Profesor dr Leon Danaila, čuveni rumunski neurohirurg, ppriznat po svojoj stručnosti i značajnom doprinosu medicini, nedavno je govorio o desertu koji, za razliku od većine slatkiša, blagotvorno deluje na mozak.

Naime prema njegovim rečima, ova namirnica ne samo da ne šteti nervnom sistemu, već ga aktivno štiti.

U jednom intervjuu, profesor je naglasio da je crna čokolada, ako se konzumira u umerenim količinama, jedini desert sa dokazanim blagodetima za očuvanje zdravlja mozga. Zahvaljujući flavonoidima - moćnim antioksidansima - ona ​​stimuliše cirkulaciju mozga i smanjuje efekte oksidativnog stresa, glavnog uzroka prevremenog starenja nervnih ćelija.

mozak-1.jpg
Foto: Shutterstock

„Crna čokolada sa sadržajem kakaa većim od 70%, ako se jede svakodnevno u količini od 20-30 grama, podržava moždanu aktivnost, a da pritom ne opterećuje telo viškom šećera“, objasnio je profesor.

Kako crna čokolada utiče na mozak?

Flavonoidi u kakau pomažu u poboljšanju pamćenja, pažnje i raspoloženja, zahvaljujući aktivnim jedinjenjima kao što su teobromin i feniletilamin.

Njegovi efekti su posebno izraženi kada se konzumira sam, bez dodatog šećera, industrijske prerade ili u obliku kolača, pločica i kremova.

shutterstock_2449877063.jpg
Foto: Shutterstock

Dodatne preporuke za zdrav mozak

Pored „čudotvornog deserta“, profesor preporučuje i druge zdrave navike koje doprinose očuvanju moždanih funkcija:

  • 150 ml crvenog vina dnevno, zbog njegovih antioksidativnih i zaštitnih dejstava
  • do 3 šoljice kafe dnevno, koja može poboljšati koncentraciju i smanjiti rizik od neurodegenerativnih bolesti
  • redovna fizička aktivnost, čitanje, česti razgovori i vežbe pamćenja, kao ključne saveznike mentalne vitalnosti.

Profesor dr Leon Danaila, sa 92 godine, živi je dokaz da uravnotežen način života i zdrave navike mogu značajno doprineti očuvanju mentalne jasnoće. 

Stil / Sensa