ŠTA SE DEŠAVA SA ORGANIZMOM KADA 7 DANA NE KONZUMIRATE ŠEĆER? Rešite se želje za slatkišima, a u tome će vam pomoći OVO

Dugoročni rezultati i učinci će vas oduševiti i zbog toga dozvolite da vam se dese pozitivne promene.

Lepi & Zdravi
10:18h Autor:
ŠTA SE DEŠAVA SA ORGANIZMOM KADA 7 DANA NE KONZUMIRATE ŠEĆER? Rešite se želje za slatkišima, a u tome će vam pomoći OVO
Šta se dešava s telom kada 7 dana ne jedemo šećer?, Foto: Shutterstock

Skoro pa da ne postoji osoba koja ne voli neki oblik slatkiša ali nismo ni svesni da je šećer veliki neprijatelj našeg zdravlja. Značajne promene će se desiti u organizmu kada rešimo da ga izbacimo iz ishrane.

Prirodni šećeri koji postoje u voću, mleku i ostalim namirnicama su dobri po vaše zdravlje i odlična su zamena za industijske i rafinisane.

U današnje vreme je zaista dostupno dosta prirodnih zamena poput stevije, javorovog sirupa ali i meda. Poboljšaćete svoje zdravlje kada se odlučite da izbacite sve štetne šećere.

Svakako da je mnogo lakše reći nego učiniti ali probajte da donesete odluku i da se držite nje. Postepeno svakim danom modifikujte i menjajte sve što vam šteti opštem zdravlju. Dugoročni rezultati i učinci će vas oduševiti pa zbog toga dozvolite da vam se dese pozitivne promene.

Šećer
foto: Shutterstock

Što se događa nakon sedam dana ?

Nakon što prestanete konzumirati šećer na samo sedam dana u vašem telu će se dogoditi jedna od dve stvari.

"Ako su u vašem ranijem načinu života dominirali prerađena hrana, sokovi, gazirana pića i šećeri, verovatno ćete i dalje biti u fazi detoksikacije."

Šećer na kraju predstavlja i zavisnost a od većine zavisnosti se teško osloboditi a da pritom ne osetimo određene simptome krize. Ukoliko ste konzumirali velike količine šečera na dnevnom nivou, u prvih sedam dana osetićete jaku želju za šećerom, teskobu a u nekim ozbiljnijim slučajevima i depresiju.

Te posledice vremenom počinju da se smanjuju, naročito posle prvih sedam dana ali obzirom da je sve indicidualno one mog potrajati i dodatnu nedelju ili dve.

Ukoliko je vaš unos šećera postao umereniji i ako ste se prebacili na hranu bogatu proteinima, vlaknima i zdravim mastima, već nakon sedam dana bi trebalo da počnete da se osećate znatno bolje.

Količina energije tokom dana bi trebalo da bude stabilnija, da vam se popravi raspoloženje a i da budete manje usporeni.

Šećer
foto: Shutterstock

Šta se dešava nakon mesec dana, a šta nakon godinu?

Nakon mesec dana bez šećera vaša želja za slatkišima će nestati, a umesto toga pojačaće će se želja za proteinima i lisnatim zelenilom.

Ukoliko izdržite celu godinu bez obrađenih šećera, poboljšaće vam se zdravlje. Telo će vam se prilagoditi na funkcionisanje sa esencijalnim hranjivim sastojcima, a verovatno će te izgubuti i koji kilogram.

Treba napomenuti da se u okviru takvog životnog stila možete povremeno počastiti nečim slatkim. Cilj je samo da većinu vremena jedemo zdravo ali ako povremeno sebi dozvolite da se zasladite to vas svakako neće omesti na vašem putu.

Kada se vaš organizam u ovom procesu očisti od rafinisanih šećera prestaćete da konstanto osećate glad i vaša težina će se stabilizovati.

devojka jede, slatkiši
foto: Shutterstock

1. Vaša težina će se stabilizovati.

Zavisnost o šećeru je stvarna i što ga više konzumirate to ga više i želite a pogotovo ako unosite dosta obrađenih šećera koji se nalaze u masnoj i brzoj hrani i u jelima koja obiluju ugljenim hidratima. Vaše telo će vam bit zahvalno jer neće morati da se bori sa neželjenim kalorijama.

2. Imaćete više energije.

Kada smo umorni, često konzumiramo namirnice ili energetska pića koja sadrže velike količine šećera jer želimo da nas nešto brzo podigne. Ironično je to što time zapravo organizmu uskraćujemo potrebnu dozu energije. Naime, sav šećer koji unesemo blokira sposobnost našeg tela da održava energiju. Zbog toga u trenucima umora nemojte posezati za čokoladama ili pićima sa puno kofeina i šećera. Na taj način izbećićete velike uspone i padove šećera u krvi, zbog kojih se zapravo i osećate umorno.

3. Koža će vam biti zdravija i lepša.

Nije tajna da šećer pogoršava akne i bubuljice a često ih i uzrokuje. Ukoliko ih se ne možete rešiti uz pomoć kozmetičara i krema razmislite da korigujete ishranu jer su mnogi ljudi koji su to probali potvrdili da je vrlo brzo koža postala čistija, lepša i zdravija.

4. Probava će vam postati redovna.

Naš probavni sistem najviše voli hranu sa puno vlakana i minimumom teških namirnica, u koje spada i šećer. Već će i drastično smanjivanje šećera učiniti veliku razliku u vašem probavnom sistemu. Želudac i creva će vam bolje raditi i imaćete redovnu stolicu.

5. Prestaćete da želite šećer.

Verovali ili ne, možete se rešiti želje za slatkišima, a u tome će vam pomoći upravo izbacivanje šećera. Nakon nekog vremena vaše omiljene čokolade mogle bi vam postati previše slatke, a najviše ćete uživati u ukusu voća i prirodnim šećerima koji se nalaze u njima. Kada nakon mesec-dva probate zalogaj svoje omiljene torte, iznenadiće vas koliko je zapravo slatka, prenosi Zadovoljna.hr

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs