Problemi sa ishranom

DOK SU JOJ ŽENE ŠIROM SVETA ZAVIDELE NA IZGLEDU, ONA JE POVRAĆALA ČITAVE NOĆI: To što je radila sebi bilo je STRAŠNO

Legendarna glumica Džejn Fonda je po prvi put iskreno opisala svoju borbu sa bulimijom, patološkom potrebom za hranom i izbacivanjem hrane povraćanjem

Lepi & Zdravi
23:05h Autor:
DOK SU JOJ ŽENE ŠIROM SVETA ZAVIDELE NA IZGLEDU, ONA JE POVRAĆALA ČITAVE NOĆI: To što je radila sebi bilo je STRAŠNO
Džejn Fonda, Foto: LORIMAR PRODUCTIONS - SOREL, PETER - Album / Album / Profimedia

Nakon što je obolela od raka, Džejn Fonda je otkrila svoj „tajni život“. U epizodi „Call Her Daddy“ priznala je voditelju podkasta Aleksu Kuperu da je verovala da će umreti pre nego što napuni 30 godina.

Razlog što su je obuzimale crne misli je – bulimija, poremećaj u ishrani koji ju je dugo pratio.

„U svojim dvadesetim godinama sam počela da se bavim glumom, a u to vreme sam bolovala od bulimije, što sam veoma, veoma teško podnosila. Vodila sam tajni život. Bila sam veoma, veoma nesrećna. Pretpostavljala sam da neću preživeti tridesetu. Išla sam da snimam, ali skoro uopšte nisam izlazila jer me je mučio ovaj poremećaj u ishrani“, otkrila je Džejn.

Fonda je rekla Kuperu da joj se bulimija u početku činila „tako bezazlenom“, ali da je posle prerasla u „užasnu zavisnost“.

Džejn Fonda
foto: Profimedia

„To šteti vašem izgledu, izgledate umorno. Svaki moj dan je bio organizovan tako da se trudim kad dobijem hranu da ostanem sama i da niko ne zna šta radim", rekla je Fonda, koja je baš u vreme kada je najviše patila od bulimije postala ikona borbe protiv klimatskih promena.

Glumica je, uprkos bolesti, 1981. objavila bestseler „Knjiga za vežbanje Džejn Fonde“ u izdanju Njujork Tajmsa, a sledeće godine je lansirala i seriju video traka, navodi CNN.

Njeno javno zalaganje za fizičko zdravlje, međutim, nije odražavao njen privatni život.

Džejn Fonda
foto: Profimedia

Džejno Fonda se prisetila da ju je njena zavisnost oterala u usamljenost i da ju je njen „neautentičan“ život naveo da preuzima uloge koje nije mnogo volela. Iako je bila uverena da će njene besmislene, opsesivne radnje – povraćanje sve hrane koju je pojela - prestati, osećala se „sve gore i gore“.

1 / 8 Foto: Profimedia

Bulimija je potencijalno opasna po život. Bolest, koja dovodi do toga da se pojedinci prejedu i potom izbace iz sebe hranu, može da dovede do dehidracije, problema sa srcem, pa čak i samoubilačkih ideja, upozoravaju lekari iz klinike Mejo.

Tako se osećala i Džejn, što ju je konačno nateralo da dobro razmisli o sebi:

Džejn Fonda
foto: EPA / Ettore Ferrari

„Ako nastavim ovako, umreću, pomislila sam. Živela sam punim plućima. Imala sam decu, imala sam muža — do mojih 40-tih sam imala dva muža — bavila sam se političkim radom, radila sam mnoge stvari... Život mi je bio važan, ali sam sve manje i manje mogla da ga nastavim”, priseća se glumica.

To ju je nateralo da donese odluku da konačno prekine sa ovim, kako je kazala, samoživim ponašanjem. Sebe i bulimiju je proglasila neprijateljima, a ne znajući za grupe podrške kojima bi mogla da se pridruži, sama je preduzela prvi korak –prestala je da jede preko noći.

Obračun sa sobom je postajao sve „lakši i lakši“, kao kod bivših alkoholičara koji su davno popili svoje poslednje piće. Obratila se konačno i doktorima, od kojih je, posle pregleda, saznala da je njeno opsesivno ponašanje u vezi sa hranom „podstaknuto anksioznošću“. Prepisali su joj adekvatan lek.

Džejn Fonda
foto: Profimedia

Inače, proslavljena glumica je nedavno objavila da je njen rak ušao u remisiju nakon šest meseci hemoterapije. Trenutno glumi u komediji „80 za Brejdija“ sa Tomom Brejdijem i u „Moving One“ sa prijateljicom Lili Tomlin.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs