka na nalazu u inboxu proverite nepoželjne poruke (spam).


Aktivacija profila

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za aktivaciju Vašeg profila. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka ne nalazu u inboksu, proverite "nepoželjne poruke" (spam).


Aktivacija profila

Vaš profil je uspesno aktiviran. Hvala što ste se registrovali.