Jelena Đoković nikada dan ne započinje kafom: Umesto nje pije napitak koji topi kilograme i podstiče metabolizam

Jelena Đoković redovno konzumira čaj od kurkume koji je dobar za mršavljenje i zdravlje

Lepi & Zdravi
11:40h Autor:
Jelena Đoković nikada dan ne započinje kafom: Umesto nje pije napitak koji topi kilograme i podstiče metabolizam
Foto: F.S./ATAImages

Poznato je da Novak i Jelena Đoković jako paze na ishranu i na to šta unose u svoj organizam. Jelena na društvenim mrežama često deli savete o ishrani, predlaže veganske alternative i u svoje objave uključuje zdrave recepte.Naime, supruga Novaka Đokovića jednom prilikom je ispričala da je samo jednom u životu probala alkohol, ali da ga je jako loše podnela.

- Probala sam kafu, nije mi se dopala. Zapravo, povraćala sam cele noći posle toga. Probala sam i cigaretu, pa povraćala celu noć. Probala sam i alkohol, povraćala tri dana i oslabila četiri kilograma za to vreme. Probala sam bar nekoliko puta - rekla je Jelena tada.

Jelena Đoković
foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Ona je otkrila zbog čega ne pije kafu.

- Ne koristim kofein ni u kakvoj formi. Čak ni u zelenom čaju. Možda kafa ne predstavlja porok za većinu ljudi, ali meni je porok sve što bi moglo da kod mene izazove zavisnost koje ne bih mogla da se oslobodim. Nikad mi se nije dopadala pomisao da izgubim kontrolu nad svojim telom - navela je Jelena- Ako ne koristim kofein, kako bih se opustila, održala fokus i ostala budna, šta je alternativa? Malo sam istraživala i dobila mnogo dobrih ideja i predloga. Pronašla sam svrhu u promeni načina razmišljanja o hrani, vežbanju, zdravlju generalno. Sve je dobilo više smisla kada sam uložila više vremena kako bih to bolje razumela - rekla je ona svojevremeno, a prenela je Zadovoljna.rs".

Jelena Đoković
foto: Printskrin@voguemagazine/Instagram

Tako je jednom prilikom otkrila kako redovno pije čaj od kurkume koji joj pomaže da ostane u dobroj formi.

Jelena Đoković nikad lepše nije izgledala

Kurkuma se smatra vrlo zdravom namirnicom koja oporavlja celi organizam, posebno jetru, a osim jačanja imuniteta koristi se i za mršavljenje. Poznat po svom termogenetskom učinku, ovaj čaj prirodno povećava unutrašnju temperaturu našeg tela čime se ubrzava proces razgradnje masti. Kurkuma ubrzava metabolizam, a time i probavu, ali i potrošnju kalorija.

Jelena Đoković
foto: Antonio Ahel/ATAImages

Kako je kurkuma povezana s mršavljenjem?

Povećanom količinom masnog tkiva u telu, stvaraju se upalni procesi. Jaka i pojačana upala može promeniti otpornost tkiva na insulin, što podstiče telo da sve više kalorija deponuje kao mast.

Glavni aktivni sastojak kurkume je kurkumin, koji deluje na 2 načina:

• Ima termogenetski učinak te prirodno povećava unutarašnju temperaturu tela. Time se ubrzava proces razgradnje hranljivih stvari, posebne masti.

• Kurkumin u kurkumi takođe ubrzava metabolizam, a time i probavu te brzinu kojom telo sagoreva kalorije.

Kako koristiti kurkumu

Kurkumu ćete najlakše iskoristiti ako je koristite kao začin. Posebno se preporučuje u kombinaciji s pirinčem, lisnatim povrćem i mahunarkama. Osim toga, kurkumu je najbolje koristiti uz crveno ili belo meso.

lek, medicina, đumbir, kurkuma
foto: Profimedia

Čaj od kurkume za brži metabolizam

Ako želite da ubrzate metabolizam i poboljšate probavu te ubrzati mršavljenje, to možete postići ispijanjem čaja od kurkume 5 dana. Priprema ovog napitka vrlo je jednostavna. Treba vam samo ¾ kašikice kurkume, 2 velike kašike domaćeg meda i 3 šoljice vode. Otopite kurkumu u vodi i kuvajte dok se količina vode ne smanji na dovoljnu količinu za 2 šolje. Zatim procedite, dodajte med i po želji malo mleka i napitak je gotov.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs