Zašto je čišćenje limfe važno? 7 strategija će vam pomoći da poboljšate funkciju limfnog sistema

Zdrava limfa je jedna od osnova za jak imunitet i dobro zdravlje

Lepi & Zdravi
19:23h Autor:
Zašto je čišćenje limfe važno? 7 strategija će vam pomoći da poboljšate funkciju limfnog sistema
Foto: Shutterstock

Iako je važan isto kao krvni, limfni sistem je nekako potpuno zanemaren. Ljudi se pretežno fokusiraju na čišćenje krvi, ali zdrav limfni sistem takođe je osnova za zdravo telo.

Limfni sistem je izuzetno važan za obnavljanje tkiva i lečenje zapaljenja većine organa. I za imunitet je od velike važnosti da se svakog dana stimuliše limfna drenaža, kako bi se limfni sistem očistio.

Zašto je čišćenje limfe važno?

Limfni sistem prečišćava tečnosti koje okružuju ćelije, uklanja otpad i nečistoće, i tako omogućava ćelijama da funkcionišu normalno. Ako limfni sistem nije zdrav, može doći do serije ozbiljnih zdravstvenih problema, među kojima su i multipla skleroza, sindrom hroničnog umora, bol, gojaznost, nadutost, problemi sa varenjem i fibromijalgija.

7 strategija će vam pomoći da poboljšate funkciju limfnog sistema:

Smanjite stres

Sledeće tehnike će vam pomoći da poboljšate protok limfe kroz telo tako što ćete smanjiti mentalni i fizički napor i stres na vaš limfni sistem.

Trenirajte

Vežbe mogu da budu veoma efikasne i ovo je jedan od najlakših načina da poboljšate funkciju limfnog sistema.

Vežbanjem povećavamo nivo kiseonika u organizmu – snabdevamo ćelije i tkivo kiseonikom i stimulišemo cirkulaciju. Kada se telo ne kreće toksini ostaju zarobljeni u mišićima što dovodi do raznih bolesti.

Oznojite se

Znojenje je jedan od dobrih načina na koji eliminišemo toksine iz organizma. Vežbama podstičemo znojenje ali i odlaskom u infracrvene saune. U infracrvenoj sauni temperatura ne prelazi 50C, a infracrveni zraci dubinski zagrevaju tkivo i mišiće dok toksini izlaze kroz pore zajedno sa celulitom. U kombinaciji sa masažom postižu se odlični rezultati u otklanjanju celulita.

Suvo četkanje kože

Suvo četkanje kože pomaže da se nataloženi toksini sa kože otklone. Pre tuširanja nežno četkajte svaki deo tela, u smeru ka srcu. Ova tehnika poboljšava rad limfnog sistema, stimuliše rad znojnih žlezda i poboljšava cirkulaciju.

Hranite se po testu intolernacije

Ishrana bogata antioksidantima i zdravim mastima je ključna za zdravlje imunog sistema, pogotovo kako starimo. Patogeni organizmi ne mogu da napreduju u alkalnoj sredini, a upravo ishranom baziranoj na testu intolerancije čistimo organizam, regulišemo pH i obnavljamo ćelije.

Hidrirajte se

Limfni sistem uvek mora da bude protočan. Na primer, voda sa limunom pomaže da proguramo toksine kroz telo. Dr Džon Duliard predlaže tehniku limfne hidratacije – Svaki dan, u toku 2 nedelje, piti toplu vodu na svakih 15 minuta.

Idite na limfnu drenažu

Masažom poboljšavamo funkciju imunog sistema i pomažemo da se simptomi hroničnog umora i bola otklone. Limfnom drenažom podstičemo razgradnju celulita i prokrvljenost tkiva. Limfna drenaža pozitivno deluje na naš organizam jer poboljšava prenos hranljivih materija i izbacivanje toksina i viška tečnosti iz organizma.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

TAGOVI:

Zdravlje