Bezbedno se sunčajte

6 stvari koje niste znali o kremama i sprejevima za sunčanje, a trebalo bi: Ulja za brže tamnjenje može biti opasno

Mnogo je bolje koristiti kremu umesto spreja, savetuju stručnjaci

Lepi & Zdravi
Autor:
6 stvari koje niste znali o kremama i sprejevima za sunčanje, a trebalo bi: Ulja za brže tamnjenje može biti opasno
Foto: Shutterstock

Pre nego što se sledeći put izložite štetnom sunčevom zračenju, potrebno je da se dobro raspitate o svakom detalju i shodno tome odaberete adekvatan proizvod za zaštitu kože od sunca.

Sve iznad 50+ nema smisla

Kreme i sprejevi za zaštitnim faktorom štite kožu uglavnom od UVB zraka. Sam zaštitni faktor odnosi se isključivo na UVB zrake, ali ne i na UVA, koji mogu prodirati duboko u kožu, ubrzati starenje i oslabiti imunitet. Da biste se kvalitetno zaštitili od sunca, uvek uzimajte proizvode sa zaštitom od UVA i UVB zračenja. Faktora 50 najbolje štiti od sunčevih zraka.

krema za sunčanje
foto: Shutterstock

Kreme, a ne sprejevi

Zaštita u spreju je primamljiva opcija zbog lakog nanošenja, ali i ređe teksture koju takva sredstva imaju, pa brže upijaju. Ali mnogo je bolje koristiti kremu umesto spreja, savetuju stručnjaci. Takođe, sa sprejem je znatno lakše "promašiti" deo kože i ostaviti je nezaštićenom.

Kombinovana sredstva - NE nikako

Kombinovana sredstva koja sadrže zaštitu od sunca, ali deluju i kao zaštita od insekata nisu dobra ideja, tvrde stručnjaci. Prvenstveno, insekti obično ne napadaju u vreme kad se izlažemo suncu, već u večernjim satima. Osim toga, UV zaštitu je potrebno često obnavljati, dok bi ponavljanje nanošenja kombinovanog sredstva moglo dovesti i do trovanja!

Sunčanje
foto: Shutterstock

Ulja za brže tamnjenje

Ovakvi proizvodi su vrlo loša ideja i najbolje ih je u potpunosti izbegavati. Čak i ako sadrže nizak SPF faktor, oni ne pružaju dovoljnu zaštitu od štetnog zračenja, čak ni na već tamnoj koži, te može biti opasno, ukoliko preferirate da samo njega koristite.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs