Letnja nega

Evo zašto nikako ne smete da koristite kreme za sunčanje od prošle godine: Pravilo koje mora da se poštuje

O štetnosti sunčanja sve je rečeno, ali nije naodmet da se bolje upoznamo s pravilnom upotrebom krema, losiona i ulja koje nanosimo tokom letnjih dana

Lepi & Zdravi
Autor:
Evo zašto nikako ne smete da koristite kreme za sunčanje od prošle godine: Pravilo koje mora da se poštuje
Foto: Shutterstock

Prerano starenje i rak kože dovoljni su razlozi da krema za sunčanje, zbog sprečavanja negativnog UV zračenja, postane obavezan deo nege u sunčanim danima. Kad je reč o kremama za zaštitu od sunca koje sadrže zaštitni faktor, ovde ne važi pravilo "manje nije više". Tačnije, što više slojeva nanesete na telo, imaćete bolju zaštitu, naročito kad ste direktno izloženi suncu, bilo da ste na plaži, bilo u šetnji gradom.

krema za sunčanje
foto: Shutterstock

Obratite pažnju na rok trajanja

Obratite pažnju i na rok trajanja ovog preparata. Lako se može desiti da vam od prošlog leta ostane nešto ulja ili kreme, pa takve proizvode obavezno treba baciti (naročito ako su korišćeni). Osim što nemaju efekta, velike su šanse da su se u njima razvile bakterije, koje mogu naštetiti vašoj koži. Možete da koristite jedino onu koju niste otvarali, a kojoj rok nije istekao.

krema za sunčanje
foto: Shutterstock

Prvo krema, pa tek onda zaštitni faktor

Kad je šminka u pitanju, iako postoje podloge, puderi i ruževi sa zaštitnim faktorom, najsigurnije je da na lice najpre namažete adekvatnu kremu, pa tek nakon što je koža upije, nanesete šminku. Takođe, na lice i vrat se nanosi jači faktor nego na ostatak tela jer je tu koža mnogo osetljivija.

krema za sunčanje
foto: Shutterstock

Mažite se nakon svakog kupanja

Iako na bocama piše da su kreme za zaštitu vodootporne, naučnici tvrde drugačije - da posle svakog plivanja telo mora ponovo detaljno da se namaže, ma koliko jak faktor kreme koristili.

krema za sunčanje
foto: Shutterstock

Ne oslanjajte se samo na kreme

Šešir, adekvatna odeća, naočare sa zaštitom obavezni su tokom letnjih dana. Iako preplanula koža izgleda seksi i privlačno, to što je preplanula, znači da je oštećena. Nakon dana provedenog na suncu obavezno se namažite losionom posle sunčanja, koji će nahraniti kožu i vratiti joj vlažnost.

krema za sunčanje
foto: Shutterstock

Mitovi o sunčanju

Mnoge osobe još uvek veruju u stare priče naših roditelja da sunce nije opasno, da ne možemo izgoreti ispod odeće ili u hladu, ili da je kremu za sunčanje dovoljno naneti jednom dnevno. Nažalost, to su sve mitovi koji jednostavno ne piju vodu. * Odeća vas neće zaštititi od opekotina ako ćete na suncu duže boraviti. * I kad ste u hladu ili u zatvorenom prostoru, treba vam zaštita od sunca jer su UV zraci toliko jaki da vrlo lako prolaze kroz prozore kuća, automobila i kroz garderobu. * Nanošenje kreme samo jednom dnevno isto je kao da je niste ni naneli. * Ako kupite vodootpornu kremu za sunčanje, ona će vas štititi kad ste u vodi, ali je ponovo morate naneti čim se koža osuši. * Zapamtite, krema za sunčanje počinje da deluje 20 minuta nakon nanošenja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs