Mere opreza

Oprezno: Gljivice i bakterije koje nosimo iz šopinga

Kupovina ima i svoju lošu stranu koju često zaboravljamo - koliko ćemo bakterija koje mogu izazvati razne bolesti poneti sa sobom kući
Lepi & Zdravi
14:20h
Oprezno: Gljivice i bakterije koje nosimo iz šopinga
Foto: Shutterstock

Svi volimo šoping. I, dok bezbrižno isprobavamo novi bikini, cipele, šešir ili ruž za usne, te kalkuliramo koliko smo uštedeli, ne razmišljamo o tome koliko ćemo bakterija koje mogu izazvati razne bolesti poneti sa sobom kući.

ŠeširiVelike su šanse da je šešir koji planirate da kupite pre vas isprobalo već nekoliko ljudi. Osim gljivica i peruti, postoji verovatnoća da na kosu prenesete i vaške. Ukoliko stavite šešir na glavu koji je isprobala osoba zaražena vaškama, velika je verovatnoća da ćete ih i vi dobiti, jer te nepoželjne životinjice mogu živeti do dva dana bez kontakta sa ljudima. Ako odlučite da kupite isti, pre nošenja obavezno ga operite ili dezinfikujte.Donje rublje i kupaći kostimiDonje rublje i kupaći kostimi najopasniji su potencijalni prenositelji bakterija. Na testiranju u prodavnicama gde su uzeti uzorci sa rublja koje je u prodaji, pronađeni su vaginalni, ali i fekalni sekreti. Kada kupujete donje rublje ili kupaći kostim, isprobajte ih preko vašeg rublja i svakako operite ruke nakon izlaska iz prodavnice, a kupljeno rublje obavezno operite pre nošenja.CipeleUkoliko idete u teretanu ili na bazen i nosite japanke kako biste se zaštitili od gljivičnih oboljenja stopala, ista opasnost vreba i u radnjama cipela. Isprobavanjem cipela bez čarape, možete se zaraziti gljivicama koje uzrokuju takozvano atletsko stopalo. Ne isprobavajte obuću bez čarapa, a ako ih nemate sa sobom, zatražite u radnji onu za jednokratnu upotrebu. Kupljene cipele pre nošenja trebalo bi dezinfikovati.KozmetikaPreparati za ulepšavanje su, takođe, savršeno mesto za sakupljanje i razmnožavanje bakterija. U maskari se bakterije nesmetano mogu razvijati, pa stručnjaci upozoravaju kako je ne bi trebalo koristiti duže od šest meseci jer može izazvati razne infekcije i konjuktivitis. To se posebno odnosi na testere koji su svima dostupn. Ukoliko želite

da isprobate maskaru ili senku za oči, zatražite jednokratni aplikator za nanošenje. Isto važi i za ruževe i sjajeve koji mogu biti još opasniji zbog direktnog prenosa klica pljuvačkom. Pre korišćenja, očistite ruž papirnim ubrusom i nikad ne naslanjajte ruž direktno na usne, već, takođe, zatražite jednokratni aplikator.

Sunđeri i četkice za nanošenje šminkeSunđeri i četkice za nanošenje kozmetike koriste se često, što znači kako su idealno mesto za nakupljanje bakterija i mrtvih ćelija kože.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs