kafa na prazan stomak - nikako

"AKO PIJETE KAFU NA PRAZAN STOMAK ODMAH PRESTANITE": Nutricionistkinja otkriva na koji način nam to RUŠI ZDRAVLJE

Mnogi imaju naviku da čim otvore oči pohrle za omiljenim napitkom - kafom, koji ispijaju na prazan stomak. Međutim, postoje razlozi zbog kojih to ne bi trebalo raditi.

Lepi & Zdravi
Autor:
"AKO PIJETE KAFU NA PRAZAN STOMAK ODMAH PRESTANITE": Nutricionistkinja otkriva na koji način nam to RUŠI ZDRAVLJE
Olivija Hedlund, Foto: Printscreen TikTok/liv.ingwell

Ispijanje jutarnje kafe omiljeni je ritual svim ljubiteljim iste. Kafa i kofein imamju mnoge benefite na organizam, a doktor Perišić je otkrio i na koji način iskoristiti te dobrobiti.

Ipak, nutricionistkinja Olivija Hedlund objasnila je kakve posledice konzumiranje kafe na prazan stomak može izazvati, te istakla da kofein tada ima veliki uticaj na creva i hormone.

Kafa
Kafafoto: Shutterstock

Nutricionistkinja je rekla da je kafa veoma kisela, te da je zbog toga ne bi trebalo piti na prazan stomak, a može dovesti i do disbalansa hormona.

Pre nego što uzmete gutljaj vašeg omiljenog napitka, ona savetuje da se pojedu jaja, sirovi mlečni proizvodi, bobice ili neko voće, uključujući jabuke, kruške ili bobičasto voće.

"Ako prvo popijete kafu na prazan stomak, prestanite sa tim! Vi se igrate sa svojim hormonima", rekla je ona i objasnila: "Kafa nije samo kisela, pa je ujutro teška za naš stomak, već bukvalno uzrokuje da naše telo izbaci kortizol i da nas dovede u stresno stanje."

@liv.ingwell We normalize not feeling good, let’s figure out WHY through root cause work, and normalize feeling good :) #healthtok #healthtips #guthealthtok #guthealthtip ♬ Around the World La La La x Knife Talk - lostboyjay

Olivija ističe da se nakon ispijanja kafe na prazan stomak javlja drhtanje i trema, ali i da takođe podiže nivo energije, te imjamo osećaj da možemo da osvojimo svet. No, taj osećaj zapravo utiče na telo, a posebno kod žena, vršeći veliki uticaj na hormone. Budući da dolazi do poremećaja hormona, mogu se javiti i akne.

"Pila sam kafu na prazan stomak, osećala se kao da sam na vrhu sveta, a onda bih imala gomilu hormonskih akni i pitala se zašto", rekla je Olivija.

Nutricionistkinja otkriva i koje zdrave navike treba da uvrstimo u svakodnevnu rutinu, te da izbegnemo negativan uticaj na hormone:

  • Zamenite kafu nekom alternativom
  • Šetajte posle svakog obroka
  • Povećajte unos čaja
  • Pređite na vežbe nižeg intenziteta kao što su hodanje, joga i dizanje tegova
  • Jedite hranu sa niskim GI poput voća u roku od jednog sata od buđenja

Ovo su stvari koje treba izbegavati:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs