Praktikujte ovo svakog dana i videćete drastičnu razliku

Najstariji metod za ozdravljenje svih unutrašnjih organa i uma: Treba vam samo deset minuta!

Stara ajurvedska učenja kažu da je ljudsko telo pod uticajem tri ključna elementa

Lepi & Zdravi
Autor:
Najstariji metod za ozdravljenje svih unutrašnjih organa i uma: Treba vam samo deset minuta!
Foto: Shutterstock

Ajurvedske metode samoizlečenja i obnavljanja organizma smatraju se jednim od najstarijih sistemskih metoda brige o celom telu. Čak i Svetska zdravstvena organizacija prepoznala i priznala njihov značaj.

Ajurveda nam pomaže da uvedemo harmoniju u vezu između uma, tela i duše, korišćenjem tehnika koje su dokazane kroz vekove prakse. Takođe, uči nas da energija koja protiče Univerzumom može da se preusmeri i kontroliše, i da, ako uspemo da njen protok kroz naše telo bude izbalansiran i harmoničan, naše telo će moći da maksimalno iskoristi sav svoj potencijal.

Ajurvedska učenja kažu da je ljudsko telo pod uticajem tri ključna elementa:

- Vata (odgovoran za pravilno disanje);

- Kafa (odgovoran za snagu i izdržljivost celog tela);

- Pita (kontroliše metabolizam).

Postoji 6 ajurvedskih tehnika koje značajno mogu da poprave kvalitet vašeg života, a treba vam svega desetak minuta dnevno da bi ste ih svakog dana praktikovali:

Jutarnja ajurvedska rutina

Čišćenje jezika 30 sekundi

Nakon pranja zuba pomoću obične kašike uklonite naslage sa jezika. Ako ovo radite svakog dana, to će značajno pomoći zdravlju vaših bubrega i žučne kese. Stvar je u tome što te naslage sadrže brojne toksine i druge štetne supstance, koje mogu lako da naruše harmoniju u telu, pa ih morate uklanjati makar jednom dnevno.

Orah i med: 10 recepata za izlečenje celog tela! (RECEPT)

foto: Profimedia

Ispiranje susamovim uljem 2 minuta

Nakon čišćenja jezika, isperite usta prirodnim susamovim uljem, a nakon toga čistom toplom vodom. Susamovo ulje bogato je kiselinama koje normalizuju odnos kiselog i baznog u ustima, a pritom i poboljšava zdravlje zuba i desni.

Samomasaža 3 minuta

Koristeći parče meke vune ili nežnu četku, masirajte telo kružnim pokretima u predelu vrata, leđa, ramena, ruku i prstiju. Izvedite 10-20 kružnih pokreta za svaki od navedenih delova tela. Zatim izmasirajte grudi pokretima nagore, pa pređite na stomak, koji treba masirati s leva na desno. Sledeći su kukovi, koji se masiraju iznutra ka spolja, i na kraju noge i stopala. Samomasaža pomoću nežne četke pomaže da poboljšate cirkulaciju, stimulišete receptore na koži i ubrzava obnavljanje unutrašnjih organa.

Dnevna ajurvedska rutina

Pijte vruću vodu

Kuvajte 500 ml čiste vode 15 minuta, sipajte u termos i pijte u malim gutljajima tokom pola sata. Vruća voda je najbolji način da uklonite toksine iz tela. Naravno, ne treba da bude vrela, već vruća taman toliko da se ne ispečete.

20 godina istraživao bolesti štitne žlezde: Ovu su 3 ključna uzroka i faktora za izlečenje!

foto: Shutterstock

Opušteno disanje 2 minuta

Duboko udahnite kroz nos, zadržite dah, pa izdahnite, takođe na nos. Očistite um od nepotrebnih misli i fokusirajte se na disanje. Ponavljajte vežbu dok se potpuno ne opustite. Ako je svakodnevno izvodite, ova vežba će vam umiriti um.

Večernja ajurvedska rutina

Stimulacija varenja 2 minuta

Ugrejte malu količinu susamovog ulja i utrljajte na stomak kružnim pokretima. Potpite peškir u vruću vodu, pa ga stavite na stomak i držite tako dok ne počne da se hladi. Ova rutina popravlja varenje, a ujedno i poboljšava kvalitet sna.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs