Simptomi bolesti od koje je umro Bora Đorđević: Čak i najmanja prehlada telo stavlja u stanje šoka

Bora Đorđević preminuo je od posledica bolesti sa kojom se godinama borio. On je poslednje dane proveo u bolnici u Ljubljani

Lepi & Zdravi
Autor:
Simptomi bolesti od koje je umro Bora Đorđević: Čak i najmanja prehlada telo stavlja u stanje šoka
Foto: ATA Images

Kada je pre godinu dana otkazan koncert Bore Đorđevića zbog njegove bolesti, svi su se zabrinuli. Tom prilikom je umetnik priznao da ima zapaljenje pluća i da se neko vreme bori sa niz zdravstvenih problema.

U jednoj od novijih pesama napisao je "patim od raznih boleština".

"Zaista ne volim to što starim, postajem matora lenština, ne živim, samo životarim, i patim od raznih boleština... Ovde se osećam k'o i svi stranci, dok zadnje dane odrađujem, sve ljude držim na distanci i samom sebi dosađujem".

Bora Đorđević
foto: ATA Images

Šta je opstruktivna bolest pluća?

Simptomi

Hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP) se najčešćejavlja kao posledica udisanja štetnih susptanci u duvanskog dima duži niz godina. U pitanju je hronična bolest pluća usled koje dolazi do ograničenog ili smanjenog protoka vazduha u plućima usled oštećenja u disajnim putevima najčešće plućnim alveolama. Od ove bolesti najčešće oboljevaju višedecenijski pušači stariji od 40 godina oba pola.

Najčešći simptomi su:

– otežano disanje – osećaj nedostatka vazduha ili ostaju bez daha prilikom fizičkog napora ili nošenja tereta – teže i duže se oporavljaju nakon prehlade – kašalj – iskašljavanje sluznog ili prljavog ispljuvka – u težim slučajevima dolazi do udruživanja bolesti sa zapaljenjskom reakcijom pluća – sa napredovanjem bolesti tegobe postaju sve izraženije

rak, pluća, doktor, rendgen
foto: Shutterstock

Od HOBP najčešće obolevaju pušači ili bivši pušači, osobe koje žive u kućama gde je grejanje na peći ili oni koji su radile na mestima gde je bilo puno prašine i dima.

Za lečenje HOBP koriste se lekovi koji otklanjaju simptome širenjem disajnih puteva, smirivanjem upale i infekcije, a po potrebi i drugi za jačanje snage srčanog mišića. Za lečenje ove bolesti koriste se dozni aerosoli, tzv. pumpice pomoću kojih se lek unosi udisanjem (inhalacionim putem).

U uznapredovalom stadijumu bolesti kada je kiseonik u krvi znatno niži, bolesnicima se prepisuje dugotrajna oksigenoterapija u kućnim uslovima.To znači upotrebu kiseonika preko aparata koji se zove koncentrator kiseonika u kućnim uslovima. Pacijent je na stalnoj oksigenoterapiji najmanje 16 sati u toku dana, piše na sajtu Instituta za plućne bolesti u Sremskoj Mitrovici.

(Stil/Alo)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs