Pravi saveti

Saveti stručnjaka uz koje ćete ojačati imunitet i očistiti organizam posle praznika

Malo je onih koji na početku godine mogu da odole svim đakonijama s praznične trpeze

Lepi & Zdravi
10:13h Autor:
Saveti stručnjaka uz koje ćete ojačati imunitet i očistiti organizam posle praznika
Foto: Promo

Budući da tokom ovih dana uglavnom zaboravimo na zdrave navike i izbalansiranu ishranu, važno je da nakon toga povratimo balans organizma i ojačamo imuni sistem, savetuje Dajana Švraka, farmaceutkinja i master ishrane i suplementacije. Ona naglašava da ne postoje „čarobni napici“ koji će nas za nekoliko dana vratiti u balans, već da je ključno da uspostavimo dugoročne zdravije navike.

Farmaceutkinja, stoga, izdvaja ključne savete kako da svom organizmu pružimo neophodnu detoksikaciju posle praznika i otkriva kako da pravilno kombinujemo suplemente koji u 21. veku igraju značajnu ulogu u ishrani čoveka.

Pravilna hidratacija za dobar detoks

Kako ističe farmaceutkinja, prvi korak ka izbalansiranoj ishrani jeste hidratacija na koju ne smemo da zaboravimo ni tokom zime. Ona podseća da je upravo hidratacija najbolji saveznik za gubitak viška kilograma i izbacivanje toksina iz organizma.

„Preporuka za zdrave osobe, normalne težine jeste da se unosi oko 2,5 litra tečnosti. Moj predlog je da se, pored obične vode, ujutru koristi dmBio sok od đumbira ili od limuna, i to jedna kašika na litar vode“, objašnjava Švraka.

Osim dovoljne količine tečnosti, važno je obezbediti i dovoljan unos što više svežih namirnica, kao i žitarica koje su sjajan izvor vlakana, važnih za varenje. „Odličan izbor za izbalansiran i zdraviji doručak jeste dmBio ovsena kaša“, savetuje farmaceutkinja.

Suplementi kao važan dodatak ishrani

DM
foto: Promo

„Poznato je da su sveže namirnice poput voća i povrća bogate vitaminima i mineralima, ali zbog interakcija s drugim namirnicama mnogi ih često ne kombinuju adekvatno. Zato je važno prepoznati deficite određenih vitamina i minerala i nadoknaditi ih kroz suplemente“, kaže Švraka i upozorava da suplementi ne treba da budu zamena za raznovrsnu ishranu. Takođe, ona savetuje da se, ukoliko koristite terapiju, obavezno posavetujete sa svojim lekarom, farmaceutom ili nutricionistom.

Regulišite apetit uz kompleks vitamina B

Vitamini B grupe su nam neophodni kako za rast i razvoj, tako i za imunitet. Prema rečima Dajane Švrake, nedostatak vitamina B grupe može izazvati i zdravstvene probleme. „Konkretan predlog je Mivolis kompleks vitamina B koji treba da konzumiramo u vidu jedne tablete pre obroka“, savetuje farmaceutkinja i dodaje da je veoma važan unos ovog vitamina kroz adekvatnu ishranu ili suplementaciju kako bi se sprečile neželjene posledice po naš organizam.

Cink i vitamin C – sjajan tandem za imunitet

Kako kaže farmaceutkinja, suplementi u vidu vitamina C i cinka (Zn) igraju važnu ulogu u ishrani, imunološkoj odbrani organizma i održavanju zdravlja. Stoga, preporučuje kao dodatak ishrani depo kapsule Mivolis cink + vitamin C, koje se uzimaju jednom dnevno uz čašu vode. Takođe, Švraka dodaje i da suplementacija vitaminom C i cinkom može biti efikasna kombinacija u lečenju virusnih bolesti.

Omega 3 masne kiseline – neophodne za naše zdravlje

Omega 3 masne kiseline su esencijalne nezasićene masne kiseline koje su ključne za naše zdravlje. Kako čovekovo telo ne može da ih sintetiše, nutricionistkinja preporučuje jednu do tri kapsule Mivolis Omega 3 sa uljem lososa, kako biste podržali imuni sistem ali i regulisali masnoće nakon prazničnog prekomernog unosa hrane bogate lošim mastima.

Kako da kombinujete suplemente na primeru jelovnika za jedan dan

Dajana Švraka daje predlog kako bi mogao da izgleda zdraviji jelovnik za jedan dan, uz preporuku pravilnog konzumiranja suplemenata. „Jutro bi trebalo započeti uz sok od limuna dmBio koji se rastvara u 2 dl vode, šolju dmBio zelenog ili čaja od koprive, kao zamena za kafu, a dobar izbor mogu biti Zn + vitamin C Mivolis kapsule. Važno je ne preskakati obroke, a idealna mera pravilne ishrane su tri obroka i užina“, zaključuje ona.

DM
foto: Promo

Dajanin predlog obroka:

Doručak: pet kašika dmBio ovsenih mekinja s klicama, jedna jabuka, cimet, 10 badema, dmBio javorov sirup i 100 ml dmBio kokosovog mleka;

Užina: Pomorandža i kapsula Mivolis Omega 3 sa uljem lososa;

Ručak: dmBio testenina od spelte i dmBio vegeterijanski Bolognese paradajz sos, uz to velika porcija zelene salate i šolja dmBio čaja od koprive;

Večera: Salata od svežeg povrća sa dmBio tofu sirom i kesica Mivolis Magnesium citrata.

DM
foto: Promo

Gde pronaći preporučene proizvode?

Preporučene suplemente i vitamine pod brendom Mivolis, kao i raznovrsni asortiman organske hrane dmBio, kupci mogu da pronađu u svim dm drogerijama, i to po UVEK POVOLJNIM cenama. Reč je o novom konceptu dm kompanije, koja garantuje kupcima novo iskustvo kupovine, budući da će svoje omiljene proizvode moći da pronađu po dugoročno povoljnim cenama. To znači da više neće morati da upoređuju cene u različitim maloprodajnim objektima, čekaju akcije ili pak prave zalihe, budući da svakog trenutka u dm drogerijama mogu da pronađu širok asortiman proizvoda koji su dugoročno povoljni minimum četiri meseca.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs