Ovog leta su posebno izražene

5 teških bolesti koje možete da dobijete od insekata: Ovo su simptomi parazitarnih zaraza!

Najopasniji su komarci i krpelji

Lepi & Zdravi
Autor:
5 teških bolesti koje možete da dobijete od insekata: Ovo su simptomi parazitarnih zaraza!
Foto: Shutterstock

Leto je vreme kada je aktivnost insekata najveća i kada moramo posebno da se čuvamo, jer insekti mogu da vam prenesu sledećih 5 nimalo bezopasnih bolesti!

1. Anaplazmoza i erlihioza

Obe bolesti imaju slične simptome: temperatura, glavobolja, bol u mišićima, slabost, groznicu, bol u stomaku, mučninu, kašalj i dezorjentisanost. Ponekad se javlja osip u vidu crvenih tačkica, ali je češćii kod erlihioze (posebno kod dece) nego kod anaplazmoze.

2. Piroplazmoza (babezioza)

Kod ove bolesti pogođena su crvena krvna zrnca, a najopasnije je to što se može javiti bez ijednog simptoma. Ako se simptomi pojave, onda su to temperatura, groznica, bol u telu, mučnina i umor. Ako se ne leči, može dovesti do hemolitičke anemije, stanja koje dovodi do potpunog uništenja crvenih krvnih ćelija.

3. Tularemija

Bolest prenose zaraženi krpelji, a na mestu ujeda javlja se očigledno oštećenje. Na koži se formira čir i dolazi do zapaljenja limfnih čvorova, a sve je praćeno veoma visokom temperaturom.

foto: Profimedia

4. Brilova bolest (Povratni tifus)

Ova bolest izgleda kao da vas konstatno napada grip iznova i iznova, sa svim klasičnim simptomima gripa. Izaziva je zaraženi krpelj koji vas toliko zarazi, da i sam odlazi sa tela najviše pola sata nakon ujeda.

5. Lajmska bolest

Lajmska bolest je infektivno oboljenje izazvano bakterijom koja se prenosi ujedom zaraženog krpelja. Prvi simptomi slični su gripu, a najprepoznatljivi simptom je crveni osip kružnog oblika. Što duže odlažete posetu lekaru, to će simptomi biti teži, a uključuju jake bolove u ekstremitetima, neuralgiju, palpitacije, čak i paralizu lica i zapaljenje mozga ili kičmene moždine.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs