možda ćete se pronaći

Grickanje noktiju: Evo šta ova ružna navika govori o vama!

Kako se mnogi ljudi nose sa negativnim osećanjima? Grickaju nokte.

Lepi & Zdravi 18.04.2019. - 22:08h Autor: Stil.kurir.rs
Foto: Profimedia

Naši jadni nokti prolaze kroz toliko toga. Njihovo stanje se samo pogoršava kada ih počnemo gristi. Onihofagija (uobičajeno grickanje noktiju) ne samo da uništava vaše nokte, već može dovesti do zdravstvenih problema kao što su infekcije i napukli zubi.

 

Nažalost, kada počnete, teško je prekinuti. Naučnici su ga kategorizovali kao ponavljajući poremećaj koji se fokusira na telo (distanciran u odnosu na opsesivno-kompulzivne poremećaje) koji obično pomaže ljudima da se nose sa stresom i anksioznošću. 

 

Prema studiji iz časopisa Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry, to je takođe znak da ste perfekcionista. Istraživači su sproveli anketu sa 48 učesnika, od kojih je polovina imala poremećaje koji se ponavljaju u telu.

Rezultati su pokazali da su oni sa poremećajem pokazivali znakove organizacionih perfekcionista, skloni preopterećivanju, preteranom planiranju i brzom frustriranju. Zatim su učesnici postavljeni u četiri situacije osmišljene tako da se osećaju pod stresom, frustrirano, dosadno i opušteno.

 

Situacije povezane sa prve tri emocije izazvale su one sa ponavljajućim poremećajima koje su se fokusirale na telo da pokažu svoje individualno nervozno ponašanje, uključujući grickanje noktiju.

 

"Mi verujemo da pojedinci sa ovim ponavljajućim ponašanjem mogu biti perfekcionisti, što znači da nisu u stanju da se opuste i da obavljaju zadatke normalnim tempom", rekao je autor studije dr Kieron O'Koner u istraživanju.


4 koraka do savršenog manikira: Ovako se pravilno neguju nokti!

foto: Shutterstock

"Oni su stoga skloni frustraciji, nestrpljivosti i nezadovoljstvu kada ne postignu svoje ciljeve." Kako se nose sa tim negativnim osećanjima? Grickaju nokte. Ako ovo zvuči poznato, postoje trikovi koji vam mogu pomoći da prestanete da grickate nokte, ili možete razgovarati sa dermatologom o drugim opcijama. 

 

Stil.kurir.rs

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...