Verovali ili ne

2/3 žena u Srbiji čeka na inovativnu terapiju za rak dojke: Vreme je da se smanji stopa smrtnosti od ove opake bolesti!

Zamislite grupu od osam žena, drugarica. A sada zamislite da jedna od njih ima rak dojke. Sad više ne morate da zamišljate, jer tako danas stvari stoje.

Lepi & Zdravi
Autor:
2/3 žena u Srbiji čeka na inovativnu terapiju za rak dojke: Vreme je da se smanji stopa smrtnosti od ove opake bolesti!
Foto: Profimedia

Rak dojke godišnje se otkrije kod jedne od osam žena, a u Srbiji je nešto malo lošija situacija, s obzirom da smo mi zemlja srednjeg rizika, tj. Srbija se nalazi na dvadesetom mestu, od ukupno 40 evropskih zemalja.

Prema istraživanjima instituta „Batut“, u Srbiji, rak dojke otkrije 4.300 žena godišnje, dok 1.600 žena umre od ove bolesti. Zbog toga je Srbija na drugom mestu u Evropi po stopi smrtnosti od raka dojke. Ta stopa je naročito velika , kada pričamo o ženama starosne dobi 45 + godina.

Kako možemo da „pobegnemo“ sa ove liste? Rana dijagnoza i otkrivanje karcinoma dojke i inovativne terapije mogu smanjiti stopu smrtnosti kod žena.

Medicina se razvija svakim danom sve brže, a do pre 30 godina nismo ni znali koliko različitih tipova raka dojke postoji. Danas znamo da u zavisnosti od vrste receptora koji prikazuju rak dojke, hormon receptor pozitivni (HR+), HER2 pozitivni (HER2+) i tripl negativni (TN) karcinom dojke.

Uznapredovali tip raka dojke, odnosno karcinom sa metastazama je jedna od najtežih oblika. Podaci kažu da se 1.500 pacijentkinja leči od metastatskog raka dojke u Srbiji.

U Srbiji je procenat inicijano metastatskih karcinoma od 10-20%, dok je na jugu procenat veći nego na sveru zemlje. Neki od razloga za ovakvu razliku između procenta obolevanja u Srbiji i u razvijenim zemljama, jeste dostupnost inovativnih terapija.

Oko 2/3 žena u Srbiji sa uznapredovalim rakom i dalje čeka svoje pravo na upešno lečenje i inovativnu terapiju koja je dostupna u skoro svim zemljama u okruženju, poput Albanije, BiH, Severne Makedonije, Hrvatske, Bugarske, Slovenije i Crne Gore.

Svaka žena u Srbiji zaslužuje jednake šanse za uspešnu borbu sa ovom teškom bolešću. Inovativna terapija za metastatski rak dojke je rezulatat desetogodišnjeg istraživanja i može da smanji rizik od rane smrti za gotovo 30 odsto i značajno produži život.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs