Olakšajte tegobe

Recept za bezbolne menstruacije: Ovo svaka žena treba da zna!

Poboljšanjem načina ishrane i promenama u dnevnim navikama, žene koje imaju bolove mogu da počnu da uživaju u svojim bezbolnim "onim danima u mesecu"
Lepi & Zdravi
18:40h Autor:
Recept za bezbolne menstruacije: Ovo svaka žena treba da zna!
Foto: Shutterstock

Mnoge žene se u vreme menstrualnog ciklusa osećaju slabo i nemaju energije. Da se podsetimo, menstruacija je ciklično krvarenje iz materice koje nastaje kao posledica ljuštenja endometrijuma (sluzokože koja prekriva unutrašnjost materice) ukoliko nije došlo do oplođenja. Naime, ukoliko oplođenje izostane jajna ćelija puca, nivo hormona pada i nastaje ljuštenje materice. Krv i oljušteno tkivo materice izbacuju se kroz vaginu, prenosi Lisa.rs.

Dešava se uobičajeno na svakih 28 do 29 dana, s tim da taj razmak može biti različit i kretati se od 21 do 35 dana. Kod nekih žena taj period prolazi sasvim normalno, ali neke imaju jake bolove. Dismenoreja je ginekološko medicinsko stanje bola tokom menstruacije koje ometa dnevne aktivnosti, a često se definiše kao menstrualni bol.

Promene u menstruaciji otkrivaju vaše zdravlje: 5 znakova za uzbunu koji zahtevaju lekarski pregled!

Klasični simptomi PMS-a (predmenstrualnog sindroma), poput nervoze, teskobe, želje za slatkišima i sklonosti ka promeni raspoloženja, posledica su delovanja ženskih polnih hormona i poremećene ravnoteže progesterona i estrogena, s kojima se susreće veliki procenat žena kojima menstruacija predstavlja ne samo fizički nego i psihički osetljiv period.

Šta možemo da učinimo da sprečimo bolove i gubitak dragocene energije? Jednostavnim savetima, poboljšanjem načina ishrane i promenama u dnevnim navikama, žene koje su imale bolove mogu da počnu da uživaju u svojim bezbolnim "onim danima u mesecu".

Oprezno sa tamponima, mogu da izazovu bakterijske infekcije: Kako da ih najbezbednije koristite!

1. Citrusno voće smanjuje krvarenje

Jedan od glavnih uzroka dismenoreje je hrana bogata zasićenim životinjskim mastima (jaja, mesne prerađevine, mlečni proizvodi) koje izazivaju grčenje materice, što dovodi do jačih bolova. Zato je poželjno da pet dana pre i tokom menstruacije ne konzumirate tu vrstu hrane. Sveže voće i povrće najbolji su saveznici u borbi protiv bolnih menstruacija. Tokom trajanja menstruacije povećajte unos citrusnog voća jer će ono smanjiti krvarenje i ublažiti grčeve.

2. Zaslađenim čajem ublažite nervozu

Za vreme menstruacije pijte dovoljno tečnosti, jer će vam ona pomoći da se pročistite, opustiće vas i lakše ćete se boriti protiv neutaživog apetita. Ako ste zabrinuti zbog preobilnog menstrualnog krvarenja, probajte da tih dana unosite u organizam više kalijuma. Njegovi prirodni izvori su: banane, krompir, sve lisnato zeleno povrće, semenke suncokreta, dinja, citrusno voće. Istraživanja su pokazala da ugljeni hidrati mogu da spreče simptome PMS-a. Za brzo delovanje, kada vas obuzmu crne misli, uzmite med. Stara kineska poslovica kaže: "Kada ste nervozni, zasladite čaj." Ne zaboravite vitamine, naročito B kompleksa, koji će vam pomoći da ublažite neprijatnosti za vreme menstruacije.

Kako se grudi menjaju tokom života: Od bola tokom menstruacije, do opuštenosti u menopauzi

3. Joga

Tokom menstruacije ne gubimo samo krv, već i energiju. Mnoge žene se ne osećaju dovoljno sposobne da u tom periodu rade vežbe, ali stručnjaci kažu da postoje one koje su blagodatne, poput joge, baš u toku tih dana. U jogi je fokus na disanju i tehnikama relaksacije, što može da smanji stres i tenziju, i poveća protok krvi i kiseonika u celom telu. Takođe vam pruža vreme da se fokusirate na svoje emocije i može pomoći da se lakše izborite sa negativnim emocijama, da se fokusirate na svoje potrebe i lepa osećanja. Vežbe istezanja, pogotovo za predeo stomaka, mogu da pomognu da se umire bolni mišići materice. Probajte različite joga položaje koji mogu znatno da pomognu u toku menstruacije, poput "mačke", "kobre", "ribe" ili "psa koji gleda dole".

4. Smanjite stres

Svima nam je dobro poznato da je stres jedan od glavnih uzroka brojnih zdravstvenih tegoba. Žene koje nisu stalno pod stresom imaju znatno manje tegoba za vreme menstruacije. Zato, pronađite nešto za sebe što će vam pomoći da se oslobodite i ublažite stres. Sami odlučite hoćete li otići u šetnju pored reke, pročitati neku knjigu, slušati muziku koju volite, spremiti opuštajuću aromatičnu kupku ili nešto drugo - bitno je samo da se opustite i uživate u svom telu.

5 razloga zašto nam kasni menstruacija: Preterivanje sa vežbanjem, problemi sa štitnom žlezdom

5. 6 zlatnih saveta

Pridržavajte se ovih saveta i ublažite PMS tegobe i bolne menstruacije:

1. Jedite što više citrusnog voća i mnogo povrća.

2. Sirovi kakao i jogurt je neobična, ali odlična kombinacija koja sadrži mnogo magnezijuma.

3. Pet dana pre i tokom trajanja menstruacije, svakog dana uzimajte po jednu kašičicu cimeta.

4. Izbegavajte crveno meso, mlečne proizvode, slatkiše, tešku hranu i kafu.

5. Jedite orašaste plodove i semenke.

6. Dvadesetak kapi ili čaj od koprive smanjiće obilna krvarenja.

6 namirnica koje treba da izbegavate tokom menstruacije: Samo pojačavaju simptome!

6. Čarobne biljke

Naše telo voli biljke. Kombinacija određenih biljnih čajeva može vam pomoći i kod menstrualnih tegoba. Iako njihov pozitivni efekat možete osetiti odmah, za postizanje željenih rezultata trebalo bi da ih koristite duže vreme.

Čaj od rusomače

Ovaj čaj reguliše menstrualni ciklus, smanjuje obilno krvarenje, jača mišiće i tkiva materice... Priprema se tako što se kašika sušene rusomače prelije sa 2,5 dl ključale vode, poklopi se i ostavi 10 minuta. Procediti i piti 2-3 puta dnevno. Za ublažavanje menstrualnih bolova trebalo bi ga piti šest dana pre i tokom menstruacije.

Čaj od kantariona

Deluje umirujuće, održava nivo serotonina i leči poremećaje spavanja, menstrualne grčeve, anemiju... Priprema se tako što se supena kašika kantariona prelije sa 2,5 dl ključale vode, poklopi se i ostavi 10-15 minuta. Procediti i piti tri puta dnevno. Čaj piti šest do osam nedelja bez prestanka i onda napraviti pauzu od tri nedelje, nakon čega se ponovo može piti. Preporuka je da se u toku terapije kantarionom ne izlažete suncu, jer je biljka fototoksična - može izazvati stvaranje pigmentacijskih mrlja na koži.

Uradite test: Koja su najvažnija pitanja za ginekologa

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs