Obratite pažnju

KAD TELO IMA DOVOLJNO OVOG VITAMINA, IZGLEDAMO LEPŠE: Evo kako da prirodno povećate njegov nivo!

Simptomi koji ukazuju na njegov nedostatak su anksioznost, depresivno raspoloženje, nesanica, umor ili iscrpljenost, problemi sa probavom i nedostatak energije

Lepi & Zdravi
10:30h Autor:
KAD TELO IMA DOVOLJNO OVOG VITAMINA, IZGLEDAMO LEPŠE: Evo kako da prirodno povećate njegov nivo!
Foto: Shuterstock

Nedostatak serotonina, takozvanog hormona sreće, koji donosi energiju, čuva imunitet i pozitivno utiče na funkcije u telu, takođe deluje i na naše raspoloženje, kvalitet sna, libido, pa čak i prehrambene navike. Ako u organizmu nema dovoljno serotonina, mogu nastati zdravstveni problemi, jer određene funkcije u telu funkcionišu drugačije nego obično, piše Sensa.

Takođe, simptomi koji ukazuju na nedostatak serotonina su anksioznost, depresivno raspoloženje, nesanica, umor ili iscrpljenost, problemi sa probavom i nedostatak energije. Kada telu nedostaje serotonin to se odražava i na fizički izgled, izgledamo bezvoljno, nemamo volju da se sređujemo, sumorni smo i nemamo energiju kojom inače zračimo.

Dakle, da biste sačuvali zdravlje, ali i održali žensku privlačnost i lepotu, morate učiniti da telo prirodno proizvodi više serotonina. Šta treba da uradite?

1. Spavajte dovoljno - Lezite da spavate na vreme, najbolje pre 23 časa. Kvalitetan san i minimum 7 sati sna neophodni su za održavanje vitalnosti i optimalnog nivoa serotonina.

2. Pijte puno vode - Nedostatak tečnosti podstiče dehidrataciju koja može biti rizična po zdravlje, ali se negativno odražava i na kožu, kosu i nokte.

3. Bavite se sportom - Svakodnevno vežbanje, šetnja ili bilo koja druga fizičkja aktivnost pomaže da se oslobodimo stresa i podstaknemo serotonin, a sjajno će delovati na vaše telo i kondiciju.

4. Budite češće na Suncu - Nedostatak sunčeve svetlosti negativno utiče na nivo serotonina i vitamina D, a dokazano je da osobe koje se retko izlažu Suncu imaju veći rizik od lošeg raspoloženja ili čak depresije. Sunčeva svetlost povećava nivo serotonina!

5. Pazite na ishranu - Serotonin je potreban za normalnu komunikaciju između nervnih ćelija. Da biste ga podstakli, u svoju ishranu uključite hranu bogatu triptofanom. Jedite orahe, piletinu i ćuretinu, losos, sir, jogurt, pečurke, proizvode od soje, susam i sireve.

Ako sledite ove jednostavne savete, uskoro ćete primetiti da će se poboljšati ne samo vaše zdravlje, već i izgled. Optimalan nivo serotonina čini da zračimo pozitivnom energijom koja privlači, pa nemojte zanemariti njegov uticaj.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs