OVO JE NAJVAŽNIJA STVAR U ŽIVOTU SVAKE ŽENE: Budi TU, budi CE

Postoji samo jedna najvažnija stvar u životu svake žene - briga o sopstvenom zdravlju.

Lepi & Zdravi
Autor:
OVO JE NAJVAŽNIJA STVAR U ŽIVOTU SVAKE ŽENE: Budi TU, budi CE
Foto: Bine Zarabec

Možda zvuči sebično, ali to stvarno nije tako. Jer, kad ste vi dobro, dobro je i ljudima oko vas. Kad ste vi zdravi, imaćete snage da se brinete za druge, da se borite za ono što je važno.

Međutim, niko umesto vas ne može da obavi pregled ili samo pregled. Jer niko drugi ne zna šta se dešava u vašem životu, u vašem telu.

Marina Hasija je imala samo 24 godine kada je shvatila sve ovo o čemu vam upravo sada pričamo.

"Imala sam 24 godine, bio je 9. mesec 2013. i sedela sam na fakultetu, na predavanju „Mediji i bioetika“ sa svim tipičnim studentskim problemima – gde izaći, šta popiti i kako pobeći s predavanja? Taj dan se na predavanju povukla rasprava o štetnosti raznoraznih modernih proizvoda na naše zdravlje, između ostalog i konkretno o raku dojke. Sećam se i dan danas kako svesno nisam imala nikakav osećaj da se to uopšte tiče mene i da mi je bilo dosadno, ali se takođe sećam onog nesvesnog momenta kada mi je telom prošao neki čudan osećaj. Nisam ga povezala ni sa čim, mislila sam da je zagušljivo u amfiteatru – ali ga se tačno sećam. Nakon toga je došao oktobar – mesec borbe protiv raka dojke, a poruke iz tih kampanja nekako su me nalazile na svakom uglu.

Cedevita
foto: Bine Zarabec

Dva meseca kasnije sam ničim izazvana odlučila da ispipam svoju dojku i napipala sam nešto. Ne mogu vam objasniti iz kojeg razloga bi se 24-godišnja devojka, bez genetske predispozicije za rak, išla proveriti, to su zaista bile neke više sile. Tada sam ponovno osetila onaj čudni unutrašnji osećaj s početka priče, dok sam sedila na predavanju i bilo mi je jasno da se verovatno još tada krenuo formirati i da sam već tada dobila misteriozni „znak“. Uprkos tome što su mi svi bližnji govorili da ne brinem pre pregleda i da ne može biti – ja sam nekako znala," iskrena je Marina.

Marina nije čekala specijalne uslove, nego je na pregled otišla odmah, a prva punkcija je pokazala da je sve uredu. Međutim, Marina je i tada osećala da nešto definitivno nije uredu. Na drugom pregledu su joj potvrdili: "Da, u pitanju je rak dojke."

Cedevita
foto: Bine Zarabec

Posle toga je počela operacija gde je kvržica izvađena, a potom i druga operacija vađenja limfnih čvorova ispod pazuha. Marina je nakon operacije započela proces zamrzavanja jajnih stanica, hemioterapiju, zatim i zračenje te hormonalnu terapiju, a danas je zdrava žena koja godinama živi bez raka.

Poenta cele ove priče je u tome što je Marina vođena nekim unutrašnjim osećajem, ali i kampanjama koje su je osvestile uradila taj samopregled koji joj je spasao život.

Znajući koliko je važan samopregled, ali i razvijanje svesti o istom, Cedevita je pokrenula kampanju "Budi TU, budi CE" uz novi ukus Pink grejp Cedevita koja nizom donacija podržava rad kampanja za borbu protiv raka dojke u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i BiH.

Cedevita
foto: Bine Zarabec

Cilj kampanje je podizanje svesti o važnosti rane prevencije, ali i psihološka podrška obolelim od raka dojke i njihovim bližnjim. Cedevita, sa lansiranjem novog ukusa Pink grejp, direktno podržava humanitarnu organizaciju Evropa Donna i Think pink u Srbiji i regiji.

Zato "Budi TU, budi CE" i budi svesna sebe i toga koliko je samopregled bitan korak koji može promeniti sve - na bolje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs