Bora Čorba i Đorđe Balašević 40 godina nisu pričali: Bili su nerazdvojni, a razlog svađe je neverovatan

Bora Čorba i Đorđe Balašević 40 godina nisu pričali zbog neverovatnog razloga.

Celebrities
Bora Čorba i Đorđe Balašević 40 godina nisu pričali: Bili su nerazdvojni, a razlog svađe je neverovatan
Foto: Printscreen Youtube/ Kurir Dragana Udovičić

Slavni roker Bora Đorđević trenutno se nalazi u bolnici u Ljubljani, gde se lekari neumorno bore za njegov život.

Ovaj poznati roker, koji je ostavio dubok trag u muzičkoj sceni Srbije, poznat je, ne samo po svojim pesmama koje su osvojile generacije, već i po svojim oštrim političkim stavovima i velikoj ljubavi prema otadžbini.

Đorđević je poznat po svojoj otvorenosti i spremnosti da javno obelodani svoje mišljenje.

Bora Đorđević
foto: Kurir Arhiva

Njegov odnos sa Đorđem Balaševićem, koji je započeo saradnju sa njim tokom rane faze karijere, trajao je više decenija. Konflikt između njih je započeo još sedamdesetih godina, kada je Balašević kritikovao pesmu "Lutka sa naslovne strane" grupe "Rani mraz", u kojoj je Bora bio član. Zbog neslaganja oko ove pesme, Bora je napustio grupu i raskinuo saradnju sa Balaševićem.

Nakon toga, Bora Đorđević je osnovao grupu Riblja Čorba, ali se čini da sukob sa Balaševićem nije bio zaboravljen.

Tokom koncerta u beogradskoj Areni, Balašević je kritikovao Boru zbog nastupa kao predgrupa Aci Lukasu.

Đorđe Balašević
foto: ATA Images

- Jedan moj nekadašnji kolega iz grupe "Rani mraz" u novogodišnjoj noći na Trgu nastupa kao predgrupa Aci Lukasu… - rekao je Balašević, a onda je ubrzo stigao i odgovor Bore Čorbe.

Bora je zatim u svojoj knjizi "Pusto ostrvo" nazvao Balaševića "najgorim papučarom", ističući da njegova supruga Olivera ima preveliki uticaj na njegov život.

Bora je u pesmi "Predejane" opisao situaciju koja se odnosi na Balaševića, ali je naglasio da ga ne zanima Balaševićeva reakcija na njegove komentare.

- Ne smem po njima da uriniram jer me oni neizmerno vole, u suprotnom draži će im biti Đole. A on od svoje Olivere niti piša, niti se*e - stihovi su Borine pesme u novoj zbirci.

Olivera Balašević, Đorđe Balašević
foto: Kurir / Marina Lopičić

- U mojoj novoj zbirci ima i boljih pesama od te! Ne zanima me da li se Balašević naljutio zbog tih stihova, ne razmišljam o tome - rekao je Čorba.

U 2008. godini, Bora je u emisiji Rade Radenković izjavio da poštuje Balaševićev rad, ali ne i njega kao osobu zbog Balaševićevih stavova. Bora je tada rekao da je Balašević talentovan pesnik i pisac, ali da mu se ne dopada način na koji govori i izražava se.

- Ja nisam toliko sujetan, pa nemam problem s tim da budem predgrupa Aci Lukasu. On je veliki umetnik i nama iz "Čorbe" je bila čast da zabavimo narod pre njegovog koncerta - poručio je Bora za Informer.

Bora Đorđević, Bora Čorba
foto: Kurir / Nebojša Mandić

- Ima jedan autor kojeg privatno ne cenim mnogo, ali ne mogu da mu uskratim da je veliki talenat, ne talenat nego sjajan autor - rekao je jednom prilikom Bora, aludirajući upravo na Đorđa.

Kada je Đorđe Balašević preminuo 2021. godine, Bora je izrazio žaljenje zbog gubitka, rekavši da je Balašević bio veliki umetnik, čime je pokazao da je, uprkos njihovim razlikama, cenio njegov doprinos muzici.

(Stil/ Alo)

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs