Nega

Vašljivost kod dece: Kako se prepoznaju i leče!

Na prvi pogled je neverovatno da se u 21. veku bavimo ovom temom, ali je činjenica da, bez obzira na opšti civilizacijski napredak, imamo i mini-epdemije vašljivosti

Lepi & Zdravi
Autor:
Vašljivost kod dece: Kako se prepoznaju i leče!
Foto: Profimedia

Najšešće se ovi dosadni paraziti - insekti javljaju u kolektivnima: vrtićima (ponekad i u i jaslicama), igraonicama, bolnicama, ali i među školskom decom.

Deca iz kolektiva obično donesu vaške kući, a neretko se one prošire i na ostale članove porodice – PRE nego se postavi dijagnoza i započne terapija.

Ko je uzročnik vašljivosti – upoznajmo neprijatelja?

To je dosadni insekt (Pediculus humanus capitis), koji se lako kreće po kosi, a hrani se krvlju sa kože glave. Odrasle vaške su dugačke, oko 2.5 - 3.5 mm, kreću se otprilike desetak centimetara u minutu, a kada su gladne i brže.

Boja se prilagođava boji kose ili kože, pa ih je ponekad, bez pažljivog gledanja, teško uočiti. Hrane se na dva do četiri sata, kada oslabađaju u kožu glave jedan toksin, koji izaziva iritaciju, crvenilo i svrab.

Muška jedinka živi oko dve nedelje, a ženke su dugovečnije pa mogu živeti do 45 dana.

Jedna ženka polaže 3 - 10 jaja (gnjida) na dan, uglavnom na pri dnu dlake.

Gnjide imaju ovalni, oblik, male su (obično do 1 mm), su svetle boje, liče na perut, ali za razliku od peruti NE spadaju sa dlake! Iz gnjide se za šest do osam dana izleže larva, koja za dve nedelje postane odrasla, polno zrela jedinka.

foto: Hemofarm

Kako se vaške prenose?

Lako - direktnim kontaktom "glava na glavu" ali preko predmeta koji dolaze u kontakta sa kosom (usled statičkog elektriciteta): češljevi, šnale, kape, trake za kosu, kacige...Vaške se lako kreću po kosi ali NE skaču sa glave na glavu! Kućni ljubimci nisu prenosioci vaški!

Koga vaške napadaju?

Sve koji imaju kosu, ali ipak najšeće decu! Vašljivost se nešto češće javlja među decom iz takozvanih nižih socijalnih slojeva ali one nisu "privilegija" siromašnih sredina. Javljaju se i u privatnim vrtićima, kao i u internacionalnim školama – koje zaista imaju visoke higijenske standarde.

Česta putovanja, aktuelne migracije stanovništva, ali i niska svest o ovom problemu su uzroci vašljivosti i u savremenom svetu.

foto: Hemofarm

Kako se postavlja dijagnoza?

Uvek je dobro da lekar postavi dijagnozu, ali se vašljivost može prepoznati (ili bar posumnjati) i od strane roditelja. Pažljivim i strpljivim pregledom kose se mogu uočiti ovi dosadni insekti.

Evo nekoliko praktičnih saveta za brzo prepoznavanje vašljivosti:

  • Svako dete koje se češe po glavi treba pažljivo pregledati. To NE važi za povremeno "češkanje tu i tamo", ali ako se dete često i sve više češe, prvo treba isključiti vašljivost kao uzrok svraba kože glave!
  • Kosu treba gledati na dobrom prirodnom svetlu ili pod jakom lampom. Prvo pažljivo pogledajte celu kosu spolja, bez diranja glave – neretko se vaške vide kako se probijaju kroz pramenove kose.
  • Prvo pogledajte delove kože glave koji svrbe, a potom celu glavu uključujući i gornji deo vrata.
  • Kosa se lagano razmiče, pošto vaške beže kad osete prste u svojoj blizini.
  • Gnjide (jajašca) potražite pri dnu dlake (bliže koži) – liče na perut, ali NE otpadaju sa dlake!
  • Tragovi češanja (cvrvene "trake ili linije") na koži glave pobuđuju sumnju na vašljivost, ali bez uočavanja vaški NEMA pouzdane dijagnoze!
  • Sve članove porodice i sve osobe koji su bili u kontakru sa obolelim detetom treba pažljivo pregledati, čak i kada nema svraba.

Kako se leči vašljivost?

Sledi sedam činjenica i osnovnih principa lečenja vašljivosti:

1. Vašljivost jeste bolest, a vaške je nemoguće izlečiti bez odgovarajućeg tretmana efikasnim lekovima.

2. Petrolej i slični "preparati" NISU pogodni za lečenje vašljivosti i predstavljaju OPASNOST za obolelo dete, ali i za one koji primenjuju ove besmislene "metode".

3. Vašljivost se NE leči šišanjem kose "na nulu"! Kratka kosa lakše tretira, ali to naprosto NIJE primarni način eliminacije ovih dosadnih parazita.

4. Lekovi na bazi insekticida NISU dobar izbor! Imaju potencijalno opasna neželjena dejstva (uključujući i nadražajno dejstvo na kožu, ali i disajne organe), a vaške razvijaju otpornost (rezistenciju) na insekticide!

foto: Hemofarm

5. Preparat dimetikon na bazi silikonskog ulja je najbolji izbor za lečenje vašljivosti, a evo zašto:

  • dimetikon – 4% rastvor (HEDRIN ONCE GEL) ubija SVE vaške sa kojima dođe u kontakt mehanizam dejstva dimetikona je FIZIČKO uništenje vaške, tako što obloži (“oklopi”) vaš, pa joj onemogući kretanje, ishranu, ali i transpiraciju pa tako efikasno ubija vašku za 15 minuta.
  • Dimetikon uspešno eliminiše i gnjide (jajašca) na dva načina: oblaganjem gnjide ne dozvoljava mladim formama parazita (larvama) da izađu iz jajašca, a penetrol (dodatni sastojak ovog medicinskog sredstva u vidu gela) ,nema direktno dejstvo na samu vašku ali omogućava dimetikonu da bolje prijanja za povrsinu vaške.
  • Dimetikon NEMA nadražajni efekat na kožu
  • Dimetikon NEMA neprijatnih mirisa, a ni nadražajni efekat na disajne organe
  • lako se nanosi, a jednostavno skida pranjem kose
  • Jedan 15-minutni tretman dovodi do potpunog terapijskog efekta - izlečenja

6. SVI članovi porodice i SVI koji su bili u direktnom kontaktu sa detetom treba da se podvrgnu jednokratnom tretmanu dimetikonom!

7. Kompletnu odeću deteta, kao i posteljnu treba mašinski oprati na temperturi od 40 do 60 stepeni.

Podrazumeva se da se obaveste SVI koji su bili u kontaktu sa detetom – vašljivost NIJE sramota, a sakrivanje istine zapravo pogoduje širenje bolesti!

foto: Promo
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs