ODRŽANA PRVA RUŽIČASTA RADIONICA

Veliko interesovanje studentkinja za temu posvećenu prevenciji raka dojke!

Uspešno je završena prva od tri Ružičaste radionice, posvećene prevenciji raka dojke, koja je održana 9. oktobra na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu

Lepi & Zdravi
11:16h Autor:
Veliko interesovanje studentkinja za temu posvećenu prevenciji raka dojke!
Foto: Lazar Novaković
foto: Lazar Novaković

Radionicu je otvorio dekan Ekonomskog fakulteta, profesor dr Petar Veselinović, koji je zahvalio Adrija medija grupi i kompaniji Avon na organizaciji i pokretanju ove akcije koja je veoma značajna za mlade žene. „Ova tema je vrlo aktuelna imajući u vidu uzrast dece koja prisustvuju radionici. Oni će danas od govornika čuti mnogo toga što je bitno za njihovo zdravlje, njihov život i bezbrižno studiranje”, istakao je dr Veselinović.

foto: Lazar Novaković

Pored stručnjaka iz Kliničkog centra Kragujevac koji su prisutvovali Ružičastoj radionici, svoju priču su sa studentkinjama podelile i Marija Aćimović i Nataša Bajat, žene koje su prošle kroz ceo proces obolevanja i lečenja od raka dojke i pobedile ovu opaku bolest. Njihova poruka o tome koliko su prevencija i samopregled dojki bitni faktori za očuvanje zdravlja uticala je na mlade devojke da shvate značaj preventivnih pregleda, kao i to da je rak dojke u većini slučajeva izlečiv ukoliko se otkrije na vreme.

foto: Lazar Novaković
foto: Lazar Novaković

Svoje oduševljenje velikim odzivom studentkinja nisu krile ni doktorke koje su govorile u ime Kliničkog centra Kragujevac, dr Sanja Milojević i dr Sunčica Dagović.

"Veoma sam zadovoljna inicijativom da se mladim devojkama skrene pažnja na važnost samopregleda dojki i značaj prevencije. Ulazak u svet odraslih, nažalost, nosi i puno obaveza, a jedna od važnijih je odgovornost za sopstveno zdravlje. Zaista, nije bez razloga rečeno da je ’bolje sprečiti nego lečiti’. Ovoliki odziv danas budi nadu da razgovorom i pomoću savremenih medija možemo dugoročno da menjamo statistiku u smislu smanjenja mortaliteta od karcinoma dojke. Navike koje se rano usvoje dugo traju, prenose se sa majke na ćerku kao sastavni deo intimne higijene", istakla je dr Dagović.

foto: Lazar Novaković
foto: Lazar Novaković
foto: Lazar Novaković

Kompanija Avon ove godine obeležava 15 godina postojanja akcije za borbu protiv raka dojke u Srbiji, a o njihovim aktivnostima, u ime kompanije govorila je Sonja Knežević. Studentkinjama je detaljno objašnjena i veb aplikacija www.chekiraj.rs koja je pokrenuta sa ciljem edukacije mladih o samopregledu. Kroz samo tri dodira ekrana na telefonu, studentkinje su dobile priliku da nauče osnovne pokrete za samopregled grudi, a nakon pravilno pređenih koraka da pogledaju i video sa detaljnim instrukcijama.

foto: Lazar Novaković
foto: Lazar Novaković
foto: Lazar Novaković
foto: Lazar Novaković

Pored radionice u Kragujevcu, Adrija medija grupa i kompanija Avon će u oktobru održati još dve Ružičaste radionice: u Beogradu i Novom Sadu.

Raspored održavanja radionica:

17. 10. Fakultet organizacionih nauka u Beogradu (12–14 časova)

23. 10. Filozofski fakultet u Novom Sadu (13–15 časova).

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs