Nezdravo

Zašto je brza hrana nezdrava: Ovakva ishrana, zastupljena i među mladima, stvara sve veći broj dijabetičara

Saznajte zašto je brza hrana nezdrava i koje bolesti može da izazove

Lepi & Zdravi
Autor:
Zašto je brza hrana nezdrava: Ovakva ishrana, zastupljena i među mladima, stvara sve veći broj dijabetičara
Foto: Shutterstock

Restorana brze hrane kod nas ima sve više i u njima se često hrani veliki broj porodica. Doskoro smo se smejali Amerikancima jer su poznati kao najdeblja nacija na svetu, ali, kako stoje stvari, ni mi nismo daleko od toga... Sve manje kuvamo, a sve češće kupujemo brzu hranu, nesvesni da tako štetimo zdravlju.

brza hrana
foto: Profimedia

Obrok s nogu

Promena načina života i nedostatak vremena doveli su do toga da sve češće jedemo s nogu u fast fud restoranima zato što se ne čeka dugo, a ta hrana mami svojim izgledom, ukusom i mirisom. Takvi restorani danas se mogu naći na svakom ćošku. Kad su se pojavili, u ponudi je bila samo jedna veličina porcije, a kako je brza hrana postajala sve popularnija, i veličine porcija su se menjale, pa sada možete poručiti malu, srednju i veliku porciju girosa, ćevapa... Tako se povećava apetit, ali i sve veća zavisnost od ove hrane. Nekad je takva ishrana predstavljala luksuz, ali sad su cene dosta pristupačnije i, kad se organizuju neke proslave poput rođendana, gostima serviramo tu hranu jer nam je isplativije, a i izbegavamo višečasovno pripremanje domaćih specijaliteta i pranje sudova nakon druženja.

Dete, Pica, Dete jede, Dečak
foto: Shutterstock

Ne navikavajte decu

Ono što je još gore i poražavajuće jeste to što decu od malih nogu navikavamo na ovakvu hranu, ne znajući da im tako stvaramo zavisnost od malih nogu i uvećavamo rizik da dobiju dijabetes. Zbog čega nam je ova hrana tako primamljiva? Brza hrana je kombinacija namirnica koja lako dovodi do zavisnosti jer nas više privlači izgledom i mirisom nego ukusom. Tako kod pice uvek prvo osetimo miris topljenog sira, koji nas prosto namami da je pojedemo, a vrlo slično je i sa burgerima, pomfritom... Uz obrok u restoranima brze hrane obavezno kupimo i neki gazirani sok ili poslasticu, koja nam samo povećava telesnu masu. Šećer je namirnica koja brzo prelazi u krvotok, a svaki višak šećera prelazi u masnoću, koja se nagomilava u masnim naslagama.

kuvanje, žena kuva
foto: Shutterstock

Nađite vremena za kuvanje

Vršena su istraživanja na osnovu kojih su dobijeni podaci da bi nakon 30 dana konstantnog konzumiranja brze hrane telesna masa čoveka od 25 godina bila uvećana za više od 40 odsto, jer se svakog dana apetit sve više povećava i potreba za skrobom naglo raste. Navedeni rezultat je zaista poražavajuć kad se uzme u obzir koliko često se posećuju restorani brze hrane i da je u njima gužva u svako doba dana, pošto su cene obroka uglavnom pristupačne. Ali hajde da se poigramo matematike. Za cenu četiri obroka za četvoročlanu porodicu u restoranu brze hrane možete skuvati odličan i zdrav ručak za dva dana. Samo treba pronaći vreme koje treba provesti pored šporeta. Ali, verujte nam na reč, isplati se jer činite mnogo za svoje zdravlje i zdravlje cele vaše porodice. Naročito ako praktikujete da redovno pojedete nešto "na kašiku" u kombinaciji s nekom svežom salatom.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs