EVO KAKO DA SE EFIKASNO OTARASITE MRAVA U KUĆI NA POTPUNO PRIRODAN NAČIN: Saznajte 11 trikova koji će vam u tome pomoći

Nema ništa gore od dosadnih mrava u kući kojih ne možete da se rešite, ali ovog proleća ćete ipak uspeti u tome uz pomoć ovih korisnih saveta

Lepi & Zdravi
EVO KAKO DA SE EFIKASNO OTARASITE MRAVA U KUĆI NA POTPUNO PRIRODAN NAČIN: Saznajte 11 trikova koji će vam u tome pomoći
Foto: Profimedia

Bliži nam se ono doba u godini kada se susrećemo sa insektima kako napolju tako i unutra, a posebno vodimo borbu sa mravima.

Zlatno pravilo protiv privlačenja mrava u kući je svakako čistoća. Pobrinite se da je kuća čista i da nema sitnih ostataka hrane posvuda, ako je moguće, držite smeće izvan kuće, u dvorištu ili na balkonu.

Pazite i na vlagu jer mrave privlače područja na kojima ima vode. Ali ako se i pored toga pojave možete ih se otarasiti ovim sitnim, a efikasnim trikovima.

Mravi, Kuća
foto: Shutterstock
  • Mravi nikako ne vole kredu. Kalcijev karbonat ih odbija, zaustavlja ih da uđu u kuću. Znači, jednostavno nacrtajte liniju na podu koju ne želite da prelaze.
  • Brašno mravi zaobilaze pa ga posipajte tamo gde uočite mrave, rupe kroz koje ulaze, na ulazna vrata, oko ormara s hranom…
  • Dvostruko lepljiva traka je jedno od rešenja, ali možda nije toliko praktična. Njome bi trebalo oblepiti površine oko hrane. Mravi se na traku zalepe i ne mogu dalje.
  • Miris cimeta bubama nije prijatan pa beže od njega. Recimo, mravi će skrenuti sa svog puta pospete li ih s malo cimeta. Ili napravite liniju od cimeta na podu, tamo gde imate problema s ulaskom mrava u kuću, i oni je neće prelaziti. Štapić cimeta možete staviti i u malu vrećicu da bi odeću zaštitili od moljaca.
    Cimet
    foto: Shuterstock

  • Prirodni sprej koji mrze – pomešajte vodu, malo tečnog sapuna i nekoliko kapi eteričnog ulja lavande ili kamfora pa u to ubacite malo mlevenog lovora, nane ili karanfilića. Dobro promešajte pa smesu nanesite na područja na kojima se sakupljaju mravi.
  • Iscedite limun pa sok nanesite na kritične tačke. Mravi miris limuna ne podnose pa beže od njega.
  • Kora od krastavca – to je zapravo prirodni otrov za mrave pa stavite koru od krastavaca tamo gde se skupljaju – pobeći će.
  • Stavite listiće lovora po uglovima stana gde se javljaju mravi.
    Lovor, Lovorov List
    foto: Shutterstock

  • Sirće je čudotvorno. Možete ga koristiti na više načina – nanositi direktno na površine gde ima mrava ili napraviti smesu sirćeta i deterdženta pa njome napuniti rupe kroz koje izlaze.
  • Soda bikarbona i šećer u prahu – ova dva sastojka potrebno je pomešati u jednakim merama pa staviti na mesta s mravima.
  • Miris kafe će ih naterati da promene stanište. Sve što treba uraditi je staviti mlevenu kafu na mesta odakle izlaze.

Stil/ N1

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs