reč stručnjaka

RUSKI NEUROLOG OTKRIVA ŠTO DANAŠNJOJ DECI NE RADI MOZAK KAKO TREBA: Roditelji prave NEDOPUSTIVU GREŠKU koja ih UNAZAĐUJE

Tatjana Černigovskaja je čuveni ruski doktor nauka koja upozorava da je kod dece veoma bitan razvoj fine motorike.

Lepi & Zdravi
12:04h Autor:
RUSKI NEUROLOG OTKRIVA ŠTO DANAŠNJOJ DECI NE RADI MOZAK KAKO TREBA: Roditelji prave NEDOPUSTIVU GREŠKU koja ih UNAZAĐUJE
Zašto današnjoj deci ne radi mozak kako treba?, Foto: Printscreen Youtube - Вселенная 42

Ruski neurolog i psiholingvista Tatjana Černigovskaja veliki je protivnik veštačke inteligencije i prekomerne upotrebe računara, ističući da je mozak potrebi trenirati, kako bi što bolje funkcionisao. Zato ukazuje na veliki problem koji se sve više javlja kod male dece - nedovoljno razvije fina motorika.

Naime, to je sposobnost korišćenja najmanjih mišića tela u cilju izvođenja preciznih pokreta i tesno je povezana sa koordinacijom oko-ruka.

Pisanje
foto: Shuterstock

Ukoliko dete ne razvija finu motoriku – svoje prstiće – neće doći do stvaranja sinapsi – veza između ovih centara, te može doći do raznih kognitivnih poremećaja. To su disleksija, disgrafija, razni poremećaji učenja, itd, što može prouzrokovati brojne probleme kada dete krene u školu, ali i u kasnijem periodu života.

- Pred nama je veoma težak zadatak: nalazimo se na raskrsnici između čoveka koji je pisao rukom, i čitao obične knjige i čoveka koji čita hipertekstove, kuca, klikće i uopšte ne ume da piše. Važno je shvatiti da je ovo druga osoba i da ima drugačiji mozak - ističe naučnica.

Deca, Azijska deca
foto: Shuterstock

Jasno naglašava šta mališani moraju da savladaju na vreme, kako se posle ne bi suočavali sa ozbiljnim posledicama.

- Ako malo dete, došavši u školu, ne nauči da piše, navikavajući se na fine pokrete olovke, ako u vrtiću ništa ne vaja, ne seče makazama, ne sređuje perle, onda se kod njega ne razvijaju fine motoričke sposobnosti. I upravo to utiče na funkcije govora. Ako kod deteta ne razvijete finu motoriku, nemojte se kasnije žaliti da mu mozak ne radi - zaključuje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs