Tačni uzroci lupusa nisu poznati. Inflamatorni proces može uticati na bilo koji organ - srce, pluća, bubrege, zglobove, vaskularne zidove.
Žene starosti 20-30 godina su podložnije ovoj bolesti, a naučnici smatraju da je razvoj bolesti prvenstveno uzrokovan naslednim faktorom. Sa lupusom, određene ćelije u telu gube sposobnost da prepoznaju sopstvene i strane proteine, kao što su bakterije, i stoga počinju da proizvode antitela koja uništavaju ćelije samog tela.
- stalni zamor;
- periodično povećanje temperature;
- problemi sa kožom (posebno na licu);
- formiranje čireva na sluzokoži;
- bol u mišićima i zglobovima.
- Klinička slika zavisi od toga koji su organi zahvaćeni.
Dijagnostika
Ako se pojavi bilo koji od gore navedenih simptoma, trebalo bi da se obratite lekaru i podvrgnete kompletnom pregledu. Sa teškim oblikom bolesti povećava se rizik od neželjenih efekata od lekova, što dalje negativno utiče na imuni sistem. Često se bolest javlja u hroničnoj formi, to jest, ponekad je bolest u "režimu spavanja" ili u remisiji. Ako se akutni tok bolesti leči adekvatno, ishod je u većini slučajeva povoljan.
Lečenje lupusa
Taktika lečenja zavisi od težine bolesti; U tu svrhu, u većini slučajeva, propisuju se hormonski lekovi ili glukokortikosteroidi.
Dugotrajno lečenje značajno poboljšava prognozu, ali može doći do neželjenih efekata - prekomerne težine, stvaranja čireva na zidovima želuca, pogoršanja osteoporoze ili druge hronične upale.
Tokom procesa lečenja potrebno je redovno testirati krv, što će omogućiti blagovremeno otkrivanje mogućih komplikacija. U akutnom obliku bolesti, terapija se sprovodi upotrebom velikih doza hormona, kao i plazmafereza, koja omogućava filtriranje antitela. Takođe su propisani antiinflamatorni lekovi. Pored uzimanja lekova, važno je održavati uravnoteženu ishranu i voditi zdrav način života.
Dijeta za lupus
Pošto je lupus inflamatorna bolest, za smanjenje simptoma propisana je dijeta bogata vlaknima, antioksidantnom hranom i omega-3 masnim kiselinama.
Preporučuje se upotreba:
- Povrće i voće koje sadrži beta-karoten,
- vitamine C i E - brokoli, krastavci, paprike, spanać, svo zelje, šargarepa, cvekla, repa, svi agrumi, kajsije, nektarine itd.
- Proizvodi koji sadrže Omega-3 uključuju crvenu ribu, orašaste plodove, semenke, laneno seme i ulje.
- Hrana bogata kalcijumom i vitaminom D - susam, mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti, jaja, riba.
- Suvo voće.
Izbegavajte:
- Šećer. „Vole ga” bakterije, koje mogu povećati upalu.
- Previše masna hrana. Najbolje je izbegavati crveno masno meso, posebno svinjetinu, mlečne proizvode sa visokim sadržajem masti, masne sosove i drugu hranu koja podiže holesterol.
- Bogati ukusi - ljuto, slano, kiselo, kao i hrana sa konzervansima. Oni mogu povećati upalu.
- Alfalfa. Uprkos svim prednostima, konzumiranje lucerke izaziva aktivan odgovor imunog sistema i može pogoršati simptome lupusa.
- A koja teška bolest trenutno vreba, pogeldajte u videu ispod:
-