endometrioza

"OTKRILI SU JE TEK KAD SU ME OTVORILI": Bolest koju ima jedna od 10 žena može biti uzrok NEPLODNOSTI, a ovo su SIMPTOMI

Endometrioza može biti uzrok neplodnosti, a od nje boluje veliki broj žena, dok su simptomi podmukli.

Lepi & Zdravi
Autor:
"OTKRILI SU JE TEK KAD SU ME OTVORILI": Bolest koju ima jedna od 10 žena može biti uzrok NEPLODNOSTI, a ovo su SIMPTOMI
Endometrioza može biti uzrok neplodnosti, Foto: Printscreen Youtube/ PRVA

Mnoge žene suočavaju se sa bolnim menstrualnim ciklusima, dok u nekim situacijama, iscrpljenost i bolni ciklusi mogu da ukažu na bolest endometrioze. Budući da endometrioza sa sobom nosi uobičajene tegobe koje prate ciklus, veoma ju je teško dijagnostikovati.

Za TV Prva, na ovu temu, pričale su predsednica udruženja "Žuto uže" Jelena Pak i Suzana Petrović, članica pomenutog udruženja koja se i sama izborila sa ovom bolešću.

Menstrualni bolovi
Menstrualni bolovifoto: Shutterstock

"U svetu, u proseku, jedna od 10 žena boluje od ove bolesti i jako je rasprostranjena. Karakteriše je hroničan bol, koji se javlja pre menstruacije, tokom menstruacije i tokom ovulacije. Taj bol može da ode iz karličnog dela koji kasnije prerasta u glavobolje, bol u donjem delu kičme, bol koji se javlja tokom mokrenja, ali se*sualnih odnosa" , rekla je Jelena.

Budući da su bolovi kod endometrioze isti kao i uobičajeni menstrualni bolovi, veoma je teško dijagnostikovati bolest, te je zbog toga veoma važno ići na redovne ginekološke preglede.

Menstrualni grčevi
Menstrualni grčevifoto: Shutterstock

"Bol je individualni doživljaj, a endometrioza se najlakše dijagnostikuje pregledom kod ginekologa. Endometrioza se javlja u vidu ciste na jajniku. Jasna razlika ne postoji, a može da prođe od 10 do 15 godina pre nego što se ženi ustanovi ova bolest", objasnila je Jelena.

Članica udruženja "Žuto uže" Suzana Petroić i sama se suočila sa ovom opakom bolešću, a njeno iskustvo svedoči koliko ju je teško otkriti.

"Endometriozu su mi otkrili tek kada su me "otvorili" na hirurškom stolu. Prvobitno su mislili da je reč o slepom crevu, ali su hirurzi kasnije videli da imam endometriozu. Kod mene je priraslica bila čak i na crevima, a to mi je pravilo probleme u obavljanju svakodnevnih fizioloških potreba", rekla je Suzana.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs