Brinite o sebi

OVO BI VAM SVAKI LEKAR PORUČIO: Srce i psiha slabe zbog stresa na poslu, a dijagnozu NIKADA ne tražite NA INTERNETU

Povedite računa o svom zdravlju i za svaku nedoumicu se obratite lekaru.

Lepi & Zdravi
Autor:
OVO BI VAM SVAKI LEKAR PORUČIO: Srce i psiha slabe zbog stresa na poslu, a dijagnozu NIKADA ne tražite NA INTERNETU
Srce i psiha slabe od stresa na poslu, Foto: Shutterstock

Doktori ponekad nemaju onoliko vremena koliko bismo možda želeli da nas upozore na osnovne greške u brizi o zdravlju, a ponekad ljudi, jednostavno, ne žele da čuju gde stalno greše. Evo nekoliko saveta koji svako od nas mora da zna.

POSAO KOJI UBIJA

Nijednom lekaru nije lako da svom pacijentu kaže da promeni posao kad zbog njega ugrožava svoje zdravlje. Poslednjih godina to je još teže s obzirom na izuzetno lošu ekonomsku situaciju. Međutim, morate znati da stres ozbiljno utiče na kardiovaskularni sistem. Doktori se često susreću sa situacijom da je pacijent koji je pretrpeo srčani udar prethodno imao veliki problem ili svađu na poslu, pa savetuju da na svaki mogući način utičete na to da stresa bude što manje jer, ako ste svakodnevno izloženi napetim situacijama, prete vam srčani ili moždani udar, pa čak i iznenadna smrt.

stres, stres na poslu, srcani udar
foto: Shutterstock

PRESTANAK LEČENJA BEZ ZNANJA LEKARA

Svaka osoba drugačije reaguje na lekove i terapije. Doktori kažu da pacijenti veoma često sami i bez njihovog znanja odluče da završe lečenje jer se odjednom osećaju bolje i zdravije, što je katastrofalna greška. Većina terapija mora da se sprovede do kraja da ne bi došlo do raznih neželjenih posledica, naročito kad su u pitanju antibiotici ili antidepresivi.

NE TRAŽITE ODGOVORE NA INTERNETU

Potraga za dijagnozama i opisima nekih stanja na internetu veoma je opasna jer možete dobiti pogrešnu informaciju. Zato nikada, ali nikada ne guglajte dijagnozu! Lekari kažu da oni koji to rade kod njih dolaze veoma uznemireni i uplašeni i da na kraju uglavnom ispadne da su sami sebi postavili strašnu i pogrešnu dijagnozu, a neretko na svoju ruku uzimaju pogrešnu terapiju. Dakle, samo lekar može da proceni od čega bolujete i da vam prepiše adekvatan lek.

dijagnoza, zdravlje
foto: Shutterstock

NIŠTA BEZ BRIGE O ZDRAVLJU

Ovaj savet najviše se odnosi na žene. One najčešće brinu same o sebi, jer prednost u odnosu na njihovo zdravlje uvek imaju deca, suprug i ostale dnevne obaveze. Zato je, drage naše dame, veoma važno da zapamtite sledeću stvar: ako ne budete brinule o sebi kako treba i na listu prioriteta ne stavite zdrav način života i redovne preglede kod lekara (ovo je najvažnija stvar), ugrožavate pre svega sebe, ali i porodicu o kojoj brinete.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs