Ponekad nam se hrana, od najboljeg prijatelja, može pretvoriti u neprijatelja, i to sve zbog genetske predispozicije. Evo kako otkriti jesu li vaši mnogi simptomi, čak i oni koje je teško povezati s prehranom poput bolova u zglobovima ili teskobe, povezani s hranom.
Za razliku od alergija na hranu, intolerancija na neke namirnice ne ugrožava život, ali kvalitet života sigurno da. Procjenjuje se da se oko 20 posto svetske populacije bori s ovim problemom, a taj postotak je dalje u porastu.

Ono što dodatno otežava ovaj problem, intolerancije na hranu je teško dijagnostikovati, a ljudi takođe simptome uglavnom ne povezuju isključivo sa svojom prehranom jer poteškoće koje osećaju na prvu loptu nisu povezane s probavom.
I dok dijareja, nadimanje, bol u stomaku ili refluks ukazuju na probleme koje može izazvati hrana, mnoge je simptome teško dovesti u vezu s njom. Naime, intolerancija na određenu hranu, odnosno sastojke te hrane, može izazvati sav niz 'neočekivanih' simptoma.
Često se ispoljavaju na koži poput osipa, svraba, dermatitisa, ali odražavaju se i na respiratorni sastav. Oticanje nosne sluznice, sinusitis ili suvi kašalj, između ostalog, mogu biti simptomi intolerancije na neku ili neke namirnice. Ali ono što posebno zna mučiti ljude i što malo ko može povezati s hranom su neurološki simptomi poput glavobolja, vrtoglavica do onih psiholoških poput gubitka motivacije, teskobe, umora ili čak hiperaktivnosti kod dece.

Dodatno komplikuje stvari to što možemo biti intolerantni na raznu hranu, a najveći broj ljudi ima intolerancije na laktozu i gluten. Mnoge namirnice, odnosno sastojci u njima, mogu izazvati simptome intolerancije, recimo, mnogi ljudi su intolerantni na kofein, hranu i pića koja sadrže sulfate koji se prirodno nalaze u grožđu, vinu i zrelom siru, a dodaju se hrani kao konzervans.
No, najčešće su to gluten i i laktoza. Laktoza je šećer u mleku i mlečnim proizvodima, a intolerancija se manifestuje kao bol u stomaku, nadimanje, dijareja, gasovi i mučnina. Gluten je protein u nekim žitaricama poput pšenice, ječma i raži, a simptomi intolerancije su brojni - od nadimanja, dijareje ili zatvora, bola u stomaku do glavobolja, umora, bolova u zglobovima, osipa na koži, anemije i, zamislite, depresije ili anksioznosti.

Dakle, hrana je naš prijatelj, ali se ponekad, zbog naših gena, neki njeni delovi znaju pretvoriti u neprijatelja i uništavati nam kvalitet života. Kako su simptomi brojni i raznovrsni, teško ih je sve povezati s prehranom i mnogi ljudi nastavljaju živeti s bolom i tegobama. Međutim, postoji izlaz - uveriti se sigurno i pouzdano da smo intolerantni, prilagoditi svoju prehranu i početi živeti bez tegoba.
Stil / miss7zdrava
Bonus video: