NAPRAVITE GA I VI

Sok od belog bagrema: Pun vitamina C, brzo se pravi, divnog je ukusa! (RECEPT)

Cvetovi bagrema najpre se beru dok se još otvaraju, jer su tada najbogatiji zdravim sastojcima.

Lepi & Zdravi
Autor:
Sok od belog bagrema: Pun vitamina C, brzo se pravi, divnog je ukusa! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Sezona belog bagrema je počela, a dok je ovo čudesno i mirišljavo drvo u cvatu, idealna je prilika da probate izvrstan i zdrav napitak neponovljivog ukusa kakav može imati jedino bagrem.

Beli mirišljavi cvetovi izlučuju mnogo nektara, a ukusni su i kao sok, čaj, u salatama ili pohovani. Sadrže puno vitamina C, eterična ulja, smole, flavonski gligozid, akacin.

Mada se od bagrema može praviti sirup na isti način kao i od cvetova zove, mi vam predlažemo da probate i sveži sok od bagrema u kome ostaju očuvana sva hranljiva i lekovita svojstva ove biljke.

Sveta biljka, lek za sve: Miloduh delotvoran za oporavak nakon moždanog udara, kod osetljivih pluća i infekcija!

foto: Profimedia

Postupak: Cvetovi bagrema najpre se beru dok se još otvaraju, jer su tada najbogatiji zdravim sastojcima. Ubrane grozdove ređajte u staklene tegle, dok se ne napune.

Prokuvajte vodu i ostavite da se ohladi, a zatim napunite tegle vodom, u svaku dodajte sok od jednog limuna, poklopite i ostavite da odstoji 24 sata. Nakon toga sok procedite i dodajte meda taman toliko da sok bude malo jače sladak, jer se pre služenja razblažuje sa vodom u razmeri 1:1.

Od svake tegle dobićete oko pola litre čistog soka, što znači da prilikom mešanja sa vodom dobijate 1 litar soka po tegli. Sok treba piti odmah, a do upotrebe ga čuvajte u frižideru, najviše nekoliko nedelja.

Ubice apetita: Ovi sokovi će ubrzati gubljenje kilorama! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs