Zakonom zaštićena

Lincura: Čuvena po rakiji, a zapravo je neverovatan lek za OVE bolesti!

Koristi se već 2.000 godina kao jedan od najmoćnijih lekova prirodne medicine

Lepi & Zdravi 15.05.2019. - 10:23h Autor: Stil / Kucnilekar.com
Foto: Shutterstock

Koren lincure od davnina spada u najefikasnija prirodna sredstva za lečenje svih bolesti želuca. Ona olakšava varenje hrane, mučninu, žgaravicu. Pospešuje izlučivanje želudačnih sokova.

 

Upotrebljava se kao prirodni lek za lečenje bolesti žuči, jetre i nedostatka apetita. Osim toga za lečenje groznice, hroničnog zatvora, otežanog disanja, astme, nesvestice.

 

Za spoljnju upotrebu primenjuje se za lečenje i čišćenje rana i raznih povreda na koži. Jača krv i utiče na povećanje crvenih i belih krvnih zrnaca i to baš u onoj razmeri kakva treba da bude, pa se zbog toga upotrebljava za lečenje malokrvnosti.

 

U kombinaciji sa drugim lekovitim biljkama koristi se za lečenje još dosta raznih oboljenja.

 

Čudesne moći bokvice: Vida rane, leči kašalj i čisti pluća kao od šale!

foto: Shutterstock

Rakija sa lincurom koristi se kao obloga i efikasno sredstvo protiv mučnine.

 

Čaj od lincure


Čaj od lincure dobro je koristiti kod bilo kakvih stomačnih problema kao što su gorušica, nadutost, mučnina, nedostatak apetita i slične tegobe a priprema se na sledeći način:

 

U jednu šolju hladne vode potopiti jedan gram korena lincure. Šolju poklopiti i ostaviti da odstoji 4 sata. Čaj piti sat vremena pre obroka, dokle god se ne postigne željeno izlečenje.

 

Napomena: Zbog neverovatne popularnosti i lekovitosti, lincura je prvo imala status ugrožene vrste, a danas je zakonom zaštićena. Tačno ime joj je žuta lincura (lat. Gentiana lutea), ali je u našoj zemlji uglavnom zovu lincura.

Poznata je i po imenima košutina brada, zelje od srca, trava od srca, gorčica, srčanik...

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...