Nutri score

Jedi sve od A do E

Ako želite da vaša ishrana bude savršeno izbalansirana, na pravom ste mestu

Lepi & Zdravi
Autor:
Foto: Dušan Trajković, Lazar Mandić

Kako bi svojim kupcima koji teže zdravijoj i izbalansiranoj ishrani olakšala izbor namirnica, kompanija Delez Srbija je pod sloganom „Jedi sve od A do E“ predstavila dodatni nutritivni sistem obeležavanja proizvoda – Nutri-Score.

Proizvode sa Nutri-Score ocenom možete ekskluzivno pronaći u Maxi, Tempo i Shop&Go prodavnicama, a kompanija će do prvog kvartala naredne godine većinu asortimana privatne robne marke obeležiti na ovaj način.

Ovaj transparentni sistem nutritivnog obeležavanja na vrlo jednostavan način sumira nutritivnu vrednost proizvoda prikazujući je kroz pet boja i pet slova. Krećući se od nijansi zelene, preko narandžaste, do crvene, slovne oznake na prednjoj strani pakovanja predstavljaju sistem semafora koji umnogome olakšava izbor i pomaže u balansiranju sadržaja obroka.

Ovakav sistem obeležavanja proizvoda zasnovan je na naučnom algoritmu koji u obzir uzima nutrijente poželjne u izbalansiranoj ishrani (vlakna, proteine, voće i povrće) i nutrijente koje bi trebalo ograničiti (kalorije, zasićene masne kiseline, šećer i so). U skladu sa ovim nutritivnim parametrima dobija se odgovarajuća Nutri-Score oznaka.

foto: Luka Cako

Nutri-Score sistem obeležavanja podrazumeva da se ne treba fokusirati isključivo na proizvode sa oznakama A i B, a potpuno se odreći oznaka D i E. Suština je upravo u ravnoteži – proizvode koji imaju „zelenije“ boje poželjno je konzumirati češće i u većoj meri u odnosu na proizvode obeležene crvenom ili narandžastom bojom, za koje se opredeljujemo povremeno. Sve ostalo je lako, prateći abecedu izbalansirane ishrane.

Istraživanja pokazuju da potrošači u Srbiji sve više čitaju deklaracije, najprecizniji nivo informisanja o proizvodu. Dodatno, sada je dostupan i Nutri-Score sistem, a u zemljama u kojima se već godinama koristi pokazao se kao lako prihvatljiv, bez obzira na prethodno znanje potrošača o nutritivnim svojstvima namirnica.

Umerena ishrana i pažljivo odabrani izbor namirnica jedan su od pokazatelja kvalitetnog života i put do opšteg zdravlja organizma. Međutim, prava odluka pri izboru namirnica nije uvek tako jednostavna. Nije uvek lako napraviti balans. Pri informisanju o proizvodu najpre se treba osvrnuti na deklaracije, dok Nutri-Score oznaka na dodatan način olakšava i pojednostavljuje ovu odluku. Zato je Nutri-Score sistem obeležavanja proizvoda pravo rešenje za sve koji žele da se hrane izbalansirano. Na ovaj način širok asortiman kvalitetnih proizvoda sa Nutri-Score oznakom u Maxi, Tempo i Shop&Go prodavnicama omogućava da napravimo idealan jelovnik.

Sa Nutri-Score sistemom put do izbalansirane ishrane postaje vrlo jednostavan. Pronađite proizvode sa abecedom izbalansirane ishrane, jer je sada lakše izabrati najbolje namirnice i postići nutritivni balans.

Abeceda izbalansirane ishrane

A – jedi svaki dan. B – jedi često. C – jedi umereno. D – samo povremeno. E – kad zaslužiš, da se malo zasladiš. Svako slovo šalje jasnu poruku, predstavljujući putokaz ka izbalansiranoj ishrani.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs