Telo je karta s koje može mnogo toga da se pročita

Sistematski pregled za 60 sekundi: Proverite svoje zdravlje!

Nemojte biti lenji, s vremena na vreme sami proverite u kakvom se stanju nalazi vaš organizam. Prevencija je najbolji put ka dobrom zdravlju
Lepi & Zdravi
18:54h Autor:
Sistematski pregled za 60 sekundi: Proverite svoje zdravlje!
Foto: Shutterstock

Samo 60 sekundi je dovoljno da uz nekoliko brzih i lakih kućnih samopregleda otkrijete u kakvom je stanju vaš organizam. Proučite svoje dnevne rutine, ne budite lenji, nađite vremena da sami obavite sistematski pregled.Izduvajte nosNormalno disanje pokazuje da je u sluznici nosa stanje normalno. Međutim, i najmanja promena u organizmu to stanje može da poremeti. Izduvajte nos u belu papirnu maramicu. Ako ne izduvate ništa, sluznica je zdrava. Ako izduvate tečnu providnu sluz, najverovatnije je reč o iritaciji, promeni temperature ili alergiji. Žućkasta ili zelenkasta sluz opisuje neku vrstu upale koju je potrebno pratiti.

OVDE pročitajte kojih pet napitaka su odlični za zdravlje.Proverite mokraćuNormalna boja urina trebalo bi da bude bistre svetložute boje. Promene u njegovoj boji mogu uzrokovati brojni faktori poput hrane, pića, ali i nekih zdravstvenih tegoba. Ukoliko je mutna ili previše tamna, obavezno uradite laboratorijsku analizu.

Pregledajte nokte

Zdrav nokat je čvrst, bistar i providan, a bilo kakva promena na njegovoj površini može da bude pokazatelj nekog većeg ili manjeg problema. Svaki nokat pregledajte detaljno i obratite pažnju da li na njemu ima promena. Beličaste mrlje mogu da znače manjak vitamina i minerala u organizmu, dok žućkaste mogu da upućuju na gljivičnu infekciju.

OVDE pročitajte koja su to glavna pitanja za ginekologa.

Pogledajte četku za kosuAko na četki nakon primetite mnogo više vlasi nego obično, detaljno je očistite i pri sledećem češljanju ponovo obratite pažnju koliko vlasi je ostalo na njoj. Izgubiti oko 100 vlasi dnevno je normalno, ali ako broj prelazi 200 ili ako vam kosa opada u pramenovima, vreme je da posetite lekara.

Pogledajte oči

Beonjača može mnogo toga da otkrije o zdravlju. Ona bi trebalo da bude čista, bistra i bele boje. Crvenilo u očima uzrokuju sitni krvni sudovi koji se iz određenog razloga prošire i postaju vidljivi, ali beonjača može da postane žućkasta. Uradite test tako da ih sedam dana zaredom posmatrate na dnevnom svetlu. Ako se njihova boja menja, uzroci mogu biti neispavanost, iritacije, alergije ili napor, ali ako ostaje nepromenjena, potražite pomoć lekara.Pregledajte mladežeRak kože je druga najčešća bolest kod žena između 20 i 29 godina. Upravo je zbog toga samopregled tela vrlo važan. S vremena na vreme detaljno pregledajte kožu, i to od lica i vrata pa sve do stopala. Ako primetite neke neobične promene ili nove mladeže, mrlje ili depigmentaciju, potražite savet dermatologa.

OVDE saznajte koje stvari skraćuju život.

Šta ostaje na koncuČišćenje zuba zubnim koncem važan je deo higijene usne duplje. Ipak, takva rutina može da bude pokazatelj i nekih promena u njoj. Koncem očistite prostor između desni i zuba. Ako primetite krvarenje, ne uznemiravajte se jer to može biti pokazatelj osetljivih desni ili manje infekcije koja se pravilnom higijenom može rešiti. Ali, ako desni nakon čišćenja ne prestaju da krvare, potražite savet stomatologa.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs