JUTARNJI RITUAL ZA MLADOLIK IZGLED

ONA (51) JE NAJSEKSI BAKA NA SVETU: Nećete verovati šta radi svako jutro da bi ostala mladolika! (FOTO)

Ginu su svojevremeno svrstali u top 10 najzgodnijih žena u Australiji, na što je posebno ponosna. Na Instagramu je prati više od 300.000 ljudi!

Lepi & Zdravi
14:32h Autor:
ONA (51) JE NAJSEKSI BAKA NA SVETU: Nećete verovati šta radi svako jutro da bi ostala mladolika! (FOTO)
Foto: PrintscreenInstagram/ginastewarthealth

Gina Stjuart (51), majka četvoro dece, baka i model iz Australije, otkrila je da se svako jutro tušira ledenom vodom.

- To je odličan način da ubrzate metabolizam i poboljšate izgled kože i kose. Već godinama sam strastveni korisnik krioterapije (terapija ledom) i mogu preporučiti bilo koju vrstu, ali ta terapija zna biti izuzetno skupa. Jeftinija alternativa je tuširanje hladnom vodom svako jutro, nakon uobičajenog jutarnjeg tuširanja - rekla je i pohvalila se kako su je prozvali 'najzgodnijom bakom na svetu'.

- Istuširajte se najpre normalno, kako to inače radite, a potom hladnom vodom u trajanju od 30 sekundi. Idealno bi bilo da se ledenom vodom tuširate dva minuta za puni učinak - pojasnila je.

Naučnici su pronašli dokaze da izlaganje hladnoći ubrzava metabolizam. Još jedna prednost izlaganja tela hladnoći je da smanjuje upalu, otok i bolove u mišićima. Zbog toga mnogi sportisti koriste ledene kupke i druge vrste izlaganja hladnoći kao sredstvo za ubrzavanje oporavka nakon fizičke vežbe - dodala je.

Inače, Ginu su svojevremeno svrstali u top 10 najzgodnijih žena u Australiji, na što je posebno ponosna, prenosi Daily Star.

Hladna voda je doista blagotvorna za lepotu i zdravlje

Hladna voda odlična je za lepotu celog tela, a osim toga, deluje blagotvorno i na zdravlje, jača imunitet, poboljšava cirkulaciju, razbuđuje, osvežava um, podmlađuje, ubrzava metabolizam, pomaže kod mršavljenja.

Hidrira kožu

Vruća voda skida prirodna, zaštitna ulja i lipide s vaše kože, a kada je ta lipidna barijera ugrožena, koža postaje previše suva i svrbi...

- Treba imati na umu da ta lipidna barijera čini oko 50 posto epiderme. Tuširanje hladnom vodom može umiriti osećaj svraba i suvoće, jer hladna voda ne otapa ta zaštitna ulja kao što to čini vruća vode - pojasnila je dermatolog dr. Ife J. Rodnej.

Tuširanje
foto: Profimedia

Kako je pojasnila najpre se istuširajte vrućom vodom, zatim hladnom, te će se prirodna ulja ukloniti s kože.

U tom slučaju hladni tuš neće vratiti ta ulja pa ih je najbolje vratiti na kožu visokokvalitetnom hidratantnom kremom - dodala je.

- Ukoliko vam je koža iz nekog razloga već izritirana, tuširanje hladnom vodom će delovati umirujuće. To može smanjiti iritaciju, svrab ili crvenilo i pomoći u smirivanju atopijskih stanja - nadovezala se dermatolog Ava Shamban.

- Hladnija temperatura pomaže u smanjivanju upale. Prisetite se samo činjenice da se hladne obloge stavljaju na kožu kod opekotina od Sunca, ekcema ili bilo koje druge iritacije, jer taj osećaj hladnoće pomaže u ublažavanju osećaja nelagode - objasnila je.

Podmlađuje

- Hladna voda stimuliše malene mišiće u vašim porama kako bi koža bila zategnutija, čvršća i mlađa. Znamo da niske temperature sužavaju krvne sudove u koži. To je proces koji se zove vazokonstrikcija, a može smanjiti oticanje i upalu. Upravo to je razlog zašto stručnjaci često preporučuju stavljanje leda ispod očiju kako biste se osloboditi natečenosti - kaže dr. Rodnej.

Dr. Shamban se slaže s koleginicom:

'Pojačanje cirkulacije, takođe, daje trenutno, iako privremeno, poboljšanje izgleda pora i tonusa kože'.

- Osim toga, sužavanje pora može pomoći i kod smanjenja prodora zagađivača u kožu, te se na taj način poboljšava sposobnost kože da bolje reaguje na slobodne radikale - napomenula je dr. Shamban.

Pomaže kod mršavljenja

Smeđa masnoća je jedan oblik masnih ćelija koji otapa kalorije u obliku toplote. Ona nas greje kad je napolju hladno kroz proces koji se naziva termogeneza.

To je situacija kada ta masnoća stvara toplotu bez drhtanja tako što ubrzava naš metabolizam i pojačano troši kalorije, puno kalorija pa je boravak u hladnom okruženju odličan i za sagorevanje viška kilograma.

Održava vlasište gipkim i jača kosu

Kao što može ukloniti korisna prirodna ulja s kože lica, vruća voda isto čini i našem vlasištu te ono postaje suvo, svrbi, ljuska se, crveno je...

Upravo iz tog razloga frizerka Anagjid Kee Tajlor preporučuje oprati kosu hladnijom vodom kako bi vlasište ostalo lepo, zdravo i hidrirano.

- Hladna voda, za razliku od tople vode, ne isušuje prirodnu barijeru koja pruža zaštitu vašoj koži i kosi, poznatu kao sloj sebuma - pojasnila je i savetovala korišćenje ulja jojobe za dodatno hidratiziranje vlasišta, jer 'neke njegove aktivne komponente oponašaju prirodna ulja našeg tijela'.

- Hladna voda ne samo da pomaže vlasištu u zadržavanju vlage, ona, takođe zatvara kutikule kose i tako zadržava vlagu u samim vlasima. To rezultira jačom i zdravijom kosom - kaže frizer Endrju Fitzsimons.

Posebno preporučuje kombinaciju hladnoće s tretmanima dubinskog regenerisanja, jer je važno odmah zatvoriti sve te hranjive materije u vlasima.

- Toplota i para mogu otvoriti ove kutikule i olakšati prodiranje vlage u njih, što je dobro kod tretmana vrućim uljem, ali ako kutikule ostanu podignute, vlasi će biti sklonije lomljenju - kaže Tajlor.

- Znači, uvek gledajte da zatvorite kutikule nakon što kosa upije svu tu vlagu, jer će tako biti zdravija, sjajnija i glatkija. I tu posebno dolazi do izražaja tuširanje hladnom vodom - dodala je.

Odlična je navika za dugovečnost

- Kratka, ali intenzivna izloženost hladnoći povezana je s uravnoteženim odgovorom na upalu, poboljšanim spavanjem, zdravljem mišića i zglobova te s dobrim raspoloženjem - objasnio je doktor nauke David Sinkler, stručnjak za dugovečnost i genetičar s Harvarda.

- Takođe, tuširanje hladnom vodom ili ulazak u hladnu vodu aktivira proizvodnju smeđe masti koja je super zdrava. Ona sagoreva energiju potrebnu za stvaranje toplote i upravlja telesnom temperaturom, i to je razlog zbog čega se aktivira pri nižim temperaturama - dodao je.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs