Da li ste znali da je kupus super hrana? Ovo zeleno povrće prepuno je vitamina i štiti nas od opakih bolesti

Gastronomski i nutritivni hit koji je zamenio prokelj kao novo hit povrće je kupus

Lepi & Zdravi
Da li ste znali da je kupus super hrana? Ovo zeleno povrće prepuno je vitamina i štiti nas od opakih bolesti
Foto: Shutterstock

Kupus je nutritivno vrlo bogat. Sadrži vlakna, polovinu dnevne potrebe za vitaminom K, trećinu potrebe za vitaminom C i deset posto dnevne potrebe za folatom. Ovo lisnato povrće takođe sadrži tragove mangana, vitamina B6, kalcijuma, kalijuma, vitamina A, gvožđa i riboflavina.

Kupus pripada porodici krstašica ili kupusnjača, zajedno s brokolijem, karfiolom, keljom i prokeljom. Svi oni sadrže materije koje se bore protiv bolesti i imaju moć kontrolisanja upala te smanjuju rizik od srčanih problema.

Kupus može da varira u boji od zelene do crvene i ljubičaste, a njegovi listovi mogu biti glatki ili naborani.

kupus
foto: Shutterstock

Prema ChefIQ-u, „kupus ponekad može da ima lošu reputaciju“, uglavnom zato što, kada se prekuva, može da ispušta neprijatan sumporni miris.

„Međutim, kada se pravilno pripremi, ovo povrće može da doda bogatstvo vašim jelima“, napominju.

Kupus salata, Salata, Kupus
foto: Profimedia

Osim smanjenja upala, kupus sadrži i antocijanine koji su zdravi za srce, a pripadaju porodici flavonoida. Studija iz 2013. godine, objavljena u časopisu Circulation, koja je obuhvatila 93.600 žena, pokazala je da su one s većim unosom hrane bogate antocijaninima imale manji rizik od srčanog udara, prenosi Index.

Takođe može da smanji nivo masnih materija koje mogu da začepe arterije, kao što je holesterol. Topiva vlakna pomažu u snižavanju lošeg holesterola vezivanjem za tu materiju u crevima i sprečavaju njenu apsorpciju u krv.

Međutim treba napomenuti da konzumiranje velike količine povrća iz porodice krstašica može uzrokovati nadutost i nadimanje zbog visokog sadržaja vlakana.

Stil/ city magazin

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs