Prvih dana proleća uberite cvetove maslačka koji će vam poslužiti da napravite domaći med.
Potrebno je: 200 cvetova maslačka; 2 limuna; 2 litra vode; 2 kg šećera
Priprema: Cvetove maslačka berite u podne, kada je sunce u zenitu. Najbolje bi bilo da nađete livadu koja je daleko do puta i zaštićena od zagađenja. Kada uberete cvetove operite ih hladnom vodom.
Stavite ih u šerpu i potopite sa 2 litra destilovane vode. Stavite na ringlu i kuvajte oko 20 minuta, poklopljene. Procedite tečnost, dodajte šećer i ubacite oprana i isečena 2 limuna. Mešajte smesu dok ne postignete gustinu meda. Sipajte vrelu tečnost u tegle i zatvorite.
Ako ne želite sa šećerom da pravite ovaj med, koristite livadski med, ali ga izmešajte sa mlakom vodom u kojoj ste kuvali maslačak.
Naši stari su verovali da ovaj med sprečava kašalj, te da je dobar za čišćenje jetre i jačanje kostiju.