sušenje odeće u zatvorenom prostoru

SUŠENJE ODEĆE U ZATVORENOM PROSTORU LOŠE UTIČE NA ZDRAVLJE: Dr Čilić ističe da je OVA grupa pacijenata posebno UGROŽENA

Posledice sušenja odeće u zatvorenom prostoru mogu biti ozbiljne objasnila je doktorka Branislava Čilić.

Lepi & Zdravi
17:04h Autor:
SUŠENJE ODEĆE U ZATVORENOM PROSTORU LOŠE UTIČE NA ZDRAVLJE: Dr Čilić ističe da je OVA grupa pacijenata posebno UGROŽENA
Posledice sušenja odeće u zatvorenom prostoru, Foto: Printscreen/Youtube/ Snježana Ivić

Specijalista porodične medicine, doktorka Branislava Čilić iz Zagreba, objasnila je za 24 sata.hr kakav uticajna organizam može imati sušenje veša u zatvorenoj prostoriji.

Sušenje odeće u zatvorenom prostoru stvara veliku količinu vlage, a ukoliko je odeća na radijatorima, u tom slučaju se smanjuje i njihova efikasnost, te se samim tim prostorija ne može lepo ni ugrejati. Udisanje te vlage kao i hemikalija od deterdženta i omekšivača negativno utiče na zdravlje pluća.

Gušenje
Gušenjefoto: Profimedia

"Kako suvi vazduh nije dobar za plućnu funkciju, tako nije ni previše vlage u vazduhu koji udišemo. Optimalna relativna vlažnost vazduha koji udišemo treba da bude između 45 i 60 posto, sve izvan tih granica uključuje adaptacijske mehanizme koji imaju svoje granice. Prevelika vlažnost udahnutog vazduha dovodi do promena u našem organizmu u smislu smanjene koncentracije, pospanosti, promena raspoloženja, ali i pogoduje razvoju uzročnika bolesti disajnog sastava koje se razmnožavaju u vlažnoj sredini, kao što su gljivice, vlage i slično.", objasnila je doktorka.

Sušenje odeće u zatvorenom
Sušenje odeće u zatvorenomfoto: Ilustracija / Shutterstock

Visoka vlažnot takođe može uticati i na zidove, sa kojih se kasnije skida boja. Osim toga, nakupljanje vlage i kondenzacija negativno utiče na alergičare i asmatičare.

"Naročito je važno za pacijente koji su imunokompromitujući, oni mogu imati ozbiljne komplikacije jer se ne mogu boriti protiv tih bolesti adekvatno. To su pacijenti na hemoterapiji, transplantirani pacijenti, pacijenti s autoimunom bolestima i drugi koji uzimaju kortikosteroide i druge imunosuprimirajuće lekove, oni koji imaju druge plućne, ali i srčane bolesti" , rekla je doktorka.

Dakle, odeću treba razgrnuti na sušilicu, ne na radijator, te staviti ili u posebnu prostoriju u kojoj ne boravite često i ne spavate ili na balkon.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs