Ponekad nam se hrana, od najboljeg prijatelja, može pretvoriti u neprijatelja, i to sve zbog genetske predispozicije. Evo kako otkriti jesu li vaši mnogi simptomi, čak i oni koje je teško povezati s prehranom poput bolova u zglobovima ili teskobe, povezani s hranom.

Za razliku od alergija na hranu, intolerancija na neke namirnice ne ugrožava život, ali kvalitet života sigurno da. Procjenjuje se da se oko 20 posto svetske populacije bori s ovim problemom, a taj postotak je dalje u porastu.

shutterstock-1552182095.jpg
Foto: Shutterstock

Ono što dodatno otežava ovaj problem, intolerancije na hranu je teško dijagnostikovati, a ljudi takođe simptome uglavnom ne povezuju isključivo sa svojom prehranom jer poteškoće koje osećaju na prvu loptu nisu povezane s probavom.

I dok dijareja, nadimanje, bol u stomaku ili refluks ukazuju na probleme koje može izazvati hrana, mnoge je simptome teško dovesti u vezu s njom. Naime, intolerancija na određenu hranu, odnosno sastojke te hrane, može izazvati sav niz 'neočekivanih' simptoma.

Često se ispoljavaju na koži poput osipa, svraba, dermatitisa, ali odražavaju se i na respiratorni sastav. Oticanje nosne sluznice, sinusitis ili suvi kašalj, između ostalog, mogu biti simptomi intolerancije na neku ili neke namirnice. Ali ono što posebno zna mučiti ljude i što malo ko može povezati s hranom su neurološki simptomi poput glavobolja, vrtoglavica do onih psiholoških poput gubitka motivacije, teskobe, umora ili čak hiperaktivnosti kod dece.

mlecni-proiizvodi--stockphotovarietyofdairyproductsonbluebackgroundjugofmilkcheesebutteryogurtorsourcream2190363571.jpg
Foto: Shutterstock



Dodatno komplikuje stvari to što možemo biti intolerantni na raznu hranu, a najveći broj ljudi ima intolerancije na laktozu i gluten. Mnoge namirnice, odnosno sastojci u njima, mogu izazvati simptome intolerancije, recimo, mnogi ljudi su intolerantni na kofein, hranu i pića koja sadrže sulfate koji se prirodno nalaze u grožđu, vinu i zrelom siru, a dodaju se hrani kao konzervans.

No, najčešće su to gluten i i laktoza. Laktozaje šećer u mleku i mlečnim proizvodima, a intolerancija se manifestuje kao bol u stomaku, nadimanje, dijareja, gasovi i mučnina. Glutenje protein u nekim žitaricama poput pšenice, ječma i raži, a simptomi intolerancije su brojni - od nadimanja, dijareje ili zatvora, bola u stomaku do glavobolja, umora, bolova u zglobovima, osipa na koži, anemije i, zamislite, depresije ili anksioznosti.

profimedia0537878747.jpg
Foto: Dan Grytsku / Alamy / Alamy / Profimedia

Dakle, hrana je naš prijatelj, ali se ponekad, zbog naših gena, neki njeni delovi znaju pretvoriti u neprijatelja i uništavati nam kvalitet života. Kako su simptomi brojni i raznovrsni, teško ih je sve povezati s prehranom i mnogi ljudi nastavljaju živeti s bolom i tegobama. Međutim, postoji izlaz - uveriti se sigurno i pouzdano da smo intolerantni, prilagoditi svoju prehranu i početi živeti bez tegoba.

Stil / miss7zdrava

Bonus video:

02:06
ZA VIKEND DO 28 STEPENI, PA NOVO ZAHLAĐENJE S PLJUSKOVIMA! Meteorolog Todorović upozorava: Ova pojava stvara ZDRAVSTVENE PROBLEME Izvor: Kurir televizija

Ove simptome teško da ćemo povezati sa ishranom, no baš oni mogu biti posledica intolerancije na hranu